2012. augusztus 27., hétfő

Zárszó

Hú, ma sűrű nap volt, de jó is egyben.
Volt reggeli, tízórai, ebéd, kirándulás, kirándulós uzsonna, késő esti vacsora. Összeállítottam a heti menütervemet.
Buktam az alvásnaplót, megvan az első X-em, így holnap lezdhetem előről... Nem bánkódom, de néha tényleg nem elég mindenre egy napban a 24 óra :)
 
Megyek, esti rutin, mert holnap vége a szabadságnak, indul a mókuskerék! ... ... ...
 
(erzseberfurdo.hu)

Heti menüterv

Hú, ez nagyon alapterv, de kevés az időm, a tervnek meg muszáj meglennie, mert ha nincs terv, nincs mihez tartanom magam, és nálam akkor a dolog nem működik... A heti munkaidő-beosztásom ezen a héten előre nem tervezhető, így egyelőre nem tudom az ebédtől pontosan tervezni a kaját, úgy csinálom most meg, hogy ebédnek valót viszek magammal, ez felcserélhető az uzsonnával, és majd az adott nap eldől, melyiket mikor eszem meg :)

H
- sajtkrémes kornspitz, paprika, kávé
- 5 szem szilva, 3 zabkeksz
- máj, pipimell, zöldséges rizs, párolt káposzta
- párolt zöldség
- 175 g natur joghurt édesítővel, 1 kanál amaránttal

K
- kornspitz, paprika, kávé, 20 g zabkása, gyümölcs
- 2 túrós palacsinta
- paradicsom saláta, fehérjeturmix (ha ez nem anyagcsereturbó, akkor semmi :))
- párolt káposzta, sült csirkemell
- sült túró

Sze
- boszipalacsinta vagy túrós süti
- gyümölcs
- alma-dió saláta
- cukkini lecsó
- cukkini röszti

Cs
- boszipalacsinta vagy túrós süti
- gyümölcs
- saláta
- cukkini röszti
- lekváros-fahéjas túró

P
- zabkása, gyümölcs
- turmix gyümölccsel
- túrógombóc cukkiniből :)
- sajtos abonett, paradicsom
- turmix

Szo
- kukoricapehely, tej, alma
- gyümölcsös túró
- indiai tészta
- zöldségleves
- sajt, dió, alma

V
- joghurtos-almás zabkása
- gyümi
- főzelék, csirkegolyó
- tomate mozzarella
- sült hal, zöldség

Vacsora

175 g natur joghurt kis édesítővel, 1 evőkanál amaránttal.

Vélemény/tipp



Kitörésnél, guggolásnál a térdemet sosem engedem a lábfejem elé, mert különben nagyon megterhelném a térdizületeimet. Mivel fokozottan figyelnem kell a térdeimre, ezt már az elején megtanultam. Tehát nem úgy végzem a gyakorlatot, mint a hölgy a képen :)

Napi bölcs

Kirándulás: Pécs, Havihegyi kápolna


"Pécs szépségéhez nagyban hozzájárul a Tettyétől nem messze található Havihegy, ahonnan nem mellesleg pompás panoráma tárul az ember szeme elé. Nemcsak kiváló kirándulóhely, hanem búcsújáró hely is, amely a hegy tetejére épített Havihegyi kegykápolnának köszönhető. A hegy hajdanában erről a Havas Boldogasszonynak szentelt kápolnáról lett elkeresztelve.
 
 

A Havihegyi kápolna története

1690-91-ben Pécs városát is utolérte a pestis szörnyű pusztítása, a lakosok ígéretet tettek, hogy amint megszabadulnak a pestisjárványtól, emlékkápolnát emelnek az akkor még Kokasdombként emlegettet hegyre. Fogadalmukhoz hűen a népek hálából pusztakézzel cipelték fel a kápolna építőanyagát a meredek hegyre, így készült el a fatornyos parasztbarokk stílusú Havas Boldogasszony Kápolna 1697-re.
A hegytetőn álló kis templom 1713-ban kapott egy harangot és 1724-ben orgonával is felszerelték.
 
 

A Havihegyi kápolna búcsúja

A búcsú napján augusztus 5.-én rengeteg hívő zarándok gyűlt össze a környéken, akik pestisre és a kápolna megépítésre emlékezve egy-egy kis követ visznek fel a Fájdalmas Szűzanya szobra elé.
 

Havihegyi feszület

A kegykápolna mellett áll az 1878-ban felállított Piéta-kereszt, melyet Bartalits Mihály szobrászművész készített, valamint nem messze a kápolnától egy sziklán áll a Havihegyi feszületként is emlegetett Kereszten függő Krisztus, amely Kiss György szobrászművész 1900-ban felállított alkotása."
(Forrás: varosunk.hu)
 
 


 

 

 


 

Uzsonna- kirándulós

Teljes hirtelen felindulásból úgy döntöttünk, ebéd után elmegyünk Pécsre. Csak túró volt itthon, de a jégakkuk nem voltak lefagyasztva. Semmi vész, a múltkor is így tettem: a plázában ettem uzsit a kajáldában. Ma natur párolt zöldséget választottam, fél adagot. És egy ludwigkönig zsemlét kaptam ajiba, azt megettem utána. Víz természetesen volt a kocsiban, és nálam is. :)

A joghurt

(natursziget.com)
 

"Bélflóránk több mint négyszázféle mikroorganizmust tartalmaz, amelyek gátolják a különféle kórokozók megtelepedését, segítik az immunrendszer működését, és fontos szerepet játszanak az emésztés folyamatában is.

(hir3.hu)
 

Bélflóránk barátja
A helytelen táplálkozás, az antibiotikumok indokolatlan használata károsíthatja, elpusztíthatja ezeket a hasznos baktériumokat, így idegen baktériumok és gombák szaporodhatnak el, kórokozók telepedhetnek meg a vastagbélben erjedési termékeikkel károsítva a nyálkahártyát, és méreganyagaikkal terhelve a májat. Fáradékonyság, emésztési zavarok, különféle bélfertőzések, bőrbetegségek, allergiás reakciók, tápanyag felszívódási problémák is felléphetnek, hosszútávon pedig akár májkárosodás és vastagbélrák is kialakulhat.

Hasznos baktériumok?

A megfelelő minőségű joghurtok pre- és probiotikum tartalmuknál fogva alkalmasak a hasznos mikroorganizmusok visszatelepítésére, és fokozzák ezek termelődését, illetve szaporodását szervezetünkben. Probiotikumnak az klinikai igazolt hatást kifejtő baktériumokat és élesztőgombákat nevezzük.

(marions-kochbuch.de)
 

Az élő joghurtkultúra előnyei:- Megakadályozzák a veszélyes kórokozók megtelepedését, fontos szerepet töltenek be az emésztés folyamatában, valamint a koleszterin-anyagcserében; különféle vitaminokat (pl. K- és B-vitaminokat) termelnek, segítik ezek felszívódását.

- Könnyen emészthető formában tartalmaznak létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, zsírt, és bioaktív anyagokat).
- Laktózérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a benne található mikroorganizmusok a tejcukor nagy részét az erjedés ideje alatt már lebontották.

- Fontos szerepük van a daganatos megbetegedések megelőzésében is. Újabb kutatások szerint a rendszeres joghurtfogyasztók körében kisebb a mellrák kialakulásának esélye.

- Allergiás megbetegedések esetén is hatékony, általános immunerősítő, mérsékli a haspuffadást, javítja a szervezet tápanyagfelvételét, segíti a gyomorfekély kezelését.

A joghurt, azon kívül, hogy csökkenti a bélrendszeri fertőzéseket, valóban erősítheti az immunrendszert (ellenállást alakít ki a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben), ha valódi, élőflórás joghurtot fogyasztunk.

Mivel magas az antioxidáns tartalma, így növeli a rákkal szembeni ellenállóképességet. Kálcium tartalma miatt pedig csökkenti a csontritkulás előfordulását.

(femina.hu)


Amit még Ön sem tudott a joghurtról

- csökkenti, ill. megszünteti a candidiázis tüneteit,

- sok, laktóz érzékenységben szenvedő ember képes joghurtot fogyasztani, mert a benne található enzimek segítenek csökkenteni a belekben található laktóz mennyiségét - ennek köszönhetően élvezhetik az összes tejalapú termék jótékony hatását (elsősorban a kalciumét),

- elősegíti a kalcium jobb felszívódását a belekben, mivel a joghurtban található tejsav tökéletes környezetet biztosít ehhez.

Élőflórás joghurt vagy pasztőrizált?

Az élőflórás joghurtnak a pasztörizált joghurttal szembeni előnyeit még nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Ennek ellenére számos bizonyíték látszik alátámasztani az élőflórás joghurt pozitív hatását, és a legtöbb táplálkozástudományi szakember az élőflórás változatot javasolná."

(Forrás: eletmod.hu)

Ebéd

Egy kis szelet sült máj, egy kis szelet sült csirkemell, zöldséges rizs, párolt vörös káposzta.

Tízórai

5 szem szilva, 3 zabkeksz.

Reggeli

1 kornspitz kifli, 20 g sajtkrém, paprika, kávé.
Plusz tea és víz.

Ébresztő

Jó reggelt! Tegnap idevarázsoltam anyut, és este még egyet szülinapoztunk. :)

 
Amúgy a mai reggel -a fejfájástól eltekintve- szokásosan telt, ma edzés pihenőnap van, és össze kell állítanom a heti menütervemet. Holnaptól dolgozom, kész bosziság lesz megszervezni a kaját úgy, hogy egyelőre nem tudom, mikor érek haza, a melóhelyen nincs melegítési lehetőség, blabla. De ahogy eddig, úgy ezután is megoldom ezt (is). :) Ami biztos: az edzéseket munka előtt kell lezavarnom. :)