2013. május 25., szombat

90/48. Napi menü

Dzsízász, ma aztán rengeteget mentem, plusz egyszer 2 óra séta és egyszer 1 óra séta, rengeteg házimunka, főzés tizeniksz percek alatt két főre, háromszor. . . és csak esik, esik és esik. De valami csoda, ahogy a hegyekből felszáll a párafelhő.



És ez a feketerigó reggel, este, éjjel, nappal itt ül a terasz előtti fenyőn, csak énekel, énekel :)


Az edzést letudtam reggel, jó is volt így. Így biztosan nem marad el.

Reggeli: itt.
 
 Ebéd: itt.
 
 Uzsonna. sajt, uborka, alma

Vacsora: sonkás-tofus sült tojás, sült marhahús, vegyes saláta


Nyalánkság vacsi után: kókusztej, eritrit, kakaópor. Nyammmmmmmmmmmmmm volt :)

Esős séta













Egyszerű ebéd


 
Két tojásból rántotta.
Két marék vegyes zöldség (sárgarépa, brokkoli, karfiol) kevés vízben megfőzve, sózva, turmixolva.
Vegyes saláta repceoljjal, szezámmaggal és lenmaggal.


Egyszerű reggeli


2
tojásból
rántotta
(kókuszzsíron
sütve),
plusz
párolt
zöldség
szezámmaggal
és
lenmaggal.

Szezámmag

Kókuszzsír itt
Mandula itt
Lenmag itt


kép


Miért jó?

A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszi. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést. A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában - és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer. Gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást.

Már az ókorban is gyógyhatásúnak tartották, például Hippokratész a szezámmagot általános gyengeség, szívelégtelenség, epe és májbántalmak esetén ajánlotta. Olaja bőrvédő, bőrregeneráló szernek számított, például égési sérülések esetén alkalmazták, a hölgyek pedig fiatalító, szépítő hatású csodaszerként tartották számon. Ma számos ország gasztronómiai kultúrájában illetve természetgyógyászati ajánlásaiban szerepel. Vegetáriánusoknak értékes fehérjéi miatt különösen érdemes az étrendjükbe illeszteni, de mindenkinek ajánlható, aki emésztési gondokat (például székrekedést, máj- és epebajokat), érrendszeri betegségeket szeretne elkerülni vagy enyhíteni, vagy pedig a szervezetének immunvédelmét erősítené. Újabb kutatások szerint a szezámolaj a bőr védelmében is bevethető: akadályozza, késlelteti a melanóma kialakulását, a bőr rosszindulatú daganatos sejtjeinek szaporodását.

Hogyan fogyasszuk?

Szezámmag: Yama istenség áldásával Legjobb, ha mindig van otthon szezámmag, hiszen számtalan ételféleség gazdagítható vele. Édes és sós pék- és házi készítésű süteményeket is gyakran szórják meg vele, növelve azok élvezeti és tápértékét. Kelt tésztákba is belekeverhető, nyersen és pirítva is. Jó tudni, hogy a magban lévő tápanyagok a szervezetben jobban hasznosulnak, ha a magot egy kicsit megtörik vagy legalább durvára darálják, mivel amúgy a mag a "fél fogunkra sem elég" - a kis mérete miatt nehéz szétrágni. Bármilyen rántott étel készítésekor a panír zsemlemorzsájába keverve mutatósabbá és egészségesebbé tehetjük azt. Mivel a szezámmag meglehetősen semleges ízű, így müzlikbe és bármilyen salátába beletehető egy-egy kanállal belőle.

A szezámolaj párolt zöldségekhez, salátákhoz használható fel, illetve, a pirított szezámmagból préselt fűszerolaj leveseknek, főzelékeknek is adhat sajátos aromát. Mivel erősen hőérzékeny, ezért sütésre nem alkalmas, kerülni kell a hosszas vagy magas fokú hőhatást, sőt, legszerencsésebb a már elkészült ételbe belekeverni. (Forrás itt.)

Ötzi sztori 17




kép
E. hihetetlen egy nő.

Egyrészt azért, mert ha ma lemegyek, azt fogja mondani, hogy 7-ig ágyban volt. Pedig hallom, hogy kint van az udvaron :)

Másrészt, mert miért volt kint az udvaron? Hát azért, hogy -szokás szerint- a pocsolyákból kisöpörje a vizet. :)

Harmadrészt pedig azért, mert mindezt akkor is megteszi, mint most is, amikor még esik az eső! :)

90/48. Edzés

                          
képek


1. Bemelegítés

2.
  • ugrókötél (50)
  • felülés törzsfordítással (20)
  • "jó reggelt gyakorlat" (ld. kép) (20)
  • ugrókötél (50)
  • térdfelhúzás fürdőkád szélén ülve (20)
  • "jó reggelt gyakorlat" (20)
  • felülés (20)
  • ugrókötél (50)
6 kör

3. Nyújtás

Ma szintén szaladgálós nap lesz, sok házimunkával (vasalás, főzés, bevásárlás E-vel), fürdetés, hajmosás, frizurakészítés (mindez E-nek), jön E. lánya, nekem hajat kellene festenem, bepakolni a cuccomat (. . .). Szóval jobb ez így, hogy reggel letudtam az edzést. :)

Lenmag

Kókuszzsír itt
Mandula itt


kép

"A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos szerepet kapott. A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyikévé vált. Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális zsírral. Szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más
táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

A lenmag Gyógyhatása:
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrásává kell válnia táplálékunknak. A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell hódítania táplálékozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.

Serkenti az agyműködést:
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve hozzájárul az összes autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.

Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. Melegítsük fel ismét, és igyuk meg. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.

Ekcéma:

A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát a már előbb említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:
A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

A Gyógyír elkészítése:
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok:
A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák: A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés: A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek: A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés: A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.

Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

Elkészítési mód:
A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük. A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.

Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk. "(Forrás itt.)

Motiváció