2014. október 31., péntek

A földimogyoró- amitől sajnos érdemes búcsút venni...

"Tiszta ugye, hogy a földimogyoró nem a magvakhoz tartozik, hanem szintén a hüvelyesekhez? Hüvelyburokba zárt ehető mag. Kavarodás abból származhat, hogy míg a fizikai felépítése és tápértéke közelebb áll a hüvelyesekhez, a használata a konyhában és a táplálkozásban inkább a magokéhoz hasonlít. (...) azt javasoljuk, hogy dobd a mogyoró forrásokat! Itt van, hogy miért nem javasoljuk, még az organikus, naturál termékeket sem ebből.


Aflatoxin
Amikor a mogyoró nő, aflatoxinnal nevezett méreg jelenik meg rajta, amely rákkeltő. Ez minden mogyoróra igaz. Minél tovább állnak (tárolás, szállítás), főleg melegben és nagy párában, annál több penészgomba szaporodik el, amely a mérget előállítja. Valószínűtlen, hogy helyben termelt mogyorót kapsz, így még az organikus fajta is gyanús.


Lektin
A még nagyobb baj az, hogy a földimogyoró lektineket tartalmaz, amelyek gyulladáskeltő és érkárosító hatásúak. A legtöbb növény tartalmaz lektineket, amelyek némelyike toxikus vagy gyulladáskeltő, illetve mindkettő. Sok ilyen lektin ellenáll a főzésnek és az emésztőenzimeknek, és egyesekről kimutatták, hogy jelentős béltraktus károsító hatásuk van embereken. A gabonákból (leginkább búzából) és a hüvelyesekből (beleértve a mogyorót és a szóját) származó lektinek azok, amelyek leggyakrabban kapcsolatba hozhatók a gyulladásos és emésztőrendszeri betegségekkel. (Mellesleg a gabonával táplált tehéntől származó tejtermékek szintén tartalmazhatnak gabona-forrású lektineket).


Dr. Cordain kutatása alapján is tudjuk, hogy a lektinek amolyan trójai falóként működnek és lehetővé teszik, hogy idegen proteinek áthatoljanak a beleink védővonalain. Cordain ezt írja: "A Lancet orvosi szaklapban megjelent, Dr. Wang és kollégái által vezetett kutatás szerint a PNA (peanut agglutinin lektin) 1-4 órával azután egyben bejutott a véráramba, hogy az alanyok elfogyasztottak egy marék pörkölt, sózott földimogyorót."

A lektinek a beleken túl is károkat okozhatnak, leginkább az ízületekben, az agyban és a bőrben. A folyamatos mérgeknek való kitétel állandó, diszfunkcionális védekező reakcióra kényszeríti a testet, ami pl. autoimmun betegségek képében jelenik meg, de ilyenek az allergiák is.


Összefoglalva, sajnáljuk gyerekek, de mivel a potenciális hátrányai a földimogyorónak drámaian legyőzik a kellemes gyerekkori emlékeket, dobni kell a mogyorót úgy, ahogy van!" (forrás és teljes cikk)

4 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, néha nem baj, ha nem tudunk mindent. Az almáról is hallottam már olyan írást, ami azt taglalja, hogy nem is annyira egészséges. Hála Istennek nekem nincs kiütésem a mogyorótól, szóval - lektin ide vagy oda - nem mondok le róla. Valamiben meg kell halni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tudatlanság sokszor tényleg áldás :) Mázlista vagy, hogy jól vagy a mogyorótól! Én imádom, de hajaj, a kiütések, a hasmenés...! Nem mondom, hogy soha az életben többé nem fogok enni, de az egy kis maréknyi nálam az a kategória, ami soha nem elég... Bár -fekete humorral- természetes hashajtónak tökéletesen megfelel :)))

      Törlés
    2. Tökéletesen igazad van abban, hogy nem érdemes azért a kis örömért bevállalni a sok kellemetlenséget. Valóban nem lehet egyszerű a különféle ételérzékenységek mellett megfelelő táplálkozást kialakítani. Örülök, hogy a ketogén étrend ilyen jól bevált nálad. Írtad, hogy emellett az étrend mellett sikerül tartani a súlyod. Bár én azon lepődnék meg a legjobban, ha híznál, hiszen még az 1000 kcal-t sem éri el. Szerintem az izomépítéshez bátran lehet növelni az adagokat. Remélem, az étvágyaddal nincs semmi gond. Sok sikert!

      Törlés
    3. Vera, a ketogénnel simán lehet hízni is :) Ha számolsz kalóriát, ha nem. És persze simán lehet fogyni is, ha számolsz, ha nem. Nekem már jól megy ez a dolog, és se hízni nem szeretnék, se fogyni. Az étvágyammal szerencsére nincs gond. Mogyit nassolni pl. bármikor tudnék, de ugye azzal végeztem ;)

      Törlés