2015. június 19., péntek

Ma két éve...


"Büszke vagyok M-ra. Rengeteget tanultam tőle....iszonyatosan erős és nagyon-nagyon EMBER!!! 14 éves és egy hős a szememben! 8-szor eszik egy nap. Időre. Ha nem ehet is elfogadja az esetek nagy részében. Szita lyukas combbal és hasfallal köszöni szépen, jól van!
Ez a fiú élni akar. Az iskolában osztályelső, az iskola zászlósának választották!!!! Iszonyatosan büszke vagyok rá!!!! Van,hogy 2-es cukorral esik haza este 22 órakor az edzésről,de még nem mondta,hogy nem kosarazik tovább. Ha meccsezik, még 18-as cukorral is kiáll a csapatért!!!!!! Ha nincs pénzem hónap végén.....kicsit sóhajtozva, de elfogadja, hogy nem ehet Update termékeket..."

Ma két éve lett cukorbeteg a húgom kisfia. 12 évesen. 
A húgom ma blogbejegyzéssel emlékezett vissza az eltelt 730 napra.











Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Tápióka

"A tápióka egy gluténmentes alapanyag, amelyből általában édességek készülnek, de magas keményítőtartalma miatt kiváló sűrítő- és kocsonyásítóanyag, és levesbetétnek sem utolsó. Így lesz a maniókából tápióka; a gyökér útja a gyöngyökig.



A tápiókát maniókából (kasszáva, mandióka, yuka, Manihot esculeta), egy trópusi növény gumós gyökeréből állítják elő, amely a kutyatejfélék családjához tartozik.

Dél-Amerika északi részén kezdték el termeszteni, aztán az egész világon elterjedt, az afrikai és ázsiai konyha egyik alapvető alapanyagává vált. Cianidtartalma alapján két fajtát különböztetnek meg: a keserűt és az édeset. A keserű fajtában több cianid van, így azért, hogy fogyasztható legyen, lereszelik, préselik és átmossák, tehát a boltban vásárolt tápióka esetlegesen sem tartalmaz mérgező anyagokat.
A gyöngyök lényegében granulátumok: a maniókagyökérből nyert keményítőlisztből készül, amelyet szárítás előtt szitán átpréselnek, így alakítva a lisztet gömbökké. Tápiókát bioboltokban, valamint ázsiai alapanyagokat forgalmazó üzletekben találnak párszáz forintért, de liszt formájában is elérhető. A gyöngyök kisebb és nagyobb verzióban kaphatók, mindegyikkel könnyű dolgozni, bár a naggyal leginkább a bubble tea-nek nevezett gumibogyószörpben találkozni, amely tea ízesített tápióka-betéttel. Már aki találkozik vele, mert elég bizarr, amikor egy színes, zselés gombóc kúszik fel egy kényelmetlenül vastag szívószálon, de a cukiság mindig kell.

Felhasználás
Magas keményítőtartalma miatt a gyöngyök hő hatására áttetszővé válnak, plusz a folyadék, amelyben készül, sűrű, nyákos-pudingos állagot vesz fel. Mivel a tápióka semleges ízű, határozottan fűszerezett közegben kell készülnie: ilyenkor magába szív minden ízt és zamatot, ruganyos, lágy kis gombócokká alakul. Akárcsak a rizs, a tápióka is használható levesbetétként: pár perccel a főzés vége előtt kell a forró folyadékhoz adni, néhányszor megkeverni, hogy ne tapadjanak össze.
Így készült a csilis, citromos tápióka is sósan, zöldségek vagy húsok mellé, amelyet utólag érdemes friss zöldfűszerekkel (koriander, petrezselyem, menta) frissíteni.
A tápiókalisztet elősorban a kukoricakeményítőhöz hasonlóan (tehát nem önmagában, sütéshez) használják sűrítőanyagként, levesek, főzelékek sűrítésére lehet felhasználni."  forrás

Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Cseresznyés pite






Hozzávalók (6 nagy szelethez):

- 5 tojás
- fél cs sütőpor
- 10 ek kókuszreszelék
- 1 ek gesztenyeliszt
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 ek eritrit
- 15 szem cseresznye magozva, felezve

Így készül:

- A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük.
- Kenyérsütő formába öntöttem (mert ez kis adag), amit előtte sütőpapírral kibéleltem.
- Előmelegített (villany) sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (nekem most kb. 35 perc volt).

1 db tápértéke: 203 kcal, 7g F, 9g CH, 16g zsír



Egy másik kókuszos-cseresznyés pite itt


Kókuszos receptek (gyűjtemény) itt


Megtalálsz a Facebookon is: Boszorkánykonyha

Motiváció és bölcs

"Nincs tökéletes, probléma nélküli élet, a küzdésmentes jólétben elpuhulna a test, és elbutulna az elme. (...) Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van." 

Bagdy Emőke


Facebook oldal: Boszorkánykonyha