2012. november 5., hétfő

Motiváció

 
Na má' nehogy azt mondd, hogy neked mindegy!!!
 


Belső csend

KI MINEK GONDOL, AZ VAGYOK ANNAK...

Ki minek gondol, az vagyok annak...
Mért gondolsz különc rokontalannak?
Jelet látsz gyűlni a homlokomra:
Te vagy magad, ki e jelet vonja.

S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik,
Mert fénye-árnya terád sugárzik.
Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról:
Rajtam látsz törvényt sajátmagadról.

Okosnak nézel? Hát bízd magad rám.
Bolondnak nézel? Csörög a sapkám.
Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz;
Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.

Szemem tavában magadat látod:
Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.
Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod:
Szemem tavában magadat látod.

- Weöres Sándor -
 
 

8. nap, gyomorgondok

Akadt egy "kis" problémám. Gyakorlatilag nem is most jött ez elő, csak az utóbbi egy hónapban vált olyan mértékűvé, hogy kénytelen leszek változtatni...
 
 

Az eddigi étrend a fogyás szempontjából az edzésekkel nagyon rendben van. Szépen működik. A színfalak mögüli dolgokról nem szoktam beszámolni, mert reméltem, hogy ami gond akadt, majd megoldódik.
Ugye pár napja volt egy nem kicsi gondom. Nem tudom, pontosan mi volt, a lényeg: az emésztőremdszerem feladta, hánytam, hasmentem, kegyetlen 2-3 nap volt, még most sem vagyok százas ezügyben.
Ez -mint minden betegség az én felfogásomban- egy jel volt. Sokmindenre ráirányította a figyelmemet, ezek egyike, hogy nagyon komolyan kell vennem a testem jelzéseit, főleg, amit a tejjel, a tejtermékekkel kapcsolatban jelez nekem. Mert hogy szegény gyomrom valami rettenet módon nem tolerálja ezeket. És nagyon régóta. Szerettem volna, ha ez egy átmeneti állapot, szerettem volna, ha magától megoldódik, de erre már nem látok esélyt. És a hányós éjszaka is egy nagy adag friss sajt elfogyasztása után jött, hát...
 
 
Itt az idő, hogy változtassak. Nem nagy öröm ez, így a 40 napos célkitűzésem 2. heténél főleg nem, de így már nem lehet létezni. Állandó gyomorfájdogálás, bélgörcsöcskék, levegővel telítettség, puffadás, szélrohamok, de úgy, hogy fél óránként szellőztetnem kell a lakásban, hogy egy levegőt szívhassak magammal...
Egy totális káosz van most az agyamban, de a döntést meghoztam, és sztem ez volt a legnehezebb dolog.
Még nem tudom, mit hogyan fogok csinálni. Csak annyi biztos: ami élelmiszerem van "raktáron", azt megeszem, aztán -tudom- ügyesen mindent megoldok.
A ma a blogra feltett összes tesztetn az az eredmény jött ki, hogy forduljak orvoshoz, de ezt a lépést kihagyom. Először megpróbálom magam orvosolni a dolgot. (Eddig is nagy "öngyógyító" voltam :)
 
 

A 8. nap kajája nem egy mintaétrend, főleg, hogy délután tesztelni kezdtem a tejre való reagálást:
 
Reggeli: 30 g zabkása, 100 g alma (138 kcal, 4.5 g F, 25.1 g CH, 2.5 g zsír)
Tízórai: 100 g pirítós, 1 narancs (286 kcal, 7.7 g F, 22.5 g CH, 1.7 g zsír)
Ebéd: tegnapi leves másik fele (91 kcal, 13.5 g F, 8.3 g CH, 0.5 g zsír)
Délután: 120 g kukoricapehely, tej (884 kcal, 20 g F, 128 g CH, 12 g zsír)
 
Összesen: 1399 kcal, 45.7 g F, 183.9 g CH, 16.7 g zsír
 
Pedig olyan faszántos étrendet állítottam össze a hétre, hogy ihaj, de amint lesz időm, begépelem, hogy aki okosan szeretne enni és nem lábadozik, csemegézhessen :)

Gluténérzékenységi teszt


1. Fogyaszt-e Ön vagy korábban rendszeresen fogyasztott-e (pl., gyerekkorától kezdve) sok búzát vagy más, glutént tartalmazó gabonafélét, pl. rozst, árpát, zabot, tritikálét vagy kamutot?
Igen (4 pont) Nem (0 pont)

2. Rajong Ön a gabonafélékből készült ételekért, vagy ezek fogyasztása gondot okoz Önnek?
Igen (4 pont) Nem (0 pont)

3. Úgy érzi, gondja van az étel megemésztésével, vagy krónikus és gyakori puffadása van, szelek bántják, emésztési zavarai, hasi fajdalmai, vagy túlérzékeny belei vannak?
Igen (4 pont) Nem (0 pont)

4. Krónikus és gyakori hasmenése, székrekedése, hányingere vagy hányása van?
Igen (4 pont) Nem (0 pont)

5. Vannak Önnek fogzománc hibái (vízszintes vagy függőleges, gyakran krétafehér barázdák a fog felületén), vagy visszatérő gyulladt fekélyek (afták) a szájban?
Igen (8 pont) Nem (0 pont)

6. Van-e gyötrő, megmagyarázhatatlan, krónikus fáradságérzete, depressziója, csont- és izületi fájdalma, fejfájások, akár migrénje?
Igen (4 pont) Nem (0 pont)

7. Vannak gyakori gombás fertőzései, amelyek kezelés után visszatérnek?
Igen (3 pont) Nem (0 pont)

8. Vannak rejtélyes egészségügyi problémái, s azok legtöbbje egy vírusfertőzés, terhesség, műtét, vagy rendkívüli stressz időszak után kezdődött?
Igen (3 pont) Nem (0 pont)

9. Volt-e valaha megmagyarázhatatlan vashiányos vérszegénysége vagy más tápanyag hiánya?
Igen (7 pont) Nem (0 pont)

10. Az alábbi panaszok közül bármelyik fennáll-e Önnél? (20 pontot számítson minden egyes tünetre.)

- Bármilyen autoimmun tünetcsoport (pl. autoimmun pajzsmirigy-, máj-, vagy kötőszöveti
betegség)
- Artritisz, különösen reumatoid artritisz, autizmus
- Krónikus, súlyos fejfájások, amelyek nem reagálnak a konvenciunális kezelésekre
- Dermatitisz herpetiformisz
- Konvencionális kezelésre nem javuló depresszió
- Down-kór
- Ismeretlen eredetű emelkedett májenzimek
- Meddőség, vagy többszöri vetélés, vagy kedvezőtlen terhességi kimenetek
- Bélrák, különösen T-sejtes limfómák, vagy nyelőcső, garat-, vagy szájüregdaganat
- Ismeretlen okú májzavarok
- Lupus erythematosus
- Ismeretlen eredetű neurológiai zavarok: pl. ataxia (bizonytalan járás, reszkető mozdulatok)
- Neuropátia (a végtagok gyengesége és zsibbadása)
- Memóriagyengülés
- Epilepszia, migrének, krónikus gyomorbéltünetek, figyelemzavar, hiperaktivítás és/vagy
agyér-elmeszesedés
- Csontritkulás vagy alacsony csontsűrűség
- Pszoriázis
- Skizofrénia
- Kicsiny termet gyermekkorban
- Sjörgen-szindróma (száraz szem, száraz száj, rendszerint izületi gyulladással)
- I-es típusú cukorbetegség

11. Kettő vagy több közeli rokona van, akinek bármelyik, a 10 pontba felsorolt panasza van?
Igen (10 pont) Nem (0 pont)

12. Van olyan szülője, akinek I-es típusú cukorbetegsége van?

Igen (15pont) Nem (0 pont)

13. Van olyan közeli rokona, akit cöliákiával vagy gluténérzékenységgel diagnosztizáltak?
Igen (20 pont) Nem (0 pont)

14. Volt már Önnek diagnosztizált cöliákiája vagy dermatitisz herpetiformisza?
Igen (30 pont) Nem (0 pont)

Összes pontszám: ..........
Ha pontjai száma kevesebb, mint 10, akkor a gluténérzékenység nem jelent Önnek gondot. Azért tartsa észben, hogy a túl sok glutén egészségügyi problémákhoz vezethet, még azoknál is, akik nem különösebben érzékenyek rá.

Ha a pontszáma 10 és 19 között van, lehetséges, hogy gluténérzékenysége van. Próbálkozhat gluténmentes diétával, hogy lássa, jobban érzi-e magát, de végezhet gluténérzékenységi tesztet is.

Ha pontszáma 20 és 29 között van, még valószínűbb, hogy gluténérzékenysége vagy cöliákiája van, de legalábbis jelentős a kockázata, hogy ezek fennállnak. Valószínűleg javára válna egy gluténmentes diéta. Erősen javaslott, hogy megcsináltassa a gluténérzékenységi vizsgálatot, hogy egészségi állapotáról többet tudjon meg, és a megfelelő lépéseket megtegye. Ez különösen ajánlott, ha Ön egy cöliákiás beteg rokona, vagy ha a 10 pont bármelyik panasza Önnél fennáll.

Ha pontszáma több mint 30, nagy eséllyel cöliákiája van, de legalábbis az indikátorok erősen jelzik, hogy gluténérzékenysége hozzájárul egészségügyi problémáihoz, és további kivizsgálásra van szüksége. Szigorú gluténmentes diétát kellene követnie, de először feltétlenül szükséges egy vérkép és egy gluténérzékenységi teszt ahhoz, hogy a probléma súlyosságát felbecsüljék. Ha már cöliákiája van, rendszeresen gluténérzékenységi vizsgálatot kell csináltatnia, hogy meggyőződjön egészségének javulásáról és arról is, tudtán kívül nem fogyaszt-e glutént, ami sok hétköznapi élelemben fordul elő rejtve.

(Forrás: itt.)

Tejfehérje érzékenység



Tejfehérje érzékenység

Tejfehérje allergia (kazein)
A tejfehérje allergiát nem szabad összekeverni a tejcukor érzékenységgel (a laktózintoleranciával), mert eltérő étrendi kezelést igényelnek. A tehéntejfehérje-mentes diéta szigorúbb a tejcukorszegény étrendnél.
A tejfehérje allergia tünetei sokfélék lehetnek, mint például a gyomor-bél rendszeri tünetek (hányás, reflux, puffadás, hasmenés, stb.), bőr tünetek (csalánkiütés, ekcéma, stb.), légúti tünetek (gége-ödéma, stb.), általános tünet (anafilaxiás sokk).
A tejallergia kezelési módja, hogy a tüneteket kiváltó tehéntejfehérjét teljes mértékben elkerüli az allergiás.
Jelen esetben a helytelenül összeállított tejfehérjementes étrend hosszú távon kalcium hiányhoz, és így csontritkuláshoz vezet, hisz a leggazdagabb kalciumforrások a tejtermékek, ezek közül is a különféle sajtok tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben kalciumot. Nem elég elvenni az allergiás étrendjéből a tejet, hanem pótolni kell a kalciumot, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveinek követésével kell összeállítani az étrendet. Nehezíti a helyzetet, hogy a tehéntej Magyarországon alapélelmiszer, tehát az allergiás személy is nehezen tér át a tejfehérjementes diétára. Célszerű az orvosi diagnózis után azonnal, vagy lehetőség szerint minél hamarabb elkezdeni a szakember segítségével összeállított étrendet, és nem elhúzva csak „diétázgatni".
A különböző állatok tejének (tehén, kecske, juh) allergén fehérjéi között magas százalékban áll fenn keresztreaktivitás (hasonló szerkezetű és/vagy összetételű anyagok, így az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló, vagy megegyező tüneteket váltanak ki), így egymással nem helyettesíthetők.
Az allergiás tüneteket a tejben, tejtermékekben található egyik fehérje, a kazein okozza. A rejtetett kazeint tartalmazó élelmiszerek köre meglehetősen tág, hiszen a húsipari termékektől, a sütő-,édesipari termékeket át, a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot.
A laktóz a tejben és tejtermékekben megtalálható cukorfajta, melynek lebontása és felszívódása normálisan a vékonybélben zajlik. A laktóz-érzékenység, az egyik leggyakoribb gyermekkori felszívódásizavarok közé tartozik. A betegség hasi fájdalommal, krónikusan fennálló hasmenéssel társul, melynek következtében aztán fogyás, és akár kóros alultápláltság is kialakulhat. A tejfehérje-intolerancia is okozhat hasmenést, hányást és fogyást.
Kialakulása, okai
Normálisan a tejcukor, azaz laktóz bontása az ún. laktáz enzim segítségével történik, a vékonybél nyálkahártyájában a bélbolyhok felületén. A bélhámsejtek csak a bontott állapotban lévő laktózt képesek felvenni. Ha az enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés, bontás gázképződéshez vezet, amely haspuffadást, és hasi görcsöket okoz. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a széklet állaga hígabbá válik, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést eredményez. A betegség részben örökletes, a felmérések alapján a legtöbb etnikai csoportban 20-65%-ban a felnőtt lakosságnál kimutathatóa laktáz-enzim hiánya. Bizonyos betegségek, amelyek a vékonybél nyálkahártyájának károsodását, pusztulást okozzák, másodlagosan okozhatnak laktóz-intoleranciát. Ilyen betegségek a gyulladásos bélbetegségek, a lisztérzékenység, valamint az akut bélfertőzések. Csecsemőkorban nagyon gyakran a bélfertőzéseket, valamint nagy hasi műtéteket követően kialakuló másodlagos laktóz-intolerancia, rontja a gyermek állapotát.
Tünetei, felismerése
A panaszok, tünetek gyermek- és felnőttkorban igen hasonlóak lehetnek. A tejcukrot nem toleráló gyermekek általában krónikus hasmenéstől szenvednek, naponta több alkalommal ürítenek nagy mennyiségű, bűzös székletet. Jóllehet kizárólag a laktóz felszívódási mechanizmusa károsodott, a hasmenés olymértékűvé válhat, hogy a többi tápanyagot is kihajtja a bélcsatornából. Utóbbira utal a súlygyarapodás leállása, illetve a fogyás. A laktóztartalmú ételek fogyasztását követően fellépő további jellemző tünet a haspuffadás és hasi görcsök, amelyet hasmenés kísér. A panaszokat esetenként hányinger, hányás súlyosbíthatja.
Általában a fiatal felnőttkorban kezdődőlaktóz-intolerancia esetén a betegek ösztönösen, illetve gyakran tudatosan kerülik a tejtermékeket. A betegség megállapításához feltétlenül indokolt orvos felkeresése, ha a gyermek hasmenése 10 napnál tovább tart, korábbi bélfertőzés gyógyulása ellenére is hosszasan fennáll. Akkor is indokolt a kivizsgálás, ha időszakosan visszatér a hasmenés, vagy ha egyéb fertőzésre utaló tünetek (hirtelen kezdet, magas láz) nem kísérik, illetve ha a gyermek nem hízik megfelelően.

A tejfehérje-allergia gyanúja elsősorban akkor merül fel, ha a gyermekeknél a laktózmentes étrend bevezetését követően is fennállnak a panaszok, hányás, hasmenés, nem ritka a véres széklet sem. A tejfehérje-intolerancia azonban nem csak gyomor-bélrendszert érintő panaszokat okoz, nem ritka, hogy bőrtünetek, kiütések, ekcéma jelentkeznek. Ritkán akár gégeödémával, légzési nehezítettséggel járó rosszullét is kialakulhat tejtermék fogyasztását követően (anaphylaxiás reakció).
Az allergia az immunrendszer káros irányú megváltozásával jár együtt. Az ételallergia legáltalánosabb típusa napjainkban a tejallergia. Felnőtteknél a következő betegségek vezethetőek vissza tejallergiára: orr vérbősége, szénaláz, asztma, középfülpanaszok, gyakori fejfájás, szédülés, fáradékonyság, gyomorégés, vérhányás, bélgyulladás, vérvizelés, arcvizenyő, bőrviszketés, ekcéma, felső légúti betegségek.

Az ételallergia tünetei


Azonnali Késői
Bőr urtikária
eritémia
angioödéma
atópiás dermatitisz
Gasztrointesztinális hányás
hasi fájdalom
haspuffadás
gasztroezofageális reflux, hasmenés, székrekedés, véres széklet, súlyállás
Légúti orrfolyás, tüsszögés
köhögés,
stridor
sípoló légzés
tachipnoe
allergiás rinitisz
bronchitisz obsztruktiva,
recidivansz
otitisz media szerosa recidivansz
pulmonális hemosziderózisz
(Heiner-sz.)
Általános anafilaxiás sokk nyugtalanság
anémia









Laktóz-intolerancia

Rövid leírás

(másnéven: Tejcukor-érzékenység)


 

A laktóz a tejben található, két gyűrűből (galaktóz és glükóz) álló cukor (diszacharid, "tejcukor"). Felszívódás közben, a vékonybelek hámjában található laktáz enzim szőlőcukorra és galaktózra bontja. A laktáz enzim, egyes népcsoportoknál, egyéneknél idővel veszít az aktivitásából, és tej fogyasztása esetén a tejcukor a bélcsatornában marad. Mivel erős ozmotikus (vizet vonzó) sajátossággal bír, a béltartalom a vérből szívott folyadékkal felhígul és hirtelen, erős hasi görcsökkel, szelekkel járó vizes hasmenés alakul ki. A laktáz enzim aktivitása már kétéves korban csökkenni kezd, a betegség viszont hatéves kor alatt ritkán mutatkozik meg.

Előfordulás

A betegség - pontosabban az elsődleges forma - gyakorisága jelentős összefüggést mutat az adott népesség eredetével és lakóhelyével. Az Egyesült Államokban a laktáz hiány a fehér lakosság 22 százalékát érinti. Észak-Európában a felnőttkori intolerancia a populáció 15 százalékát, Közép-Európában a lakosság 30 százalékát, a mediterrán országokban pedig akár 70 százalékát is sújthatja. Csaknem valamennyi (90%) ázsiai és afrikai érintett. Általánosságban elmondható például, hogy a kaukázusi eredetű népek körében több személynél mutatható ki a laktóz-intolerancia. Bár Magyarországon még nem készült reprezentatív felmérés, a tapasztalatok és a népesség nagyarányú ázsiai eredete alapján feltételezhető, hogy legalább 30-40 százalék érintett felnőtt korban.

Gyermekkorban ennek 60%-át lehet laboratóriumi úton kimutatni.

Okok

Oka szerint az alábbi formákat különböztetjük meg:

  1. Az elsődleges (újszülöttkori) deficiencia életre szóló rendellenesség. Az autószómális recesszív módon öröklődő veleszületett forma ritka, jóval gyakoribb az elsődleges késői forma, melye a laktáz aktivitásának fokozatos elmúlása. Ez a folyamat 2 éves korban kezdődik és legkorábban 6 éves korban okoz panaszokat. Gyakori a felnőttkori megjelenés.
    Az elsődleges formák genetikája rendkívül sajátos. Létezik már újszülöttkorban megmutatkozó teljes laktázhiány, mely - mint minden enzimbetegség - autószómális recesszív módon öröklődik. A rendellenesség nagyon ritka.
    A késői elsődleges laktóz-intolerancia viszont természetes jelenség. Hiszen az emlősállatok génjeibe az van beprogramozva, hogy a tejre, így a tejcukorra az emberi életnek csak korai szakaszában van szükségünk. Így az enzim aktivitása idővel meg is szűnik. A tünetek jelentkezésének időpontja nagyon változatos, 6-40 éves kor között bármikor megmutatkozhat. Létezik azonban egy olyan autószómális domináns módon öröklődő "génhiba" is, mely felnőtt egyedek számára is lehetővé teszi a tejcukor emésztését. Ezt laktáz perzisztencia génnek nevezzük (MCM6-os gén). Ez a mutáció azonban távolról sem magyarázza meg a laktóz-intolerancia rendkívül változatos klinikai képét. A laktáz perzisztencia gén északi országokban tapasztalt igen magas arányát a napfény hiányával magyarázhatjuk. Az ugyanis elégtelen D-vitamin és kalciumfelvételt eredményezne, ha nem tudnák a tejet megemészteni. Más keleti népek ezt a problémát a tejcukor alkohollá erjesztésével (a kumisz készítésével) oldották meg. A trópusi országokban a laktáz perzisztencia génre, a napsütéses órák nagy száma miatt, nincs szükség. A több millió évvel ezelőtt élt ősemberek színes bőrűek voltak. Északi irányban történő vándorlásukat két genetikai mutáció tette lehetségessé: (1) a bőr kifehéredése, hiszen így jobb hatásfokkal képes a bőr aktív D-vitamint előállítani, (2) és a tejcukor megemésztésének képességét "el kellett sajátítaniuk".

  2. A másodlagos laktózhiány általában a vékonybelek nyálkahártyájának sérülése miatt következik be. Legtöbbször egyéb (pl. fertőzéses) okból eredő gyomor-bélhurut következménye, melynek során a vékonybél nyálkahártyája, így a vékonybél hámsejtjeinek hártyájába ágyazott laktáz is elvész. A tejcukoremésztő képesség általában egy héttel az alapbetegség gyógyulása után tér vissza. A másodlagos laktázhiány természetesen nem genetikai eredetű.

Tünetek, kórlefolyás

  1. Gyomor-bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (= 2,4 dl tej) elfogyasztása még ritkán okoz lényeges panaszokat. Vissza-visszatérő gyermekkori hasi fájdalmak és irritábilis bélszindróma hasonló panaszokkal járhat.

  2. Egyéb táplálékok kölcsönhatása. A gyomorürülés gyorsasága egyenesen aránylik a tünetek súlyosságával. Míg a zsír gátolja, addig a szénhidrátok, különösen az egyszerű cukrok, serkentik a gyomor ürülését.

  3. Ételallergiák, különösen gabona- vagy fehérjeallergia súlyosbítja a klinikai képében egyébként is nagyon hasonló laktóz-intoleranciát.

  4. Tejfehérje allergia klinikailag sokszor nem különíthető el.

  5. Gyomor-bélhurut - például gyermekkori fertőző bélgyulladás - a már említett másodlagos laktóz-intolerancia kiváltásával súlyosbítja a panaszokat. Bármilyen eredetű hasmenéses betegségben a tej fogyasztása elnyújthatja az alapbetegség lezajlását. Csecsemőkori gyomor-bélhurut esetén laktózmentes diéta könnyít a gyermek állapotán. Az anyatejes táplálás még súlyosabb gyomor-bélhurutok esetén is folytatható, mert nem tartalmaz idegen fehérjét, viszont annál nagyobb arányban ellenanyagokat és fehérvérsejteket, melyek támogatják a baba immunrendszerét.
Időben észrevett és kellő fegyelemmel betartott étrendi szabályok segítségével a beteg életkilátásai tökéletesek lehetnek. Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

Diagnózis

  1. Fizikális vizsgálattal diffúz hasi érzékenység, puffadás tapasztalható. Gócos fájdalom esetén alapos megfigyelésre van szükség, mert mögötte csak sebészileg gyógyítható betegség is meghúzódhat. A hasfalon hallgatózva a vékonybelek vetületében heves bélmozgások hallhatók.

  2. Laboratóriumi vizsgálatok során a székletből laktóz mutatható ki. A széklet normális esetben teljesen szénhidrátmentes. A széklet vegyhatása savas (pH 5,5 alatt van) a tejsavas erjedés következtében.

  3. Terheléses-megvonásos próbák: A tej táplálékból való kiiktatása a tüneteket gyorsan megszünteti. Ismételt laktóz adásra a tünetek kiújulnak. Ez a próba nem elég a pontos diagnózishoz, hiszen a tünetek mögött tejallergia is meghúzódhat.

  4. Laktóz tolerancia teszt: A beteg testsúly-kilogrammonként 2 g laktózt kap, melyet szükség szerint 50 grammra is növelhetnek. Ezzel párhuzamosan mérjük a vércukrot. Ha a vércukorszint-növekedés kisebb lesz, mint 20 mg/dl, emellett a jellegzetes tünetek is megjelennek, a diagnózist bizonyítottnak lehet tekinteni.

  5. Hidrogénlélegezetési teszt: A fel nem szívódott szénhidrátokból a bélbaktériumok hidrogént állítanak elő, mely megjelenik a vérben, és a légutakon keresztül kilélegezzük. Ha laktóz-terhelés mellett figyelik a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát, bebizonyítható a laktóz-felszívódási zavart. A bélflórát károsító antibiotikumok egyidejű adása az eredményt meghamisíthatja.

  6. Szövettani vizsgálat: Vékonybélbe vezetett szonda segítségével szövettani mintát vesz az orvos, melynek mikroszkópos vizsgálata perdöntő lehet. A módszer alkalmas az elsődleges és másodlagos laktóz-intoleranciák és egyéb emésztési zavarok elkülönítésére is.

Kezelés, gyógyulási esélyek

  1. Laktáz-kezelés: Csak az újszülöttkorban használható, főként gyomorszondán át való táplálás esetén, amikor a laktáz enzimet és az anyatejet egyszerre adják a gyermek tápcsatornájába. A tej elősegítheti a koraszülött laktáz enzimjének minél előbbi munkába állását, így a normális táplálást. A módszer alkalmazása körül még sok vita folyik.

  2. Laktóz-intolerancia esetén a laktóz aktivitás növelhető. Hónapokon keresztül növekvő dózisban adott laktóz mellett a vastagbél tejsavbacilus-flóra kifejlődhet, mely képes a laktózt monoszacharidokra, azaz egyszerű cukrokra bontani.

  3. Diéta: Nem minden tejtermék okoz panaszokat az intoleráns betegeknek. A savanyú tejtermékek, joghurtfélék, különösen az élőflórás tejtermékek tejsavbacilusai a tejcukrot kellő hatékonysággal fermetálják, így nem okoznak tüneteket. Hasonlóan laktózmentesek a hosszú ideig érlelt "száraz" sajtok is.
A laktóz-intolerancia nem gyógyítható betegség, az emberi élet hosszát és minőségét azonban kellő diétás fegyelem és némi tájékozottság esetén nem befolyásolja.

Hasznos tudnivalók

Mivel a tej és tejtermékek a legfontosabb kalcium és D-vitaminforrásaink, laktóz-intolerancia esetén fontos a rendszeres kalciumpótlás és a D-vitaminban gazdag táplálkozás. Fontos tudnunk, hogy az alábbi ételekben olykor jelentősebb mennyiségű laktóz is található lehet:
  • Kenyér és péksütemények
  • Gabonafélék
  • Instant italporok
  • Margarin
  • Salátaöntetek
  • Cukorkák
Magyarországon a Liga margarin nem tartalmaz laktózt, a többinél általában tejszínt használnak állományjavítónak. Mielőtt megvenne egy addig nem fogyasztott élelmiszert, gondosan tanulmányozza az összetevőket. Sajnos, Magyarországon még nem kötelező nagy betűkkel feltüntetni a laktóz-tartalmat, pedig intoleranciája a népesség nagy százalékát érinti.

Számos gyógyszergyári termék készítéséhez is segédanyagként laktózt adnak. Ennek mennyisége általában nem elegendő a panaszok kiváltásához. Súlyosabb cukoranyagcsere-zavarok (galaktózémia) esetén viszont csak a teljes laktómentesség engedhető meg.

Genetikai rendellenesség lévén, mely már a fogamzás pillanatában eldől, a laktóz-intolerancia nem előzhető meg. Fontos, hogy tudjunk a betegség létezéséről, és az első gyanús tüneteknél forduljunk orvoshoz. Ezzel a normális életminőség és az érintett gyermek egészséges, zökkenőmentes fejlődése lehetővé válik.
(Forrás: itt.)

Laktózérzékenység teszt



1./ Van-e az Ön közeli rokonságában tejcukor érzékeny?
Igen (A) nem (B) nem ismert (C)



2./ Ön vagy ősei Afrikából vagy Ázsiából származnak ?

Igen(A) nem (B) nem tudom (C)



3./ Szívesen fogyaszt Ön joghurtot vagy tejet ?

Igen © nem (A) ritkán (B)



4./ Fellépnek e Önnél tejtermékeke fogyasztása után a következő tünetekkülön-külön vagy együttesen : felfúvódás és/vagy gyomorfájás és/vagy bélgörcsök és/vagy hasmenés.

Igen (A) nem (D) néha (B)



5./ Ha Ön mindent eszik, ami jól esik Önnek, fellépnek e Önnél rendszeresen emésztési problémák ?

Igen (A) nem(D)



6./ Vannak e olyan hetek, amikor a tejtermékeket panaszmentesen tudja fogyasztani?

Igen (D) nem (A)



7./ Fellépnek e Önnél bőrtünetek (kiütés, viszketés, piros foltok) tejtermék fogyasztását követően ?

Igen (D) nem (B)



8./ Gyomorpanaszait más, tejcukor-mentes élelmiszer (pl. kávé tej nélkül, bor, tojás, alma, paradicsom) is kiváltja ?

Igen (D) nem (A)



9./ Fenn tudja e tartani panaszmentes állapotát, ha következetesen és szigorúan kerül mindent, ami tejcukrot tartalmaz ?

Igen (A) nem (D)





Kiértékelés :
Jelölje a kérdésekre adott válaszokat a megadott betűk alapján és számolja össze, milyen gyakorisággal szerepelnek az egyes betűk.

  • Ha az Ön összesítésében legalább kétszer szerepel a „D” betű, akkor az Ön érzékenységét a tejtermékek iránt a tejcukor érzékenységen kívül más is okozhatja. Ez azt jelenti, hogy panaszait csak részben indokolhatja egy esetleges tejcukor érzékenység. Önnek nagy valószínűséggel más jellegű egészségügyi problémája van, aminek megszűntetése érdekében ajánlatos orvosát felkeresnie.
  • Ha az Ön válaszainak összesítésekor 4-szer, vagy annál többször fordult elő az „A” válasz, akkor panaszainak oka nagy valószínűséggel a tejcukorral szembeni érzékenysége. Ennek tisztázása érdekében keresse fel orvosát, aki a gasztroenterológus szakorvos segítségével, fájdalommentes diagnosztikus eljárással járhat a probléma végére.

Néhány élelmiszer hozzávetőleges tejcukor-tartalma 100g-ra vonatkoztatva
  • Csokoládé: 9,5g
  • Sűrített tej: 9,5g
  • Fagylalt: 6,9g
  • Teljes értékű tej: 4,8g
  • Joghurt: 4,7g
  • Tejszín: 4,5g
  • Friss sajt: 3,4g
  • Vaj: 0,6g
  • Mogyorókrém: 2,0g
  • Pudingok, krémek, tejberizs: 3-6,3g

Figyelem !!
Nem gondolunk rá, de az alábbi készítményekben is előfordulhat laktóz-tartalom!!
  • Péksütemények
  • Instant készítmények
  • Készételek : konzervek, fagyasztott termékek, készen szállított menük
  • Hús- és hemtesárúk
  • Egyéb pl. édesítőszerek, műzlikeverékek, gyógyszerek, salátaöntetek, krémlikőrök…stb.
  • (Forrás: itt)

Élet-mód-váltás: Tippek

Eszement mennyiségű infó áll az ember rendelkezésére, ha eldönti: szeretne életmódot váltani. Sok módszer, sok elképzelés, sokak által kipróbált vagy/és reklámozott sokféle módszer, eszköz, hozzávaló... És rendesen el lehet veszni ezek rejtelmeiben. Amikor én elkezdtem, csak kapkodtam a fejem, hogy akkor most mit és hogyan, és mennyit és miből és honnan... Nem két perc és nem két nap alatt alakítottam az életemet ilyenné, idő kell ahhoz, hogy valami szokássá váljon, hogy az alapanyagok lecserélhetők legyenek, na és ahhoz főleg, hogy az ember kipróbálja, hogyan is működik mindez a saját életében, mennyire beilleszthetők az ételek az étrendbe, a szokássá alakítandók a mindennapokba.
 
 
Diétás kóla vagy kóla zéró?
A hagyományos kólát imádom, de nem ittam, szerintem évek óta. Néha befittyen egy kis zéró, de már nem halok bele, ha kimarad a mindennapokból. Eleve szénsavas, eleve nagyon mesterséges.
 
Teljes kiőrlésű kenyér?
Vannak annak mondottak, vannak olyanok, amik nagyobb valószínűséggel azok is (ebben látszanak a magok!). Igazság szerint, ha eszem, akkor kornspitz kiflit szoktam. Vagy most rozskenyér van, a lábadozós időszakban. De azt vettem észre, hogy egyre kevésbé eszem kenyeret, és ennek örülök.
 
Fehér cukor vagy barna?
Szerintem egyik sem. Évek óta nem eszem cukrot.
 
Zöld paprika vagy piros?
Élettanilag van különbség valamilyen szinten, de ha zöldség, ha paprika, jöhet bármelyik.
 
Tehéntej vagy szójatej?
Személy szerint a gyomrom nem bírja a tejet. És idén valahogy rohamosan erősödik ez a probléma. A tehéntejet a természet a bociknak találta ki, a szójáról keringenek gondolatok: sztem, ha jól feldolgozott, nincs vele gond.
 
A következő kép szépen mutatja, miből kell inkább válogatni, és miből kevésbé.

 
Ez a tányér pedig jól szimbolizálja az adagok elosztását: sok zöldség (tapasztalat: működik), gyümölcs, teljes gabona vagy saláta (én a salátára szavazok), a többi fehérje.

 
 
 
Általam gyakran fogyasztott
gyümölcsök: alma, narancs, és a szezonban mindenféle idénygyümölcs,
magok: mandula, dió, mák,
hús, hal: na, ez nem gyakran fogyasztott, de ha mégis: csirkemell, tarja, karaj, tengeri halak,
tojás: ritkán eszem, akkor tükörtojiként,
olaj: extra szűz oliva (mert ezt hidegen sajtolják), ebből is kevés,
zöldség: jöhet bármi,
folyadék: zöld tea, egyéb tea, víz.

Bölcs

"A jókedv az ember egyéni paradicsomkertje."
- Alexander Brody -
 
(Mohács, 2012.)

(Mohács, 2012.)

(Mohács, 2012.)
 

Reggeles

Egy hét szünet és kis betegség után újra hétfő, újra munkanap...

 
Szokásnapló pipa.
Kopogtatás pipa.
Reggeli: pipa.
 

30 g vízzel főzött zabkása, 100 g alma. 138 kcal, 4.5 g F, 25.1 g CH, 2.5 g zsír

Tízórai elkészítve, tea megfőzve, üvegben.


100 g pirítós, 1 narancs, 1 liter zöld tea és roiboos keveréke. 286 kcal, 7.7 g F, 22.5 g CH, 1.7 g zsír

Még pár perc, aztán indul a mandula...