2014. május 8., csütörtök

Út a cél felé 45-46. nap

45. nap





Reggeli: 250g növényi joghurt, 200g bogyós gyümölcs.

Ebéd: sült hús, párolt zöldség.
Vacsora: tonhal saláta.

A tegnapi "télapó előtti bezabálós" nap után megköszönte a szervezetem, hogy ma nem terheltem túl...

Edzés: Les Mills Pump 22. nap: Pump and burn.

Mivel egész nap borult idő volt, aztán délutántól esett az eső, napozás nem volt.
Plusz mozgás: fél óra séta az esőben, ének nélkül...

46. nap

Reggeli: kávé.
Tízórai: 1 banán.
Ebéd: tonhalas tészta, saláta.
Uzsonna: 1 adag fehérjeturmix, kenyér, meggy.
Vacsora: zöldség krémleves, saláta.

Edzés: pihenőnap.
Napozás: 4x10 perc.
Plusz mozgás: 1 óra fűnyírás.

Eredetileg reggelire volt tervben a kenyér és a banán, a banánt áttettem tízóraira, a kenyeret uzsonnára. A fehérje tízóraira volt tervezve, azt is áttettem az uzsonnához. A meggy házi, saját fagyasztású volt.

Ebéd készítéskor annyi minden volt egyszerre, hogy azt hittem, tonhal salátát eszek, ezért jó nagy adag salit készítettem. Közben rájöttem, hogy tészta van. Abból meg véletlenül dupla adagot főztem, de nem bánom, meg is ettem mind, jól is laktam :)

Így a 11. munkanap után már rendesen fáradt vagyok. Elsősorban "fejben". Már érzem, hogy legjobb lenne 2 teljes napot átaludni, hogy regenerálódhassanak az axonjaim. A transzmittereim már nem mindig képesek adszorbeálódni a posztszinaptikus membránjaimhoz, és még 3 nehéz nap visszavan. Egy kedves E-rokon kavarcai miatt lesz ilyen a maradék 3 nap, nem részletezem, semmi értelme, majd csak túléljük.

Várom már, hogy otthon legyek, vár G. (aki nagyon hiányzik), és hétvégén tesós családi program. :)

Még 3 nap.

Hús-vér motiváció 40, avagy az 5:2 módszer margójára


Először jöjjön egy cikk, aztán jön a mondandóm:
"Hétfő és csütörtök. Ezt ajánlják az 5:2 diéta gurujai a két böjtnapnak. Hétfőt, mert az minden fogyókúrának a legkönnyebb napja, a csütörtök pedig már kispéntek, utána a hétvégén úgyis lehet ejtőzni. A kalóriamegvonáson alapuló diéta lényege, hogy a hétből két napon a nők csak 500, a férfiak pedig 600 kalóriát vegyenek magukhoz, míg a többi napon mehetnek a normális 2000-2400-as adagok. Ehhez különböző tippeket és recepteket adnak, például, hogy a böjtnapon csak reggelit és vacsorát vegyenek magukhoz a fogyni vágyók, utóbbiból pedig mindenképp hagyják ki a szénhidrátot.
Állítólag hat hét után áll be a rutin, és addigra már jelentős súlycsökkenés is észrevehető. A diéta alapja az a feltevés, hogy az emlősök szervezete még a jégkorszak során beállt arra, hogy időszakonként böjtöljenek. De mivel az utóbbi pár ezer évben nem voltunk kiszolgáltatott helyzetben, elkényelmesedtünk és egyre több zsír raktározódik el kellemetlenül a test karcsúnak szeretett tájékain.
Ennek okán bármilyen új ötlete van bárkinek arra, hogy fogyni lehessen, méghozzá minél kisebb szenvedéssel, az nagyon sokakat érdekel, és az illető még többet kereshet vele. Így az 5:2 különböző feldolgozásai is már a bestseller-listán vannak a nyugati féltekén. Most az egyik követője, aki a fogyókúra Facebook-profiljának alapításával már 17 ezer rajongót szerzett, kitalálta, hogy tovább spilázza a dilit. Szerinte ugyanis az élet minden területére alkalmazható az 5:2-es szabály. Ez pedig jó hír a fogadkozóknak, főleg így február elején, amikor már sokan feladták a próbálkozást, hogy életüket gyökeres átalakítsák: lefogyjanak, leszokjanak, megtáltosodjanak az újév svungjával.
5-ből 2 nap elég edzeni is
Fotó: 
Kate Harrison tehát azt tanácsolja, hogy ahogy a fogyókúránál, minden más tevékenységnél vessük be az 5:2 arányt: azaz például hétfőn és csütörtökön szánjunk több időt a testmozgásra, az új hobbira. Mennyit? Ő 25 percet javasol mindenből ezeken a speciális napokon, de még arra is javaslatot tesz, hogy a stresszelést is tartsuk kordában, és csak azokra a bizonyos napokra korlátozzuk az idegeskedést. Harrison egy praktikus sémát is kitalált az 5:2-es élet megfelelő elkezdéséhez, amihez felhasználja a már bevált, vagy legalábbis híres módszereket.
Nem kell koplalni minden nap
Fotó: 
Először is el kell képzelni, hogy mit akar elérni az ember. A Secret (magyar A Titok) című könyvben olvasottakat kell tehát alkalmazni, de Harrison segít és konkrét élethelyzettel szolgál: képzelje el a jobb életre vágyó, hogy a következő születésnapján hogy szeretné érezni magát? Karcsúbbnak, sikeresebbnek, fittebbnek? Vetítse ki a képet, majd jegyzetelje le az ehhez vezető lépéseket. Ez pedig már fél siker! Utána jön viszont a fekete leves, a megvalósítás, no, de ha csak hét napból kétszer kell megerőltetnie magát, rögtön könnyebben megy a dolog. Ezen elv alapján állítólag már számos ember lett boldogabb: a sikersztorik alapján a fogyókúrázók még életük párjára is rátaláltak." (forrás)
A cikk lényege a mondandóm szempontjából a diéta rész. Heti 5 nap normál kalóriabevitelű étkezés, 2 nap kalóriadeficit. Ez az 5:2 étrend lényege. Olvastam már erről a módszerről, megvan a magam véleménye. Ám a minap találkoztam valakivel, akit kábé fél éve láttam utoljára a kis sörhasával, kényelmességével. És most tátva maradt a szám. Az illető férfi, hetven elmúlt, nyugdíjas, és úgy gondolta, hogy ő még nem öreg, változtat kicsit az életmódján. Nem kutatott diéták, fogyókúra módszerek után, csak a maga feje után elhatározta, hogy hetente lesz 2 nap, amikor csak reggelizik és vacsorázik, a többi napokon rendesen eszik. És hogy többet mozog. Korábban is biciklizett, de most heti 1 hosszú túrát tesz (50+ km), 1 rövidebbet, emellett minden héten 3 nap konditerembe megy (!), ahol szintén a saját feje után edz, vagy otthon végez saját testsúlyos gyakorlatokat (pl. fekvőtámasz). Gyakorlatilag az 5:2 módszert alkalmazza. És még hogy! Semmi sörhas, teljesen szálkás test, izmos karok és lábak.

- Nem mondott le semmiről, csak változtatott.
- Több és tudatosabb a mozgás.
- Nem a változtatás lett az életcélja, hanem beépítette a mindennapjaiba.
- A heti 2 könnyű reggeli és könnyű vacsora az ebéd kihagyásával nem jelent problémát.
- Attól, hogy valaki nem követ -tudatosan- egy konkrét étrendet és edzéstervet, még működhet a dolog.
- Csak gratulálni tudok és a számat tátani, hogy amíg sok fiatal tévé előtt ülve, chips-szel a kezében, sörhassal tengeti mindennapjait, addig ez az ember hetvenen felül képes volt változtatni. Le a kalappal.

További Hús-vér motivációk itt.
Facebook oldal: Boszorkánykonyha.

Belső csend


Most sajnos nem élhetek kedvem szerint, mert szigorlatozom. Most sajnos felvételizem. Most éppen skarlátom van, azért nem. Most házasodom, ez csak átmeneti időszak, most a feleségem terhes, ez is csak átmeneti időszak, most a gyerek még pici, átmeneti időszak, állást változtatok, átmeneti időszak. És eltelik az élet egy merő hazugságban, mert átmeneti időszak nem létezik. Amit az ember megél, az az élete.
Késő a halál előtt rájönni, hogy húha, ez volt az életem!

Azt gondolom, hogy maradékok nélkül végigélni azt, amit egy életkor, egy élethelyzet kínál - ez a titka annak, hogy jó vénségben és az élettel betelve haljunk meg.

(Popper Péter: Lélekrágcsálók)



kép

Motiváció