2012. szeptember 3., hétfő

Előmotiváció

Aki azt hiszi, egyszerű reggel 5-kor kipattanni az ágyból és lenyomni a napi edzést, az szerintem mázlista, vagy még sosem próbálta ki, milyen reggel 5-kor kipattanni az ágyból és lenyomni a napi edzést :) Mivel időre kell menni dolgozni, nincs arra lehetőség, hogy még a torna előtt motiválódjak. Így ma előre motiválódom kicsit, holnapra:
 






Les Mills Pump 1. hét, összefoglaló

Rettentően új, minden szempontból más edzés ez, mint amit eddig valaha is csináltam. Eleve kétkezes súlyzós, ilyen ezelőtt még sosem volt a kezemben. Teljesen más beosztású egy-egy edzésnap mint pl. az Insanity vagy az Asylum volt. Ami itt is alap: dolgozz keményen és tarts ki!
 
 
Konkrét étkezési tervet még mindig nem sikerült hozzá találni, de amit kiderítettem, az is sok dologban teljesen különbözik az eddigiektől. Ami itt is alap: no cukor, no gyors szénhidrát, rengeteg folyadék. Ami új: 3 fázisra osztja az étrendet, amiből az első a Jump start, ami 1200 kalóriát ír elő, teljes szénsav- és koffein megvonással. Ezt tegnapig tartottam (kávét azért ittam), aztán mivel dupla edzés megy egy nap, ehhez enerdzsí is kell, visszamentem hát az 1350-1400 kcalra. És ha úgy érzem, több kell (azért a súlyzós edzés az súlyzós edzés), akkor eszek többet.
 
 
Az elején igyekeztem a naptár szerint haladni, de kevésnek tűnt egy-egy edzés és hosszúnak a 13 hét (13 hetes ugyanis az edzésprogram). Így duplázok, ésszerű keretek között, a pihenőnapokat megtartom, de nem naptár, hanem igény szerint. Nem biztos, hogy mindig belefér majd a dupla edzés a napba. Mert meló előtt nyomom, hajnalban (így biztosan nem marad el), viszont az alvásterápia miatt nem akarok a meghatározottnál korábban felkelni, így időben nem mindig fogok beleférni. Úgy döntöttem, hogy ilyenkor vagy egy reggeli és egy esti edzés lesz, vagy nem lesz dupla, csak az egy napra előírt edzés.
 
 
Több edző tart egy-egy edzést, a Pump challenge-et 5. Majdnem minden edző a világ különböző pontjairól származik, mindegyik más angol kiejtéssel. Ahhoz képest, hogy nem tudok angolul, sokmindent megértek, de van, hogy csak kamillázok, pl. ha az új-zélandi csajszi mond egy-két dolgot :)
 
Első heti étkezési terv itt.
 
Első heti edzések:
Örülök, hogy elkezdtem, jó lesz ez. :))

Uzsonna és vacsora

Uzsonna:
3 db zabkeksz és fél szilva. Takarítás közben voltam, nem akartam nekiállni közben a salikészítésnek.

Vacsora:
Paradicsom saláta:

5 paradicsomot felcikkeztem, hozzászeleteltem egy kis fej vöröshagymát, ment rá só, kis oliva olaj, kis fehér borecet és oregano.

Az amaránt, amit használok

Sokan kérdezték ugyanazt: mi az az amaránt, és melyik az, amelyiket én használom.
Az amarántmagról korábban írtam itt (lilára katt).

Amit én használok, a helyi bioboltban vettem, 290 Ft-ért. A csomagolásán található adatok alapján hasznosnak gondolom, ezért használom hetente egyszer-kétszer.




 
 
Láttam még az Aldiban is:
 
(aldi.hu)
 
Ez 600 g-os, 800 Ft.

Ebéd: Lazac szendvics, babsaláta

A tegnapi szósszal (recept itt) megkentem a félbe vágott magos bucit, a maradék lazacot ráfektettem. Kis csésze babsalátával (hagymadinsztelés, bele a konzerv bab, só) és egy csésze vegyes salátával ettem.
 
És persze tea és víz :)

Recept: Sonkás-tökmagos buci

Már kétszer készítettem el, mindkétszer isteni finom lett, nagy sikert aratott. Az elsőt csak megkóstoltam, a másodikból csak egy falatot ettem: az "rendelésre" készült, az első nagy sikere után. Töltöttem mákkal is próbaképpen, úgy is nagyon finom :) (Amint megtalálom a saját fotót róla, felteszem.)
 
 
 
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
  • 30 dkg liszt (felesben használtam CH csökkentett és durum lisztet)
  • 1,5 tk só
  • 1,5 dkg élesztő
  • 8 dkg lágy vaj
  • 2 ek tökmag (ezt kihagytam, mert nem volt itthon)
  • 1 tojás
  • 0,5 d tej
  • 1 tk cukor (xillitet használtam).
A kenéshez:
  • 1 ek olaj (ezt nem használtam)
  • 1 tojássárga
A töltelékhez:
  • 14 dkg füstölt sonka
  • 1 főtt tojás
  • fél közepes fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1/2 kaliforniai paprika (piros húsú) (sima piros színű paprikát használtam)
  • 1 ek ecetes torma
  • 1 tojássárga
  • 1 ek tejföl
  • 1 mk őrölt bors
  • 1 mk só
  • 1 ek olaj.
Elkészítés:
  1. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet a puha vajjal az élesztős tejjel, a tojással és 1 dl langyos vízzel (amiben a sót elkeverjük) jól kidolgozzuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
  3. A tökmagot szárazon felmelegített serpenyőben megpirítjuk, majd felaprózzuk.
  4. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
  5. A sonkát ledaráljuk (én csak apró kockákra vágtam éles késsel).
  6. A hagymát felkockázzuk és az olajon megdinszteljük.
  7. A petrezselymet apróra vágjuk, a paprikát és a főtt tojást felkockázzuk.
  8. A sonkához adjuk a hagymát, petrezselymet, paprikát és a főtt tojást. Sóval, borssal és a tormával ízesítjük. A tojással és a tejföllel pedig lazítjuk, az egészet alaposan összedolgozzuk.
  9. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk a tökmagot. Kb. 30 x 30 cm-es lapra nyújtjuk, amit 4 x 4 db négyeztre vágunk.
  10. A tésztalapok közepére tölteléket halmozunk és a négy sarkát összecsípve gombócokat formálunk belőlük.
  11. Kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk a bucikat, a tetejüket megkenjük az olajjal elkevert tojássárgával (én csak tojisárgáját használtam).
  12. 200 fokra előmelegített sütőben (alul-felül álláson) kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. (A sütőm totál hagyományos, így rá kellett nézni többször, kábé 35 perc alatt sült meg.)
Forrás: Nosalty.hu

Napi bölcs

Reggeli és tízórai

Reggeli



50 g zabkása, 1 adag fehérjepor (mert edzés után vagyok, ez elhagyható), 100 g meggy, 1 ek lenmag.



Tízórai



Joghurt, pár szem mazsola, 2 szem apró barack.

Ébresztő és mai edzés (Les Mills Pump 7-8. nap)

Szokásnapló, alvásnapló pipa. Tegnap bedobozoltam a kaját, amit vinni kell mára, előkészítettem a ruhát, így nyugodtan álltam neki az edzésnek.

Les Mills Mump 7-8. nap: Pump and burn és Walk


A Pump and burn egy másfajta edzésrész a programban mint az eddigiek. Volt bemelegítés, minden kis rész után kis nyújtás, és a végén 4-5 perc nyújtás. A fekvő kar rész kegyetlenül nehezen megy, de hát azért (is) csinálom, hogy fejlődjek.
 
A Walk ma zenére kardió volt az Insanityből és az Asylumból megismert gyakorlatokból, és a végén 7 perc Freemasons-taposás.
 
Jólesett ma is, a karizmaim még most is remegnek, csak a tenyerem alsó részével megtámaszkodva tudok gépelni is. :) Reggeli, aztán indul a mandula!