2016. január 2., szombat

Szombat: Mese, mese, mátka..., Magyarország 77.

Egyszer volt, hol nem volt, Mohácsról nézve a Dunán innen, Szegedről nézve a Dunán túl, volt egyszer egy Hercegnő. Élt, éldegélt a nagyvilágban. Napok teltek, hónapok, évtizedek múltak. A Hercegnő élete hol szép volt, hol kevésbé az. Legutóbb a legkisebb királyfi módjára megvívott a százfejű sárkánnyal, egyes egyedül szembeszállt a várat őrző óriással, kiszabadult tömlöcből, veremből, és közben nagyon elfáradt. Utolsó erejével még visszadobta az aranyhalat a Rejtélyes tóba, majd megpihent. És álmodozott. És várt. Tudta, hogy a következő évben újabb próbák várnak rá. Próbák, amikkel bebizonyíthatja magának, hogy nem volt hiábavaló a sok vívás, harc, szabadulás.

Elérkezett az új esztendő. Rögtön az első napján belenézett a Lelkek tavának tükrébe és azon melegében hátra is hőkölt: a Lelkek tava ugyanis sosem azt mutatta, amit a Hercegnő látni szeretett volna, hanem mindig az igazat, a színtiszta igazat. Ahogy most belepillantott, a tó sötét vize hirtelen aranyfényűvé vált, zavaros lett, majd egy szempillantás alatt tükörré változott. A Hercegnő hatalmas, ijedt szemekkel nézett a víztükörre. Azt látta ugyanis, hogy mindkét kezét a szájára tapasztja, miközben vérvörös, hatalmas szíve alig fér el a testében. Hirtelen hátrahőkölt, éppen a Nagy Megmondó Varangy mellé.

- Vedd el kezed (brekk), nyisd ki (brekk) szádat, amit érzel, mondd ki (brekk) bátran!

Ebben a szempillantásban eltűnt a Varangy és ott termett egy Vándor.

- Hogy vagy? - kérdezte a Hercegnőt.
- Köszönöm - mondta a Hercegnő még mindig halálra válva, hatalmas, riadt szemekkel, és azzal akarta folytatni, hogy jól van, de eszébe jutott a Megmondó Varangy tanácsa, ezért hát így szólt:
- Nem is tudom, miért éppen erre vándorolsz, különben is... - de nem tudta folytatni, mert a Vándor fejét leszegve tovább indult.
- Várj, Vándor, ne haragudj! Nem így akartam! Nem tudom, miért voltam ilyen, bocsáss meg, kérlek! Kezdhetnénk előről?

A Vándor lassan megfordult, felemelte a fejét.

- Hogy vagy? - kérdezte.

És a Hercegnő válaszolt:

- Megijedtem a Lelkek tavának tükrétől. Soha nem tudtam elmondani, ha valami bántott, és a tükör most ezt megmutatta nekem. Tudod, féltem, mert... - és csak mondta és mondta, miközben elsétáltak a friss, harmatos füvön a Jósda felé. Nagyon hamar rájött, hogy ha nem változtat, az egykori Hercegnőből hirtelen, minden átmenet nélkül átlátszó ismeretlen válhat. (...)



R: 2 vajas-paprikás kenyér, kávé
E: a kreálmány a képen
V: 2 vajas-paprikás kenyér, kávé


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Borban gőzölt lazac cayenne mártással, petrezselymes csicsókakrokettel, vajban párolt zöldségekkel





Hozzávalók:

A halhoz:

# 1 szelet lazac filé # kevés olívaolaj # fél dl vörösbor.

A mártáshoz:

# kb. 2 ek vaj # 1 tojás sárgája # 1 ek hideg víz # só # pár csepp citromlé # cayenne bors

A zöldséghez:

# 3-4 brokkoli rózsa # 1 marék bébirépa # kb 1 tk aprított petrezselyem # 1 mk vaj # só

A kroketthez:

# kb 150g csicsóka # só # 1 tojás # 2 ek szezámmagliszt # 1 ek lenmagliszt # 2 ek kókuszreszelék # kb 1 ek aprított petrezselyem # 2-3 ek zsír


Elkészítés:

# A csicsókát meghámozzuk, daraboljuk, enyhén sós vízben puhára főzzük.
# A vizet leöntjük, villával összetörjük, belekeverjük a petrezselymet, sózzuk ízlés szerint.
# Egy serpenyőben alacsony hőfokon kicsit "sütjük", hogy a fölösleges folyadékból minél több elpárologjon belőle.
# Közben két tányért veszünk elő. Az egyikbe beleütjük a tojást, villával felverjük. A másikba összekeverjük a szezámmaglisztet, a lenmaglisztet a kókuszreszelékkel.
# A serpenyőt levesszük a tűzről.
# A masszát két részre osztjuk, mindegyiket először a lisztes keverékbe tesszük (egyenként), krokettet formálunk, innen áttesszük a tojásba, egy villa segítségével mindenhol beborítjuk a tojással, majd vissza a lisztes keverékbe. Félretesszük.

# A brokkolihoz vizet forralunk, a lobogó, enyhén sós vízbe tesszük a rózsákat, 2-3 perc alatt al dentére, azaz haraphatóra főzzük, majd a vizet leöntjük.
# Egy serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a brokkolit és a (konzerv) bébirépát, lassú tűzön, lefedve, néha megkeverve átpároljuk. A végén hozzáadjuk a petrezselymet és elkeverjük vele.

# A (kiolvadt) lazacot kevés olívaolajon egy serpenyőbe tesszük, mindkét oldalán 1-2 percig átsütjük.

# És egy másik serpenyőben a zsíron aranybarnára sütjük közben a krokettet.

Ez idő alatt elkészítjük a mártást.

# Kis lábosban vajat olvasztunk (nem főzünk, ne legyen túl forró, inkább közben néha vegyük le a tűzről), amibe belecsorgatjuk a sóval és az 1 ek hideg vízzel elkevert tojássárgáját (a hőfok ne legyen túl sok, mert összeugrik a sárgája) és folyamatosan keverjük kis habverővel, amíg besűrűsödik. Majd hozzácsepegtetjük a citromlevet, megszórjuk cayenne borssal (folyamatos keverés közben), ha kell, utánasózunk.

# Ekkor a lazac már majdnem kész. Most a serpenyőbe öntünk kb. fél dl vörösbort, lefedjük. 1-2 perc alatt a bor átgőzöli a lazacot.

Az ételt tányérra tesszük, a lazacot leöntjük a szósszal és azonnal tálaljuk.


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Motiváció








Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha