2014. szeptember 30., kedd

Kedd (Mo. 14/2.)




Edzés itt

R: cocomas (100g), fahéj (1 tk), eritrit (1 tk), mandula (30 szem).


Szeretek reggel edzeni. És emellett így tutira biztos, hogy nem marad el az edzés. A mozgás után jött a reggeli, tusolás, öltözés. Aztán mosás, teregetés, terasz takarítás, virág locsolás, fontos emailek, sms-ek, időpont kérés masszázsra, mosogatás, elpakolás, bolti lista ellenőrzés (mert hogy a hétre kivételesen előre terveztem az étkezéseket, és a listát is megírtam már hozzá Ausztriában). Majd a nap egyik fénypontja: találkozás Miss Mitsuval és kis autóvezetés. És bevásárlás. Nem csináltam belőle nagy faxnit, már régóta nem teszem. Tudom, mit akarok venni, nálam van a lista, amihez tartom magam. Kivételesen sikerült egy helyen megvennem mindent (a többit már meghozattam a piacról), és annyiba is került, amennyit előre kalkuláltam. (Ahányszor csak hazajövök Ausztriából, mindig magasabbak az árak... No de kint is emelik rendesen, bár pl. a mandula még így is 100 Ft-tal olcsóbb kint...)



Napozás: 4x25 perc

A panel tömböt, ahol az albérletem van, minden oldalról park veszi körül. Zöld fű, nagy tér, fák, bokrok, virágok. A városi természet maga. Miután már ezerszer álmodoztam róla, miután utána érdeklődtem és nem tilos közterületen (illendő öltözetben) napozni, és miután ugye fejlesztem magam és szeretném legyőzni a félelmeimet, ma ebéd után felvettem a bikinimet, fogtam a napozós törcsimet és a könyvemet, és lementem a csodaszép, 21 fokos, utolsó szeptemberi napon a ház előtti parkba. Napozni. És reméltem, hogy nem lesz a dolog veszélyes ;-)


Hiszen ha mások ezen a területen kutyázhatnak, biciklizhetnek, átgyalogolhatnak (...), akkor talán nem zavarok én sem. (És ha mégis, felteszem a kérdést: Kit érdekel?)

Szomorú, hogy elég sokáig kellett olyan törölközőnyi helyet keresnem, ami nem volt tele kutyakakival... De aztán találtam és letelepedtem. A könyvem, a törölközőm, a napfény, és a kis katica, aki hozzám szegődött :)


Hihetetlenül jó érzés volt más perspektívából szemlélni a környéket.


Az első öt percben még figyeltem az arra járók reakcióit. Volt, aki csak bámult. És volt egy nő egy másikkal, akik egészen közelről megszemléltek:

- Nézd már! Hát hülye ez a nő?! Kifekszik IDE napozni?! Biztos nem kellett főznie. De az is biztos, hogy nem eszik. Nézd, milyen sovány. Biztosan fényevő!

Jókat kuncogtam, hiszen se sovány nem vagyok, se azt a luxust nem engedhetem meg magamnak, hogy nem főzök, ráadásul annak ellenére, hogy imádom a fényt, a napfényt, nem laknék jól vele :-)

De aztán már nem foglalkoztam a többiekkel. Teljes valómmal élveztem ezt a csodát, az őszi, simogatóan meleg napfényt, a nyugalmat, a könyvet. És közben el-elbóbicáltam.
Hosszú volt a kinti két hét. Sokat dolgoztam, 14 napig egyfolytában, reggel 8-tól este 9-ig. Most tényleg nagyon elfáradtam. És amellett, hogy az ember lánya dolgozik, pénzt keres, figyel a kajára, megcsinálja az edzéseket, fontos a pihenés is. Főleg úgy, hogy hónapok óta nagyon rosszul és nagyon keveset alszom. Odafigyelek a héten erre is. Mert megtehetem, mert különben előbb-utóbb ki fogok purcanni.

Késő délután kávézó tesztre indultam. Corso Caffe, a sétálóutcában.






A hely szép, tiszta. A felszolgálás kedves, gyors, pontos. A kávé finom. A mosdó hagyományos, egyszerű, de nagyon tiszta és minden megtalálható, amire szükség van.


Habár vittem a könyvemet is, nem jutott rá idő. Neten válaszoltam a boszikonyhás kérdezőknek, aztán naptár-jegyzetfüzet-toll: heti program tervezés, anyagiak, majd -ahogy ment le a nap- meglehetősen hűvös lett és közben megettek a szúnyogok is. Így újra Miss Mitsu, és körbeautóztam a várost, hogy lássam, mi történt, amíg nem voltam itthon (pl. épül tovább a bicikliút a határ felé :-) ).


És a naplemente utolsó pillanatait is sikerült elcsípnem.




V: tojás (2), sonka (2 szelet), spenót, saláta, avokádó (1/2)



      

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Tonhal saláta




  • Egy doboz konzerv tonhalról a vizet leöntöttem.
  • Egy tálba tettem, majd hozzákevertem kevés majonézt, fél közepes vöröshagymát apróra vágva, 1 főtt tojást apróra darabolva.
  • Salátával és  pirított sonkakockával (2 szelet sonkából) és egy főtt tojással tálaltam.
460 kcal, 45g F, 7g CH, 27g zsír

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Edzéstipp otthonra (láb)



Mell edzés otthon (női) itt

4 napos heti terv itt

Lean legs workout itt

Láb+törzs itt

Kerek popsi 20 napos kihívás itt

Pilates yoga bland video itt

Péntek Enikő Core zóna kombó itt

Stop and drop itt

2 minute abs itt

Navy seal workout itt

Star treck workout itt


Comb- és fenékformálás otthon itt

Functional Training (video) itt

Cardio interval workout (video) itt

Jump Rope Circuit Workout (ugrókötél) itt

Military Boot Camp itt

30 Minute Full Body Workout (30 perc teljes test) itt

Arms-Legs Circuit itt

Edzéstipp otthonra 33: Melissa Bender 30 Day Challenge (30 napos program videokkal) itt

Edzéstipp otthonra 32: Taralynn McNitt ajánlásásval itt

Edzéstipp otthonra 31 (+30 tipp) itt

Edzéstippek otthonra (26) gyűjtemény itt

Nagy túlsúlyhoz itt

Core challenge itt

Nike itt

Ha nincs időd itt

Shaun T-től itt

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Tapasztalatok (közel) negyed év ketogén étrend után


 Ahogy kezdődött...



2007 körül jött el az az idő, amikor már eléggé dühös voltam magamra, amikor már meglehetősen utáltam magam ahhoz, hogy rájöjjek: valamin változtatni kell.

Ekkor még szinte csak a tükörképem volt az, ami ellenséggé vált.

Ekkor még jól toleráltam a szénhidrátokat.

De nem tudtam mértéket tartani.

Így hát 80+ kilósan elhatároztam, hogy változtatok.

2009 lett, mire ez realizálódótt.

Elkezdtem a saját fejem után változtatni, élet-módot váltani.
Mozogni kezdtem és változtattam az étkezési szokásaimon.

Aztán elkezdtem kalóriát és makro-értékeket számolni.

Kísérleteztem a mennyiségekkel, és elkezdtem nagyon-nagyon lassan alakulni.

De állandóan éhes voltam.

És ez sajnos meghatározta a hangulatomat is.

Gyakran voltak falásrohamaim.

Így aztán állandóan jojóztam...
További problémák...

Rengeteg féle diétát, étrendet kipróbáltam, végig ettem.

Sok új alapanyagot fedeztem fel.

Rengeteget olvastam, kérdeztem, tanultam.

És közben felmerültek problémák: a szénhidrátokat egyre kevésbé toleráltam, a tejtermékekkel pedig óriási gondjaim voltak: hasmenés, bélgázok, gyomorgörcsök. Míg nem egy 2012-es késő őszi, két napig tartó iszonyatos hányás-hasmenéses-lázas-hidegrázós-teljesen legyengült eset után rájöttem: itt radikális változtatás kell. 

Út a paleohoz...
                                                                    Egyenes út vezetett a tejtermékek elhagyásához.

Ez az út pedig belépő volt a paleo táplálkozás világába.

Szerettem ezt az életmódot, mert határozottan jól voltam tőle. 

Viszont nagyon sokáig tartott, amire felfogtam, hogy ez nem a maglisztekről, a különböző cukorpótlókról és a sütikékről szól.

A tejtermék mentesség viszont megváltást hozott, megszűntek a tüneteim.


A cél szentesíti az eszközt?

Amellett, hogy jól éreztem magam a paleoval, tudtam tartani a súlyomat, viszont további zsírvesztés és izmosodás volt a célom. Így visszatértem egy időre a leginkább bevált módszerhez: kalóriaszámolás, zab, rizs, néha bab. Egész jól alakultam, viszont a szénhidrátok ellenségemmé váltak. Olyasfajta éhség tört rám minden egyes szénhidrátos étkezés után, hogy szó szerint úgy éreztem: napok óta nem ettem. Szó szerint sírtam, a falat kapartam az éhségtől, aztán persze egy idő után elfogyott az önfegyelem, jött a zaba, a jojó, a lelkiismeret-furdalás. Ez így nem mehetett tovább.


Keto... ? Természetesen!


Feladtam. Nem bírtam tovább állandóan korgó gyomorral létezni, számolni, kínlódni az éhségtől, csak a kajára gondolni... Átvette a főszerepet az életemben, és ez többszörösen nem volt így rendjén. Feladtam hát, elegem volt. És egy isteni szikrának köszönhetően elkezdtem úgy enni, ahogy a szervezetem kívánta. Azt és akkor, amikor a testemnek szüksége volt rá. 

Néhány nap elteltével átnéztem az étkezési naplómat és rájöttem, hogy ez az étrend bizony ketogén.

Tehát nem fogyókúrás, betegségmegelőzési vagy gyógyulási szándékkal vágtam bele, hanem jött. És maradt.

  • Nem vagyok éhes. Nincs sóvárgás, falkaparás, nem gondolok egész nap a kajára.
  • Minimális időt töltök a konyhában.
  • A rengeteg kipróbált étrend közül ez a leginkább pénztárcakímélő.
  • Fogytam. Zsírból.
  • Nagyon finomakat eszem.


  • Zsír: 75-80%.
    Fehérje 20% alatt.
    Szénhidrát 2-10%.
    - Minden reggel vitaminokkal indul (szelén, króm, multi, halolaj, B komplex, K,  vas, napközben aszkorbin savas-citromos víz). Ebben majd változtatás lesz, ha elfogynak ezek, át fogok térni egy multivitaminra.
    D vitamin: az időjárástól függően teljes testes napozás, lehetőség szerint minimum napi 2x10 perc. (Egészen szép színem van már.) Idén semmiféle naptejet, napozószert nem használok. Egyszer sem égtem le, még csak le sem pirultam.
    Folyadék: 1-2 liter, víz. De nem erőltetem, akkor iszom, ha szomjas vagyok. A vizeletem színe simán megmutatja, hogy jól iszom (eleget).
    - Nem tervezem előre az étrendet, csak ritkán. 
  • Energiaszintem rendben. Megmásztam egy hegyet, futottam és voltam bicajtúrán is.

  • Az edzést és az alvást kell majd rendesen az étkezés mellé tenni. A zsírtalanodás az elején edzés nélkül is ment, bár az életem nagy fordulatot vett, biztosan a lelki dolgok is hozzátettek ehhez.
  • Az edzésről: az elején nem volt, mostanában viszont túlzásba vittem. Az utóbbi két hétben napi két edzést nyomtam, mellette rengeteg volt a munka a melóhelyen, szinte semmi pihenővel. És a második edzéseken már nem tudtam 100 %-ot odatenni. Nagy badarság volt. Le akartam tudni az Asylumot, hát letudtam. Gyakorlatilag annyi eredménnyel, hogy minden nap rendesen átmozgattam magam, kétszer is... Hiányzik a súlyzós edzés.

  • Eddig sikerült mindenhol megoldani a ketos étkezést. Úgy is, hogy volt, amikor vittem magammal az adagomat (ez a tuti mondjuk), úgy is, hogy vendégségben voltam, úgy is, ha étterembe mentem.
  • Időközben 40 éves lettem, a nadrág méretem meg 34-es.


  • A súlyom hónapok óta stabil. És eljutottam odáig, hogy nem ugrok minden reggel a mérlegre, nem a centi az első, ami a kezembe kerül ébredés után. Különben sem testsúlyból, hanem testzsírszázalékból kell fogyni, ha már valaki alakulásra adja a fejét.
(magasság 164 cm)
Keto előtt
6 hét keto után
10 hét keto után
13 hét keto után
mell alatt
78cm
74cm
74cm
73.5cm
derék
75cm
73cm
73cm
72cm
csípő
85cm
82cm
82cm
80cm
comb
56cm
54.5cm
54.5cm
54.5cm
kg
62
57.5
57.7
57.8
  • Nem követek semmiféle keto trendet (nagyon sok felfogásban értelmezik). Ez az én ketogénem, mindig elmondom. Mielőtt bárki belekezdene, tanulmányozza át az alapokat (link lent).
Folytatás...


Mivel ezzel az étkezéssel soha ilyen jól nem éreztem magam a bőrömben, megtartom. 

Szeretek jóllakott lenni.

Szeretek kevés időt tölteni a konyhában.

Szeretem a normál, emberi méretű ruháimat.

Szeretem, hogy mindenféle krémezés nélkül puha, sima, tiszta, bársonyos a bőröm, fényes a hajam.

Nagyon jó másoktól is hallani, hogy a falkaparós éhséges szénhidrát alapú étkezés után a ketoval boldogok, mert nem éhesek állandóan.

Tökéletesen megvalósítani ezt is nehéz lenne, hiszen tiszta (vegyszer-, génmódosítás-, adalékanyag-, tartósítószermentes, lehetőleg helyi, szezonális) élelmiszert beszerezni manapság kemény utánajárással lehet csak, vagy szinte lehetetlen. Továbbra is keresni fogom a lehetőségeket, mert én már határozottan látom, magamon érzem, hogy megéri.


Ketogén étrend: alapok (linkgyűjtemény) itt


Ketogén étrend minta 1 itt, 2 ittitt, 4 itt, 5 itt, 6 itt, 7 itt, 8 itt
Ketogén reggelik (gyűjtemény) itt
Ketogén ebédek (gyűjtemény) itt
Ketogén vacsorák (gyűjtemény) itt

Ketogén étrendem (heti menüvel):

1. heti összefoglaló itt.
2. heti összefoglaló itt.
3. heti összefoglaló itt.
4. heti összefoglaló itt
5. heti összefoglaló itt
6. heti összefoglaló itt
7. heti összefoglaló itt
8. heti összefoglaló itt
9. heti összefoglaló itt
10. heti összefoglaló itt
11. heti összefoglaló itt
12. heti összefoglaló itt
13. heti összefoglaló itt

14. hét, összefoglaló itt


Facebook oldal: Boszorkánykonyha