2013. április 14., vasárnap

Útra készen


Megint kész. Újra becsomagoltam. Holnap hajnali 2-kor újra indulás Ausztriába.
Ruhám kevesebb.
Kajám átgondoltabb, így kevesebb. A hűtőtáska azért tele van.
Edzőcipő, gumikötél és -szalagok csekkolva.
Kaja az útra kész.



 
Reggelire bagett szendvics, tejeskávé.
Tízóraira alma.
Innivaló: limonádé.
 
Csak edzek párat, aztán már jövök is haza.
Hajrá, Boszi, holnap már 90/8. nap!
 



90/7. Napi menü





 


Reggeli: 2 zabkeksz, 2 dl tej
389 kcal, 18 g F, 36 g CH, 20 g zsír

Tízórai: 2 proteines sütike, 1 alma, 1 U1 puding
308 kcal, 16 g F, 41 g CH, 9 g zsír

Ebéd: Csokoládé ízű fogyimorzsa
190 kcal, 34 g F, 3 g CH, 4 g zsír

Uzsonna: 4 abonett, 10 g sajtkrém, 3 szelet sonka, 1 paradicsom
172 kcal, 14 g F, 17 g CH, 6 g zsír

Edzés után egy fehérjeturmix
101 kcal, 21 g F, 2 g CH, -

Vacsora: Tojáspizza (1 tojás, 2 fehérje), csöpp pizzakrémmel megkenve, 1 paradicsom bele szeletelve, pár szelet nyers cukkinivel; cukkini chips (összesen 100 g cukkinit használtam)
150 kcal, 15 g F, 7 g CH, 7 g zsír

Összesen: 1311 kcal, 117 g F, 105 g CH, 45 g zsír



90/7. Edzés ZWOW # 19



1. Bemelegítés

2. Zwow # 19

3. 20 perc
- 1 perc séta
- 5 perc tempós kocogás

4. Nyújtás
Asylum/Relief

Cukkini chips

 
A cukkinit vékony szeletekre vágom, forró serpenyőbe teszem, megszórom kis grill fűszerrel, többször megforgatva nagy lángon sütöm. Amikor kezd felpöndörödni, tányérra teszem, picit megsózom.

Napi natura - ecet

Napi natura
  • arclemosó itt.
  • vegyszermentes takarítás itt.
  • sampon házilag itt.
  • mosógél házilag itt.
kép
                   
Mire használhatjuk az ecetet háztartásunkban?

 A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva ...a törölköző.

• Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet.

• Az ecettel kevert szódabikarbóna feloldja a dugulást.

• Vízlágyítók helyett a mosógép vízkőtelenítéséhez használjunk ecetet! Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20%-os ecetet, és indítsunk el egy 60°C-os programot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes vizet egy napig, másnap melegítsük fel újra és fejezzük be a programot!

• Amennyiben a penészfoltos ruhákat pár órára ecetbe áztatjuk, majd kimossuk, teljesen eltűnnek a foltok.

• Permetezzük be a hűtőnket tisztításkor ecetes vízzel, így természetesen fertőtlenítjük és szagtalanítjuk.

• Az ecetes vízzel történő ablaktisztítás régi módszer, de még ma is működőképes.


  A vízkő ellen ecet

Darabokban távozik a vízkő a mosógépből, ha tömény ecetet,kb két liternyit öntünk a dobba, majd átforgatjuk és öblítjük. A vízkő eltávolítása után tegyük kis edénybe, ecetbe a vízcsap szűrőjét. Az ecet fellazítja a vízkövet, ekkor egy üvegmosó kefével el tudjuk távolítani, és a csapból ismét folyik a víz. Ha a zuhanyzórózsa vált vízkövessé, a rózsát csavarjuk le és egy napra tegyük egy ecetes vízzel teli edénybe. A vízkő leoldódik, de a lyukakat tűvel egyenként is ki kell tisztítanunk.

Ruha öblítésére, folt eltávolításra is jó az ecet.

Az utolsó öblítővízbe ecetet keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Nem lesz ecetillatú a ruha! Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet tanácsos önteni. Kb. egy csészényit!

Ruhaneműből a foltot ecettel is eltávolíthatjuk. A foltos részt a megfelelő oldattal jól áztassuk át, majd tiszta ruhával dörzsöljük tisztára. Azután a ruhaneműt mossuk ki a szokásos módon. A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva a törölköző.

És még néhány tipp, mi mindenre lehet használni az ecetet:

Az erősen oxidálódott és foltos sárgaréz kilincseket jól tisztíthatjuk sóból és ecetből, ill. citromléből és sóból készített oldattal. A keverékből egy keveset öntsünk egy puha rongyra és a kilincs teljes felületét dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le, végül egy másik ruhával töröljük szárazra és fényesre.

 A műbőrből készült bőrönd felületét langyos ecetes vízzel tisztítsuk (egy liter víz, egy deci 10%-os ecet), majd puha ruhával töröljük szárazra. Ha nagyon piszkos, mosószeres vízzel mossuk le
Az elektromos tűzhely főzőlapjait kikapcsolt állapotban ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük.

 A teáskanna, kávéfőző, vízforraló hamar vízköves lesz, ez lassítja a melegítést, gondot okoz a tisztításban. A vízkőtől könnyen megszabadulhatunk, ha időnként ecetes vizet forralunk benne, majd alaposan kiöblítjük. A rozsdamentes mosogatóknak is jót tesz egy kis ecetes fürdő, főként a csap körüli vízkőlerakódásokat távolíthatjuk el így látványosan. Nem teszünk azzal rosszat, ha vagy hat órán át áztatjuk.

 A zománcozott és rozsdamentes felületű, valamint porcelán edényeken keletkezett szilárd vízkövet is eltávolíthatjuk 20%-os ecettel, amit 12 órán át benne hagyunk.

 A szőrkefék egy idő után megkeményszenek, de ecetes-vizes áztatás után visszanyerik rugalmasságukat. Ezért a gyakrabban használt keféket érdemes időnként ecetes vízben áztatni.

 A bútorok nem porosodnak olyan gyorsan, ha egy liter vízbe egy teáskanál 20%-os ecetet, valamint egy teáskanál glicerint feloldunk, majd puha ronggyal ezzel a keverékkel töröljük le a bútorokat.

 A hamutartót a teljes szagtalanításához ecetes vízzel mossuk ki.

 Edények pereméről 3-3 evőkanál ecetet és sót tartalmazó főzettel távolíthatjuk el a teafoltot.
 
Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

 Ha megcsípett a szúnyog, tegyünk rá hűsítő ecetes borogatást. A szúnyogcsípést azonnal enyhíti, megszünteti a viszketést. Csökkenthetjük a bőr általános viszketését, ha a viszkető területet gyenge ecetes, ill. citromos vízzel bedörzsöljük.

 Nem reped meg a tojás héja főzés közben, ha a főzővízhez kevés ecetet vagy sót adagolunk.

 Ha a gombát enyhén ecetes vízben mossuk, kellemes ízt kap, és nem feketedik meg.

 A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül, mert fellazulnak a rostok. Ezért jó, ha mindig tartunk otthon ecetet.

 Tárolásra ne használjunk vas, alumínium, réz vagy horganyzott edényeket, mert az ecet megtámadja őket, és ártalmas vegyületeket old ki belőlük.
(Teljes cikk: itt.)
 

Sütemény maradékokból


Egy tálban összekevertem 4 tojás sárgáját, 200 g tejfölt, kábé 200 g teljes kiőrlésű lisztet, fél csomag sütőport, két nagy marék mazsolát, 1 ek kakaóport, 1 ek folyékony édesítőszert, 3 ek étolajat. Formába öntöttem, 30 percig sütöttem. A 20. percnél megszórtam reszelt mandulával.

Nem diétás, de biztosan finom. :-)

Csokoládé ízű fogyimorzsa


4 tojásfehérjét felvertem fél adag csokoládé ízű fehérjeporral és megsütöttem serpenyőben, mint a császármorzsát. Közben a csokis fehérjepor másik fél adagját elkevertem kevés vízzel. A kész fogyimorzsát leöntöttem a csokikrémmel és megszórtam 5 g kókuszreszelékkel.

Ebédre is jó, vacsorára pedig egyszerűen ideális.

1 adag tápértéke: 190 kcal, 32 g F, 3 g CH, 4 g zsír

Vaníliás változat itt.

Napi tipp

Sokszor van úgy, hogy az embernek nincs kedve készíteni, főzni, sütni, akár már reggel.
Jó, ha van otthon tiszta alapanyokból készült, tartós harapnivaló.
Ez jól jöhet hirtelen helyzetekben, vagy utazáskor is: készen van, nem igényel hűtést, kis helyen elfér, dobozolható-csomagolható. Így nem érheti az embert meglepetés, és véletlenül sem kell beszaladni az első boltba holmi fehér-finomlisztes pékáruért vagy csupa műanyag fornettiért.
Nem mellékes, hogy gyerekek is ehetik, vihetik, de még buliba is tudom ajánlani.
Érdemes kikísérletezni azt a változatát, amit szeret az ember, és ami az összetevőiben is megfelel.

kép
kép

kép

Egy tipp: Boszi féle zabkeksz (liszt-, tojás-, cukormentes).
A receptet itt találod.

Motiváció