2013. október 22., kedd

Új fejezet / 72. nap

Reggeli:
 
1 tojásfehérje, 1 sz. házi sonka, 5 szelet házi kolbász, tejeskávé, tea, 1 sz. paprika
 
 
188 kcal, 23g F, 0g CH, 28g zsír
 
Tízórai:
 
marék kesudió
 
179 kcal, 5g F, 10g CH, 13g zsír
 
Ebéd:
 
kis csontleves, főtt sárgarépa, sült csirke, saláta
 

 
kb 332 kcal, 42g F, 22g CH, 9g zsír
 
Uzsonna:
 
1-2-3 desszertt
 
344 kcal, 9g F, 4g CH, 32g zsír
 
marék kesudió
 
179 kcal, 5g F, 10g CH, 13g zsír
 
 
Vacsora:
 
sonkás tojás (2), paprika
 
 
300 kcal, 31g F, 1g CH, 35g zsír
 
Összesen: 1536 kcal, 116g F, 48g CH, 129g zsír
 
(26% F, 10% CH, 64% zsír)
 

1-2-3 desszert

 
 
- 1 tojás szétválasztva, fehérje felverve
- a sárgájába:
- 1 ek eritrit
- 2 ek cocomas (kókuszsűrítmény)
-  3 ek kókuszreszelék
- csöpp vanília (vagy aroma)


 
- az 1-2-3 masszához hozzákeverni a fehérjét

 
- serpenyőben kis lángon sütni

 
- közben csokikrém:
- 1 mk eritrit
- 1 ek cocmas
- 1 mk kakaópor
- csöpp rum (vagy aroma)
- csöpp víz

 
- a sülő tésztát négybe vágni fa spatulával, megfordítani


 
- sülés közben apróbb darabokra vágni


 
- csokikrémmel tálalni.


 
344 kcal, 9g F, 4g CH, 32g zsír

Paleo császármorzsa Boszi módra itt
Császármorzsa itt
Kókuszmorzsa csokiöntettel itt

Kérés!

Tisztelettel és szeretettel megkérlek Könyörgöm, olvassatok!
 
itt
 

Tízesével jönnek naponta a kérdések, hogy
 
- Gluténérzékeny vagyok, élesztő nélküli kenyérlisztet használhatok?
 
- Tejcukor allergiám van, 12 %-os tejfölt ehetek?
 
- Glutén- és laktózérzékeny vagyok, glutén- és tejmentes margarint tehetek a süteménybe?
 
- A sajt paleo?
 
- Paleozok, és csak a reggeli kávémba öntök egy kis tejet, ugye nem baj?
 
...
 
Szívesen válaszolok minden kérdésre. Amire itt szeretném kiélezni a dolgot: az internet egy csodás dolog, gyors és hathatós segítség. Ami viszont nem mindegy, hogy honnan, melyik oldalról, kitől várja az ember a segítséget, az információt. Nem női magazin-oldalakon kell megfelelő étrend, diéta, mozgásforma, edzésterv (...) után kutatni, hidd el. Rengeteg csoport létezik, amik speciális problémák vagy célok miatt alakultak, keress ilyet, csatlakozz, fogsz kapni segítséget. Vagy hozz létre egyet, nagyon gyorsan tudsz választ kapni a kérdéseidre. Én is több csoportnak is tagja vagyok, és ugyan nincs sok időm a gép előtt ülni, de ha van konkrét kérdésem, fel tudom tenni, és mindig kapok választ.
 
Az információkat nem árt megszűrni. Sokszor szakmainak feltűntetett oldalakon is találni kétes, nem egyértelmű dolgokat, kérdezni kell, és tovább olvasni.
 
Ha paleozol, vagy szeretnél paleozni, el kell döntened, hogy mi a te paleod. Mert létezik több ága. Javaslom kiindulásként Szendi Gábor www.tenyek-tevhitek.hu oldalát, itt minden információ megtalálható. Ehetsz ritkán kemény sajtot, ha akarsz, fogyaszthatsz paradicsomot, de az már a te étrended, a te paelod.  A paleo életmódnak megvannak a maga szabályai. A tej senkinek nem tesz jót (akkor sem, ha még nincs tüneted), ha autoimmun betegséged van, akkor főleg nem árt, ha tartod magad ahhoz, hogy semmilyen formában nem fogyasztod.
 
Fontos lenne belátni, hogy a reklámok sem a mi érdekeinket szolgálják. Biznisz az egész, csecsemőkortól fogyasztóvá, vásárlóvá nevelés a cél. Gyakorlatilag mindegy, mit, de vásárolj, most, csak ma, csak neked, akciós, olcsóbb, megéri, megérdemled...
 
Könyörgöm, olvassatok! Kérdezzetek!
 
 
 

Olvassátok el a boltban is az összetevőket, mert ezzel tehettek magatokért, a gyereketekért, a családotokért. Egy felvágottnak húst kellen tartalmaznia, ehelyett hústartalom 38 %. A többi adalékanyag, méreg!
 
Csak pár dolgot kaptam ki anyuék hűtőjéből:
 
margarin:
 
 
leves kocka:

 
kenőmájas:
 
 
... és a speizból:
 
ételízesítő:
 

 
vagdalthús:

 
szörp:

 
És találtam egy receptet a neten, paleos oldalon tették közzé, ételallergiások számára ajánlják, mint  "habkönnyű, finom, igazi ünnepi csemege, gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, vegetáriánus desszert", én azonban nem ajánlom:
 
"15 dkg gluténmentes tejmentes margarin,10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg rizsliszt, 5 dkg élesztő nélküli kenyérliszt, 6 evőkanál kókuszreszelék, 1 egész tojás, 1/2 csomag gluténmentes sütőpor vagy mokkáskanálnyi szódabikarbóna, 10 dkg porcukor (házilag darált), 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanálnyi laktózmentes tejföl (helyette tejfehérje érzékenyeknek egy kevés rizstej)." (forrás)
Szerény véleményem szerint az, hogy valaki pl. gluténérzékeny, nem azt jelenti, hogy mindenféle adalékanyagos cuccal helyettesíti a glutént. És nem a helyettesítéssel van bajom, hanem inkább azzal, hogy a gluténmentes (és más "mentes") termékek a boltok polcain tele vannak adalékanyagokkal, stabilizátorokkal, egyebekkel, amik újabb problémák forrásai lehetnek a későbbiekben.
 
 
 
"A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát." (forrás)
 
Sorolhatnám még nagyon sokáig.
 
Csak egyet kérek:
 
Könyörgöm, olvassatok!