2015. december 2., szerda

Szerda: azt kapod, amit adsz..., Magyarország 46.


Működni látszik az, hogy "amint vetsz, úgy aratsz", "amit adsz, azt kapod vissza". Enyhén szólva ciki az anyagi helyzetem (október óta nincs bevételem és legközelebb január 29-én lesz). Nem panasz, hanem tény. Nem kell költségcsökkentési tervet kidolgoznom, mert a nullából nem lehet csökkenteni. Még így is sok mindenem van (autó helyett bicikli és két erős láb; van még 6 GB-nyi internetem 2015-re; fűtött lakásban lehetek; nem üres a hűtőszekrény...) és megpróbálom "eltolni" a kifizetéseket (a főbérlő megengedte, hogy a januári költségeket akkor fizessem, ha hazajöttem a munkából január végén; holnap megyek a telefontársasághoz megérdeklődni, fizethetek-e később...). És nagyon sok dolgot kapok. Figyelmet, érdeklődést, élelmiszert, fuvart, kedvességet, választ, segítséget, jó szót, biztatást, bizalmat... Ma is kaptam egy darab szalámit, szaloncukrot, sütikészítésért egy mappa tojást és salátát, volt, aki meghallgatott, volt, aki önként felajánlotta a segítségét (úgy, hogy ő sem krőzus), volt, aki türelmesen válaszolt a kétszázadik kérdésemre is... Ez annyi, de annyi szeretet, ami hirtelen belém se fér, este már túlcsordult és leszánkázott az arcomon. És csak folyt és folyt... Hálásan köszönöm!


Mivel még sosem repültem (de hamarosan fogok!), nekem ez egy teljesen fehér folt a térképen. Bújom az internetet, kérdezek, kérdezek, kérdezek... Igyekszem visszafogni magam, mégis a közvetlen környezetemet leginkább a repülés témakörrel "szórakoztatom", hiszen olyan izgatott vagyok, annyira várom, hogy azt elmondani nem tudom. Kiállok a teraszra és integetek a gépeknek, boldogan elképzelem, milyen lesz a beszállás, hogyan nyomódok majd az ülésbe a felszálláskor, milyen lesz a felhők felett...

(Photography by Ben Torode)

És akkora mákom van, hogy a kiérkezést követően húsz nap múlva újra repülhetek, haza. Remélhetően a lehetőségekhez képest nyugodt három munkahét után. Fizetéssel.

Reggeli: 2 vajas-paprikás kenyér, kávé
Ebéd: 2 tányér gulyásleves (ma is isteni volt, ma is köszönöm!), 2 kenyér, 1 szaloncukor, 1 sajtgolyó
Vacsora: 2 vajas-paprikás kenyér, marék mogyoró


Lett volna mozgás is. De ma már reggel úgy keltem fel, mint aki fel sem kelt, és így maradt egész nap: ez ma egy punyi day lett...

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha




Funkcionális köredzés – hatékony tréning hideg napokra

"Egyre több fitness teremben találkozhatunk a rejtélyes szóval: funkcionális tréning. Sokak számára azonban nem egyértelmű, mit is takar pontosan ez a megnevezés, így félnek kipróbálni ezt a fajta edzésmódszert. Szeretnénk eloszlatni a ködöt, amely a funkcionális tréninget körülveszi, hiszen igen hatékony óratípusokról van szó, melyek egy tudatos edzéstervből nem hiányozhatnak!

Mozogj úgy, ahogy a mindennapokban!

A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli. Nem külön izomcsoportokra fókuszál, hanem összetettebb gyakorlatokkal egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg. A minden napi élet során előforduló mozgások adják az alapot a gyakorlatokhoz, tehát guggolások, emelések, húzó és toló mozgások variációi képezik az edzés alapját. Ahhoz, hogy ezeket az összetettebb gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, mindig stabilizálni kell a kiinduló testhelyzetünket a tartó izomzat segítségével. Ezért a funkcionális edzés igen hasznos „mellékhatásaként” erősödnek a hasizmok, mélyhátizmok is. A hagyományos alakformáló, erősítő edzésekkel ellentétben a funkcionális edzés komolyan igénybe veszi keringési rendszert is, így állóképességünkre is hatással van. Mivel az edzés összetett, szépen formálja az egész testet, és kondíciónkra is jó hatással lesz!

Köredzés –akár otthon is!



Teremben, vagy akár otthon is elvégezhetjük a következő gyakorlatsort, természetesen kellő bemelegítés után! Nincs szükségünk másra, csak egy kézi súlyzóra, vagy bármilyen nehezebb tárgyra!

1. Burpee: A híres, sokak által nem kedvelt gyakorlat a test összes izmát megdolgoztatja, mindemellett hatással van keringési rendszerünkre is! Vétek lenne kihagyni az edzésből, hiszen bár nehéz, de nagyon hatékony! Álló helyzetből ereszkedjünk guggolásba, és tenyerünket helyezzük a talajra! Lábunkkal ugorjunk ki hátsó támaszba, kiugrás közben ügyeljünk, hogy derekunk ne essen be! Érintsük meg a talajt mellkasunkkal, majd nyomjuk magunkat vissza s ugorjunk ismét guggoló támaszba! Ugorjunk fel a levegőbe, miközben fejünk felett tapsolunk egyet! Ismételjük a gyakorlatot 15x! Kezdők ugrás helyett álljanak fel, illetve a támaszt a mellkas leeresztése nélkül hajtsák végre!

2. Guggolás nyomással: Álljunk vállszéles terpeszbe, fogjuk meg mellkasunk előtt a súlyzót! Ereszkedjünk guggolásba, majd felállás közben nyomjuk a súlyt a fejünk fölé! Végezzünk 15 ismétlést!

3. Hegymászó: Támaszkodjunk a talajra tenyértámaszban! Húzzuk a térdet váltva a mellkas felé gyors tempóban! Végezzünk 30-30 ismétlést!

4. Felhúzás egy lábon: Álljunk egy lábon, másik lábunkat hajlítsuk be hátra! Egyenes, semleges testtartásban dőljünk előre, és érintsük meg a talajt, miközben másik lábunk hátrafelé felemelkedik! A comb és farizmok megfeszítésével emelkedjünk vissza a kiinduló helyzetbe! Végezzünk 15 ismétlést, majd hajtsuk végre a gyakorlatot a másik lábra is! Haladók végezhetik a gyakorlatot kézbe fogott súlyzóval is!

5. Hóangyal: Feküdjünk hasra, karunkat emeljük meg és nyújtsuk ki előre, lábunkat terpeszbe nyitva szintén emeljük meg! Húzzuk a kart a törzs mellé, miközben lábunkat zárjuk, majd vegyük fel újra a kiinduló helyzetet! A gyakorlat végzése közben se a kart, se a lábat ne tegyük le, végig megfeszített törzzsel dolgozzunk! Ismételjük 15X! 

6. Csillag felülés: Feküdjünk a hátunkra, lábunkat helyezzük terpeszben nyújtva a talajra, karok a fej fölött a talajon! Végezzünk felülést, közben emeljük felfelé bal lábunkat, és jobb kezünkkel érintsük meg! Ismételjük váltva a két oldalt, összesen 20 ismétléssel!

Ha körbeértünk, rövid pihenő után kezdjük újra a gyakorlatsort és végezzünk el még 3(-5) kört! 
A testünk lehetőség – használjuk!" forrás

2. rész itt

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Bölcs








Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha