2012. augusztus 29., szerda

Jó éjt!

Alvásterápia első szakasz indul.
Jó éjt!


(kepeslap.lapumk.hu)

Vacsora: Cukkini röszti

Hohohó! Gyerekek, most sül a rösztim, de az elsőt már muszáj volt megcsócsálnom: hát ez valami isteniiii!! :))
  •  1 közepes cukkinit jól megmostam, héjastól nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
  • Adtam hozzá 2 tojást, annyi CH-csökkentett lisztet, amennyit felvett, sót, borsot, fokhagymát, egy kis zabkorpát és egy kis amarántot.
  • Olaj nélkül a csodaserpenyőmben majdnem teljesen nagy lángon ropogósra sütöm.
 
Nem érezni a cukkini ízét, nagyon-nagyon finom!!

Tényleg akkorák a problémáid?

Szerettem volna leírni egy mai sztorit. Fontosnak tűnt. Aztán láttam ezt a videót. Most már tudom, hogy az egész egy apró semmiség. Említésre sem méltó.



Uzsonna

Alma-dió saláta

 

1 felkockázott alma, 3 szem dió darabokra törve, 1 kávéskanál mézzel lecsurgatva.

Napi bölcs

A curry + receptek

Mi van a curryben?
Melegítő hatású fűszer, télen érdemes gyakran fogyasztani
 
"A curry por összetétele nem csak országonként változik, hanem akár falvanként, családonként is más a bevált recept. Az összetételt a családi hagyományok mellett a hozzávalók mibenléte és az elkészítés módja is sokban befolyásolja.

Ezek a fűszerek -is- szerepelhetnek a curry keverékben: koriandermag, római kömény, görögszéna mag, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma, curry levél, édeskömény, gyömbér, chili, mustármag, paprika, só, fahéj, feketebors, mák, ánizs, csicseriborsó, kardamom, zellermag, kapormag, szerecsendió, hagyma, fehérbors.
Csípős curry por: koriandermag, chili (akár többféle), mustármag, gyömbér, római kömény, görögszéna.
Vindaloo: fokhagyma, kardamommag, fahéj, bors, koriander, chili, mustármag, kurkuma, gyömbér, babérlevél.
A currypornak nevet adó curry levél egyébként egy viszonylag enyhe ízű, zöld levél, ami sem ízben, sem színben nem a legmeghatározóbb eleme a keveréknek.
A fűszerkeverékeket egyébként otthon is elkészíthetjük. Ebben az esetben az a legjobb, ha közvetlenül a felhasználás előtt készítjük elő a keveréket, őröljük meg a fűszereket. A maradék fűszer jól lezárt dobozban néhány hónapig megőrzi az aromáját.
Mire jó a currypor?
Tésztákat, leveseket, töltelékeket, zöldségeket ízesíthetünk vele, rizseket színezhetünk, húsokat pácolhatunk.
Curry - itt mártás alakban is 

Indiában ezekkel a fűszerekkel javarészt zöldséges egytálételeket ízesítenek. Nagyon jó curry készíthető krumpliból, karfiolból, csicseriborsóból vagy lencséből.
A curry összetevői - a kömény, a kurkuma és a paprika - szalicilsavat tartalmaznak, épp ezért egy tányér curry fejfájás ellen is jó.
Currys rizsleves
Hozzávalók:

1 vöröshagyma
2 evőkanál rizs
1 kávéskanál paprika
1 kávéskanál currypor
frissen őrölt bors

1 kis pohár tejföl
2 kávéskanál mustár
1/2 l alaplé

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom egy picit, rászórom a curryt, azt is megfuttatom. Lehúzom a tűzről a lábast, egy kis paprikával ízesítem, majd felöntöm a fél liter alaplével, és megvárom, amíg megfő a rizs. A tejfölt kikeverem a mustárral és behabarom vele a levest. Sózom, borsozom.
Karfiol curry
Hozzávalók:

1 nagyobb fej karfiol
1 közepes vöröshagyma

3 evőkanál vaj
3 teáskanál currypor
1 nagy paradicsom
4-5 evőkanál tejföl

Elkészítés: A karfiolt megfőzöm. Kis vajban a karikára vágott hagymát és a gyömbér megpirítom. Hozzáadom a darabokra vágott paradicsomot, a tejfölt, a fűszerkeveréket és a karfiol rózsáit. Összerottyantom."
 
 
Forrás: mindmegette.hu


 A curry növény felhasználása:

A curry illata rendkívül hasonlít a curry-fűszerkeverékre, hiszen ez a növény adja a közkedvelt fűszerkeverék alapját.
Ételekhez kis mennyiséget használunk belőle; néhány levél ízletessé teszi a majonézt vagy a töltött csirke töltelékét.

A curry gyógyhatása

Antidepresszánsként alkalmazzák. Frissíti a levegőt, csökkenti a légúti megbetegedések okozta fájdalmakat.

A curry termesztése, szedése:

Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése ezeken a helyeken a legszebb.

Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük.

Mivel ezek a növények általában apró levelűek, a teljes hajtásrészt felhasználhatjuk a fűszerezéshez, egészben vagy apróra vágva.
Forrás: wikipedia

Ebéd: Currys cukkini lecsó



1 fej hagyma kockázva kis oliva olajon (1 kk) üvegesre párolva, 1 paprika, 1 paradicsom felkockázva, 1 kis cukkini darabolva, kábé 1 kk csípős curry por, kis só. Addig sütöttem, amíg a paradicsom héja összepöndörödött, aztán 1 tojást ütöttem rá. Egy túrós batyuval ettem. (Szeretem az édeset együtt enni a sóssal.)

Tízórai

Egy ajándék olivás kifli (köszi Mank!), 5 szem szilva :)

A gyömbér

A gyömbért akkor ismertem meg, amikor Olaszországban, pontosabban Dél-Tirolban dolgoztam egy szálloda konyháján. Indiai volt a szakács, ő főzte az indiai ételekbe. (Na, az volt ám aztán a "Csodaország"!)
 
(femcafe.hu)
 
"A gyömbér természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik. Hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. (Fél liter teához kb. 2 dkg reszelt friss gyömbér kell.) Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket.

Latin neve: (Zingiber officinale), népies neve: ginger, gingiber, ingwer.


A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. Kínában már i.e. előtt több évszázaddal használták. A középkorban jelentős szerepet játszott a népek közötti fűszerkereskedelemben. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen. A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz.

Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs-, stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz, stb.), forraltbor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.
 
Mint gyógynövény:

Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat, és a reggeli merevségét, könnyíti az ízület mozgékonyságát.

Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél. Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére.
Tompítja a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat. Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, így könnyebb lesz az emésztés, növeli az étvágyat. Az utazás okozta émelygést is csökkenti.
Téli betegségek megelőzésére javasolt a gyömbértea fogyasztása (áztassunk be két deciliter vízbe, tíz percig hat vékony szelet gyömbért, majd mézzel édesítve fogyaszthatjuk).
A gyömbér nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringést fokozó, jótékonyan hat a visszereknél. Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.

Az illatszeriparban is igen kedvelt a gyömbér illóolaj, mivel nagyon szép élénkzöld színe, pikáns, fűszeres illata van. Általában férfiparfümök adalékanyaga. Ritkán használják a bőrápolótermékekbe, mert az érzékeny bőrt izgathatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a naracsbőr és a visszértágulatok kezelésében.

Támogatja a fáradt szervezetet, segít idegkimerültség esetén. Növeli a szexuális vágyat.

A szenegáli nők apróra tört gyömbérgyökérből övet szőnek férjeiknek a csökkent szexuális vágy újraélesztésére. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket. Mikor pedig a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, sokszor a boraikat ezzel fűszerezték. A rózsával és korianderrel együtt a gyömbér az egyik leghatékonyabb afrodiziákumként. Aromalámpában párologtatva négy csepp gyömbér és egy csepp fahéj meghűléses megbetegedéskor ajánlott, ez jó fejfájás ellen, és megelőzés végett is hasznos. A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható. Fürdő készítésénél három cseppet kell egy kiskanál mézben feloldani, majd a fürdővízhez adni. A masszázsolaj elkészítése: három-négy csepp szükséges egy evőkanál mandulaolajban elkeverve. Frissítő gyömbéritalt készíthetünk, ha gyömbért (lehet szárított is) teszünk a mézes, citromos limonádéba.
 

Összefoglalva: a gyömbér csökkenti az emésztési gondokat, az émelygést, kitűnő étvágyjavító, elősegíti a bélmozgást, ezáltal a bélgázok távozását.
Segít szembeszállni a fertőzésekkel, vagy leküzdeni azokat.
Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.

A népi gyógyászatban már régóta használják. Friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják. Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló."
 
Forrás: gazlap.hu, kerekrepkeny
 

Reggeli

Két darab házi készítésű, diabetikus lisztes, édesítőszeres, isteni túrós bugyor (sütni nem tudok, főzni annál inkább, ez aji süti, köszi Mank!), tejeskávé. Megint a teraszon. :)
 
Ma kiszámolom  a süti pontos értékeit, olyan 200 kcalra tippelek darabonként, és felteszem a receptet is.

Ébresztő (nap, alvásnapló, eredmények)

 
Egy ideje és még egy ideig nem tudom fotózni a napfelkeltét, mert eltakarja a szemközti épület tetőpiramisa. Pedig ma reggel is gyönyörűek voltak a fények. :)
 

08. 28., kedd
21.00 számítógép kikapcs, telefon beállítva, kikapcs, esti rutin, Valeriana relax, levendulatea, olvasás, 22.00 alvás (valami zizegett a szobában, még éjjel felkeltem megnézni, semmit nem találtam).
08. 29., szerda
Ébredés 05.15-kor, órára, 2 szundikapcs után, fáradtan.

Szokásnapló pipa.

Eredmények:

Asylum 3. kör
Edzés: napi 2.
Étkezés: Asylum étrend
1.       hét
2.hét
Változás a két hét alatt összesen
2012. 08. 29.
(Gumiköteles edzés)
Súly
-1.2 kg
- 0.3 kg
- 1.5 kg
- 0.1 kg
Mell alatt
-1 cm
nincs változás
- 1 cm
- 1 cm
Bal kar
nincs változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Jobb kar
nincs változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Derék
-3 cm
- 1 cm
- 4 cm
nincs változás
Csípő
-1 cm
- 1 cm
- 2 cm
-1 cm
Bal comb
-1.5 cm
nincs változás
- 1.5 cm
nincs változás
Jobb comb
-1.5 cm
nincs változás
- 1.5 cm
nincs változás
Bal vádli
nincs változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Jobb vádli
nincs változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Nyak
nincs változás
nincs változás
nincs változás
nincs változás
Bal combtő
-2 cm
- 1 cm
- 3 cm
nincs változás
Jobb combtő
-2 cm
- 1 cm
- 3 cm
nincs változás