2015. október 30., péntek

Péntek: változó világ, Magyarország 14.

Változik a világ. És ez így van rendjén. Sok tekintetben. Sok tekintetben viszont nem. Gyerekkoromban a köznyelvben nem volt gyakori szó az allergia, az ételintolerancia, a cukorbetegség, az ilyen-olyan szindróma. Egy osztályban ha egy túlsúlyos gyerek volt. (...) Ma szó szerint lépten-nyomon, szinte napi szinten találkozom emberekkel, akiknél valami nem stimmel, akiknek valamilyen allergiájuk, rendellenességük van. A legtöbben előtte csak hírből vagy abból sem ismerték azokat a dolgokat, amik most hirtelen rájuk zúdultak. Sokan megelégednek a fogyasztói társadalom, a modern tudomány és az ősrégi dietetika által kínált megoldásokkal (cukorbetegeknek szénhidrát alapú étrend, lisztérzékenyeknek előre csomagolt, gluténmentes termékek, tabletta azoknak, akik nem tudják megemészteni a tejtermékeket (...)), amik sokszor újabb problémákat szülnek és amik megint csak gyorsítják az ördögi kört: vegyél, fogyassz, vásárolj!
Engem rengeteg kritikával illetnek az életmódom miatt. Na ja, blogot vezetek róla, amit sokkal többen olvasnak, mint valaha is hittem volna. Régebben a kritika szónak a pejoratív értelme jött át leginkább, gyakorlatilag sértésnek vettem, ha bárki nem úgy nyilatkozott, mint ahogy én vártam volna. Pedig a kritikákból, az építő jellegűekből sokat lehet tanulni. Sokan kipróbálják a receptjeimet, kreatívan saját ízlésükre szabják. A FB oldalon készült is egy mappa, a Ti készítettétek :), ahol megosztom azok fotóját, akik elküldik nekem, egy-egy boszis ételről vagy újragondolt variációjáról.
Az utóbbi egy évben olvasók megállapították rólam, hogy túl sovány vagyok már/még mindig zsíros vagyok/antidepresszáns-függő leszek/mellékvese-fáradtságom van/cukorbeteg vagyok/túledzem magam/egészségtelenül táplálkozom/alvásproblémáim vannak... Nem akarok ebbe belemenni, mindenkinek meg lehet a véleménye. Ami tény: egyre jobban érzem magam a bőrömben (ezen a test-lélek-szellem hármasságát értem), szeretek mozogni, mindazt megeszem, ami nem okoz panaszokat, tavasz végén voltam laborvizsgálaton, aminek az eredménye fantasztikusan jó volt, csodaszép a bőröm, dús a hajam, úgy alszom, mint a tej (...). 
A tökéletesség szobrát nem rólam mintázták. Kemény egy-másfél éven vagyok túl, de az irány, amerre tartok, jó. (Mivel ez az én életem, nekem kell tudnom, éreznem, mit jelent ez a jó.) Rengeteg dologban kell még fejlődnöm, változtatnom. Dolgozom az ügyön, szó szerint naponta, keményen. Ami nem változott: szívesen segítek bárkinek -elsősorban a táplálkozás-mozgás témakörben- elindulni.
Ma beszéltem pár szót D-vel, aki elmesélte, hogy bizony kiderült néhány ételallergia nála, kipróbálta a gluténmentes, bolti kenyeret, de -idézem-: "Kuka.". Megbeszéltük, hogy küldök át neki néhány boszis kenyér receptet, próbálja ki, ha ízlik valamelyik, a kenyér-gondja megoldva. (De még az is lehet, hogy ha még egy darabig itthon leszek, sütök neki kóstolót és átviszem. Hamarosan úgyis jön a Mikulás ;).) Amikor elbúcsúztunk, azt mondta: "Timi, az a jó, ahogy te eszel". Hát nekem biztosan.





Reggeli: turbó töltés, két kenyérből melegszendvics (sajttal, paradicsompürével)
Mozgás: (active rest) 1500 m úszás
Ebéd: rántotta, sajt, répa, sült szalonna, cékla
Vacsora: rántotta (1 tojás, 2 ek zsír), hatalmas saláta (kis hagymával, sóval, lenmag-, olíva- és tökmagolajjal).

A reggeli bölcset nem véletlenül tettem fel a blogra. Voltam ugyanis egy állásinterjún ;)

Holnapra nagyon sok dolgot összeírtam, amit szeretnék elintézni, megcsinálni. Apróságok, de fontosak. Ami tuti: főzni megint nem szeretnék, max a tegnapi waffel egy változatát megsütni (ha lesz hozzá ihletem) és szerintem megint lesz töltött tojás, főtt tojim van, elkészíteni öt perc.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha


Bölcs



Tegyünk valami olyat minden nap, amitől félünk!

Eleanor Roosevelt

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

LCHF motiváció




"I was training hard and trying to eat 240 grams of protein a day. It was making me sick. My coach said it was the only way- suck it up, stop being a wimp. Then, I saw your website with all the recipes. I bought all your books and started changing my eating. I love the keto way! It has transformed my body and mind. I have so much more energy. I gave up caffeine but wasn't planning on it. My mind is focused and clear. Amazing recipes I love and the beautiful pictures of the food drew me in. I cannot thank you enough! I will continue with my new lifestyle and spread the word about this way of life." Lisa


LCHF: Lindha itt
LCHF: Christine Cronau itt
LCHF story: Maria Emmerich itt
LCHF sztori: Rheanna itt
Derek sztorija itt
Telaine története itt
Tony története itt

LCHF story: Zuzka itt
Egy házaspár története itt
Csak a cukor elhagyásával mennyi változás! itt
Egy idősebb házaspár története itt

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha