2013. június 13., csütörtök

Késő esti nasi

 
Szelet Cheddar sajt goji bogyóval.
 
Hmmm. . .
 
Nyami!!! :)

90/67. Napi menü

 
Reggeli: tojás raguval
 
 

 
marhasült, sali

 
(E. idetolta a fotoaparát alá a neki készített salit is, hogy fotózzam le, mert olyan szép -persze már beleevett- :)


 
Uzsonna: marék aszalt szilva, mandula, tökmag.

 

 
 
Folyadék: 3 liter.
 
Mozgás: edzés pihenőnap, 1 óra fűnyírás, 1 . 5 óra séta. :)


Paleo reggelik itt.
Paleo snack itt.
Paleo ebédek itt.
Paleo vacsorák itt.
Paleo - bevezető hónap (tapasztalatok) itt.

Bölcs

"Nem azért hagyjuk abba a játékot, mert öregszünk. Azért öregszünk meg, mert abbahagyjuk a játékot. A fiatalságnak, boldogságnak és sikernek összesen négy titka van. Nevess sokat és minden nap találj humort az életedben! Kell, hogy legyen egy álmod! Ha elveszted az álmaid, meghaltál. Annyi olyan embert ismerünk, akik úgy járnak-kelnek a földön, hogy halottak és még csak nem is tudnak róla! Hatalmas különbség van aközött, hogy felnősz és aközött, hogy megöregszel. Ha 19 éves vagy, és egész évben csak fekszel az ágyban, anélkül, hogy valami hasznosat csinálnál, akkor is húsz éves leszel. Jelenleg 87 éves vagyok, és ha egész évben az ágyban fekszem, én is 88 leszek. Mindenki megöregedhet. Nem kell hozzá tehetség vagy képesség. Ahhoz, hogy felnőj, mindig meg kell találni a lehetőséget a változásban. Ne sajnálj semmit! A felnőttek általában nem sajnálnak semmit, amit megtettek, inkább azt, amit nem tettek meg. Csak azok félnek a haláltól, akik azt sajnálják, hogy nem is éltek."
(forrás)
 

Marhasült



Ugye adott egy boszi, aki nincs igazán oda a húsért. Sőt, néha hetekig meg sem bírja enni. Ez volt eddig. Mostanában viszont -és ne kérdezd, miért, fogalmam sincs róla-  megy a húsevés. Azt is hozzá kell azért tegyem, hogy megtanultam olyan istenien elkészíteni a húsokat, hogy szinte észre sem venni, hogy "hús íze" van. (Arra a hagyományos menzai húsra gondolok.)

Hát, ez a mai marha egyszerűen olyannyira marha jóra sikeredett, hogy megveregettem a saját vállamat. Pedig nincs benne semmi extra.

A húst (6 szelet) reggel bepácoltam: só, bors, aprított fokhagyma (fél fej), natúr vegeta, és rengeteg mustár. Visszatettem a hűtőbe.

Sütés: kókuszzsírt melegítettem, ebbe kerültek a hússzeletek. Nagy lángon addig sütöttem őket mindkét felükön, amíg látszott, hogy kicsit "odakaptak". Ekkor felöntöttem vízzel (kábé háromszorosan lepte el a husit), és nagy lángon puhára főztem. Amikor már csak pinduri víz maradt alatta, kisebb lángra tettem, kapott még 1-2 gerezd fokhagymát aprítva, és elfőztem róla a levet így. majd még egy csöpp kókuszzsírt tettem alá, és így "szárazra" sütöttem.

Paleo reggelik itt.
Paleo snack itt.
Paleo ebédek itt.
Paleo vacsorák itt.
Paleo - bevezető hónap (tapasztalatok) itt

Tükörtojás raguval



Két tükörtojást sütök.

Ragu: Kevés kókuszzsíron megsütöm az apróra darabolt zöldségeket: kellevél, paprika, paradicsom, hagyma. Sóval (Himalaj*), borssal (Cayenne) ízesítem.

(Paleo info: a paprika és a paradicsom kompromisszumnak számít.)

Paleo reggelik itt.
Paleo snack itt.
Paleo ebédek itt.
Paleo vacsorák itt.
Paleo - bevezető hónap (tapasztalatok) itt.

Bölcs

„…Hogyan ismerjük fel a lélektársunkat? -ismételte a kérdést.
- Amikor az enyémmel először találkoztam, nem tudtam , hogy ő az… minél jobban megismertem, annál jobban csodáltam; annál többször gondoltam, milyen fantasztikus ember!
- És ez a lényeg! Olyan szerelmest kell magunknak keresnünk, akivel a kapcsolatunk az idő múlásával nemhogy fakulna, de egyre jobb lesz; aki iránt a csodálatunk és a bizalmunk csak erősödik a megpróbáltatások során.
... - Csak mellette jöttem rá, milyen mély meghittség és mennyi öröm létezik számomra. Régebben azt hittem, csak nekem van ilyen dolgokra szükségem, csak én igénylem a lélektársamtól, hogy ilyen legyen. Most már azt gondolom, hogy ez mindenki számára fontos, csak éppen, ha nem találják a megfelelő partnert, elkeseredésükben kevesebbel is megelégszenek. Hiszen mi bátorítson bennünket arra, hogy meghittséget és örömet keressünk, amikor egy langyos kapcsolat és viszonylagos elégedettség a legtöbb amit elérhetünk?
- A szívünk mélyén persze tudjuk, hogy a langyos előbb-utóbb kihűl; csekélyke elégedettségünkből valami megnevezhetetlen szomorúság sarjad, és rágódni kezdünk: Ez életem nagy szerelme, ez minden, ezért élek?! A lelkünk mélyén tudjuk, hogy többre vagyunk hivatva, és őutána vágyódunk, az után az egyetlen után, akivel sohasem hozott össze minket a sors.
- Nap mint nap azt látjuk, hogy az emberpár egyike szárnyalni akar, de a másik lehúzza a földre. Míg az egyik haladna, s kettőt lépne előre, a másik miatt hármat lépnek vissza. Ezért azt gondolom, jobb egyedül megtanulni, mi a boldogság; inkább a barátaimhoz, meg a macskámhoz ragaszkodom, és a soha el nem érhető lélektárs után vágyakozom, mintsem megalkudjak az unalommal.
- Az a lélektársunk, akinél a zár, amelybe a mi kulcsaink illeszkednek; az ő kulcsai pedig a mi zárainkat nyitják. Ha eléggé biztonságban érezzük magunkat ahhoz, hogy megnyíljunk, igazi énünk előbújhat, és valóban teljesen önmagunk lehetünk. Azt szeretheti bennünk a másik akik vagyunk, nem pedig akinek látszani szeretnénk. A lélektárs a legjobb tulajdonságainkat hívja elő. Mellette nem számít, bármi történik is körülöttünk, mi ketten biztonságban vagyunk saját kis mennyországunkban. Az a lélektársunk, aki osztozik legtitkosabb törekvéseinkben; akivel egy irányba haladunk. Ha két léggömbként együtt emelkedhetünk a magasba, akkor feltehetően rátaláltunk az igazira. A lélektársunk mellett az életünk életre kel.” (Richard Bach)

Eritrit, az édesítő

Egy ideje az eritritet használom édesítőszerként. Hogy miért? Íme:

 
 
 
 

"Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.

Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.

Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Egyes országokban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre. Így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.

A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást. Sőt kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. . .

Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze.

Az eritrit teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.
Az eritriol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.
Az eritriol emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité.
Az eritriol a szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül.

A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.

Cukor erjesztésével állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon. Egy nem patogén mikroorganizmus a Moniliella pollinis segítségével. A fermentált terméket ultrafiltrálják, kristályosítják, mellyel majdnem 100%-os tisztaság érhető el.

Az eritriol növeli az élelmiszerek eltarthatóságát.

1848-ban fedezte fel egy brit kémikus (John Stenhouse), friss és fermentált gyümölcsökben.

A Magyar Élelmiszerkönyvben Eritrit néven szerepel. A nemzetközi jelölés alapján E-968 kóddal tüntethető fel élelmiszereken. . .

Édeskés-savanykás, nem fűszeres élelmiszerekben kiváló ízfokozó hatással bír. . .

Az eritriol használható süteményekben, kekszekben és kétszersültekben maximálisan 10 % mennyiségig, amivel drámai mértékben fokozható az eltarthatóság.

Az eritriol hosszabban tartó frissességet és puhaságot kölcsönöz a sütőipari termékeknek.
Sütőipari termékek esetén az eritriol használata tömörebb tésztát és puhább terméket eredményez.
Az eritriol használatával a sütőipari termékek kevésbé színeződnek.

A cukorkákban az eritriol nem higroszkópos (nem veszi fel a levegő nedvességtartalmát), jó fényt, törési tulajdonságokat és szájban való olvadást biztosít. . .

Az eritriol legjobban finomra őrölt vagy por formában használható, de keménycukorkákhoz kristályos vagy szemcsés formában is jól alkalmas. . .

Az eritriol a legegészségesebb és a legkisebb kalóriatartalmú (és szénhidrát tartalmú) választási lehetőség a cukorhoz és más cukoralkoholokhoz képest. Felhasználhatósága azonos más testes édesítőszerekével, ráadásul egészséges és magas az emésztési toleranciája." (Forrás)

Én bioboltban vettem. Persze drágább a hagyományos kristálycukornál, de ez a fél kiló az idei évre sztem kiszolgál engem. :)

Ezt használom a kávéba.
Ezzel készült a csokiöntet, a mákos részta, a gyors csoki desszert, a kókuszos boci süti, a narancskrémes csokitorta, de a boszi féle Sacher torta is.

Fahéj itt
Curry itt
A füvesember tanácsai itt
Pekándió itt
Avokádó itt
Mandula itt
Kókuszzsír itt
Lenmag itt
Szezámmag itt
Mák itt
Útifű maghéj itt.
Tökmag itt.