2014. december 28., vasárnap

Vasárnap (Mo. 14/7.)





Mára utazásos programunk volt. Mára havazást mondtak. Ma reggel elég korán keltünk. Ma reggel elkezdett hullani a hó. A tegnap előtti és tegnapi félelem-legyőzéses izgalmamat kihevertem. Így ma reggel csak azt kellett eldöntenem, el lehet-e indulni ekkora hóban. 

Mohácson tényleg kegyetlenül szakadt a hó és minusz 3 fok volt. Nem vagyok szűz téli sofőr, csak más úgy menni, ha a húgod és a két gyereke is veled utazik. Nem sokat lacafacáztam: reggeli után elhangzott: indulunk.

Becuccoltunk az autóba, amíg melegedett, letakarítottam az autót, aztán elindultunk. A húgom fotózott, amíg araszoltunk a havas főúton.



Bátaszékig mentünk a hóban, óvatosan, aztán onnan nem láttunk mást, mint a zöld tájat...



Hőgyészen is csak akkor kezdett szállingózni, amikor odaértünk.


Anyu hihetetlenül sokat segít nekem is azzal, hogy megkérdezi, mivel készüljön. Mivel ma hatan voltunk, mindenki kompromisszumot kötött, hogy ne kelljen ezer félét főzni a hat személyre. Így lett az ebéd rakott krumpli. Három verzióban. A tepsiben a hagyományos, a jénaiban M-é és az enyém, a ketosban kevés krumpli, sok tojás, szalonna, kolbász, ohne tejföl; mellette alufóliával elválasztva a M-nak 40g CH-ra kiszámolt.


És anyu többféle sütivel is készült. M-nak a kedvencét sütötte (hókocka) cukorbetegeknek ehető diétás változatban (darabja 5.6g CH, anyu ezt is mindig kiszámolja), mézeskalács szintén cukorbetegek számára ehető formában, kakaós csiga szintúgy. Készült trüffel, CH diétás és ketos is eheti, és emellett sok hagyományos süti is.



R: sonkás-sajtos rántotta.
E: húsleves, rakott krumpli, kóstoltam néhány sütit is.




Valahogy úgy alakult, hogy a húgommal összetalálkoztunk az udvaron. És elkezdtünk fogócskázni. A ház körül futottunk, mint gyerekkorunkban. És izgalmas volt, "féltünk", hogy utolér a másik, és közben nevettünk, mint a kisgyerekek.


Ebéd után felsétáltunk keresztanyámékhoz.


Odafelé is siettünk, mert nagyon hideg volt, hazafelé P-val végig futottunk-csúszkáltunk, így legalább nem fáztunk.


Sokat fotóztunk egész nap ma is, egyszerűen szeretünk fényképezni. Készült néhány közös kép is hol ezzel, hol azzal, nem is csoda: nagyon ritkán találkozunk.


V: retek, paprika, uborka, kolbász, sonka.


Harmadik napja tart a "családi karácsony", három nap alatt három, holnap viszont már a negyedik helyszínnel, bízom benne, hogy ahogy ma is, holnap is kegyes lesz hozzánk az időjárás.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Trüffel




Eredeti recept (40-45 darabhoz):

1 dl tejszín
2 kisebb narancs reszelt héja
20 dkg cukor
10 dkg kakaópor
25 dkg vaj
10 dkg szeletelt mandula a beforgatáshoz

A tejszínt, a reszelt narancshéjat és a cukrot egy lábosban felforraljuk, majd a tűzről levéve habverővel hozzákeverjük a kakaóport, végül a puha vajat addig keverjük bele, amíg teljesen egynemű, fényes masszát kapunk. Egy tálcába borítjuk és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
A szeletelt mandulát egy tepsibe borítva sütőben megpirítjuk, majd kihűtjük.
A masszából dermedés után kis kanállal kis halmokat veszünk a tenyerünkbe, golyókat formálunk belőle és szeletelt mandulába forgatjuk.

Keto változat:

1 dl cocmas (kókuszsűrítmény)
2 kisebb narancs reszelt héja (vagy aroma)
eritrit ízlés szerint
10 dkg kakaópor
25 dkg vaj
10 dkg szeletelt mandula

A cocomast, a reszelt narancshéjat és az eritritet egy lábosban felforraljuk, majd a tűzről levéve habverővel hozzákeverjük a kakaóport, végül a puha vajat addig keverjük bele, amíg teljesen egynemű, fényes masszát kapunk. Egy tálcába borítjuk és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
A szeletelt mandulát egy tepsibe borítva sütőben megpirítjuk, majd kihűtjük.
A masszából dermedés után kis kanállal kis halmokat veszünk a tenyerünkbe, golyókat formálunk belőle és szeletelt mandulába forgatjuk.

Facebook oldal: Boszorkánykonyha