2012. augusztus 22., szerda

Belső csend

"Fontos lenne az egyensúlyt megtalálnod, amikor nem tud kibillenteni egy-egy lehangoló szó, egy kellemetlen esemény, illetve ha mégis, akkor újból hamar és könnyen visszabillennél, megtalálnád a középpontodat."
(Ara Rauch)
 
(csaladesegeszseg.hu)

Napi bölcs


 
 
Minden
naplemente
egy
nagyon-nagyon
fényes
és
erőteljes
napfelkelte
kezdete.

Vacsora

2 krémsajtos abonett, friss sajt, 4 szeletke száraz kolbászka, sok-sok paradicsom. Plusz a folyadék.

Kész a saját cukormentes lekvárom!

Ma már említettem (lilára kattolva olvashatod), hogy sok a gyümölcs, és most nem adom ;-) Kerestem-kutattam a recepteket, hogy lehetne cukormentesen és tartósítószermentesen eltenni, de igazán konkrét választ nem kaptam. (Tudom, tudom: pontosan kifejezve hozzáadott cukortól mentes...) Így gondoltam egy nagyot, és tettem el teljesen natur szilva-őszibarack lekvárt, egy üveggel, próbaképpen, 3 üveg doktorötkereset édesítőszerrel (szilva pur), és a többi édesítésmentes, 5 g doktorötkerrel (csak szilva).


Lett egy félig tele (figyeled? nem félig üres ;)) üveggel is, azt eszem majd meg először. Az egész megvolt 2 óra alatt, tudom, hogy házi gyümölcsből van, kicsit darabosra hagytam, mert én úgy szeretem, ha a lekvárban érzem a gyümölcs íze mellett a gyümi darabkáit is, tudom, mi van benne. A joghurtot már régóta én készítem gyümölcsösre, így abba is kiváló lesz a kis lekike. Ha sikerül még gyümölcsöt szereznem, azt is befőzöm! Hiszen így benne van a szívem, a lelkem, a nyári nap melege is, amire nagyon jó lesz majd emlékezni a zord, téli napokon. :) Ezeknek pedig most éneklek egy lágy altatót, és elteszem őket aluszkálni a dunsztba. És fel sem keltem őket a szülinapomig :))

Termékteszt: Gyümölcsjoghurtok

"Termékteszt: Gyümölcsjoghurtok

Az áruházak hűtőpultjain a gyümölcsjoghurtok gazdag kínálata csábít minket az egészséges nassolásra. Többet úgy ismerünk a reklámokból, mint ami kalciumban, fehérjében gazdag, az emésztést segíti vagy alacsony zsírtartalma miatt a fogyókúrázóknak ajánlott. Tesztünkben a gyümölcsjoghurtokat vettük górcső alá.
 

Teszteredmények

Tesztünk során összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy „annak látszó tárgyat" értékeltünk, azaz 13 gyümölcsjoghurtot, egy gyümölcs ízű joghurtot (Könnyű és finom) és egy tejterméket (Danonino). Volt köztük hazai és importált, bio és gazdaságos, kis- és nagyüzem terméke is.
Korlátozott (pénzügyi) lehetőségeink (itt lehet bennünket támogatni) és a gyümölcsjoghurt-kínálat döbbenetes gazdagsága miatt nem tudtunk teljes körű felmérést végezni, ezért arra törekedtünk, hogy
  • lehetőség szerint Cégmérce adatbázisunkban szereplő, illetve piacvezető vállalatok termékei szerepeljenek a tesztben,
  • olcsóbb és drágább kategóriájú termékekből is válasszunk
  • elemzésünkben támpontokkal szolgáljunk, amelyek segítségül szolgálhatnak a vásárlás során.
Laborban a szénhidrát-tartalmat vizsgáltuk, hiszen a joghurt a fogyókúrázók kedvelt terméke, az egyéb értékeléseket a csomagoláson feltüntetett információk alapján végeztük.
Szempontjaink alapján (ld. a Hogyan pontoztunk? részt) első helyen a Zöldfarm biojoghurt, második helyen a Cserpes Műhely joghurtja, harmadik helyen pedig az Andechser Natur biojoghurt végzett. A vizsgált termékek közül szerintünk legkevésbé szerencsés választás a Jogobella light és a Müller 0,1%-os joghurtja, illetve a Seraph 0,1% gyümölcsjoghurt és a Danonino tejtermék.
Az egyes termékek összehasonlítása elsősorban a részletes táblázat alapján (ld. letölthető fájl, alul), minden szempont figyelembevételével lehetséges. Íme, a rövidített, összefoglaló ranglista:

Helyezés
Márka
Származási hely
Ár Ft/kg
gyümölcs-tartalom (g/100g)
Szénhidrát teszt szerint (g/100g)
Hányféle összetevő
Pontszám (max.: 13)
1.
Zöldfarm Biojoghurt (szedres)
Magyarország
1133
4,0
10,6
4
11,5
2.
Cserpes epres joghurt
Magyarország
780
8,0
9,2
4
10
3.
Andechser Natur (Bio)
Németország
1639
8,0
9,7
6
9,5
4-7.
Spar NaturPur Bio-Fit
Ausztria
845
10,0
9,5
8
9
4-7.
Danone Activia
Magyarország
792
8,4
11,7
13
9
4-7.
Kyr krémjoghurt
Magyarország
527
6,4
10,4
13
9
4-7.
Norbi Update 1
Magyarország
527
5,0
4
9
9
8.
Milli joghurt
Magyarország
567
4,1
12,7
17
8,5
9-12.
Jogobella light
Magyarország
727
9,0
6,1
9
7,5
9-12.
Müller 0,1%
Magyarország
632
12,0
16
7
7,5
9-12.
Müller Froop Corner
Németország
1127
11,7
15,7
9
7,5
9-12.
Tesco Gazdaságos Joghurt
Németország
303
6,0
13,2
12
7,5
13.
Seraph 0,1%
Németország
476
12,0
11,5
6
7
(4-7.)
Danone Könnyű és finom*
Magyarország
472
3,2
12,6
13
9
(13.)
Danone Danonino*
Lengyelország
1045
6,2
12,2
17
7
*Nem gyümölcsjoghurtok"
(Forrás: tudatosvasarlo.hu)

Ebéd: Majdnem húsos, szomorú túrógombóc

A recept ott kezdődik, hogy x g kukoricadara. Ez rendben is van. Ugye július végén kezdődött a tortúra a speizomban. Nemrég mindent ki kellett dobnom, ha tetszett, ha nem... Pár napja vettem egy csomag kukoricadarát, mert a héten szükségem lesz rá. Ma kibontottam, és HEMZSEGETT a molykezdeményektől! Tucatjával gyalogoltak benne a kukacok, ennyit én még életemben nem láttam. Miután a reggelit már feldolgozta a gyomrom, legalább nem kellett viszontlátott gyomortartalmat takarítanom... Gyorsan és szomorúan helyreraktam a dolgot a fejemben és a gyomromban, és nekiálltam az ebédfőzésnek:
25 g (kukoricadara helyett) zabkorpát sűrű masszává (és megint csak nem Felipe ;-)) főztem 125 ml tejjel. Lehúztam a tűzről, folyékony édesítővel édesítettem. 2 abonettet porrá zúztam, a csodaserpenyőmben kicsit megpirítottam olaj nélkül, hozzákevertem fahéjat, amikor már a lángról lehúztam. Aztán a zabmasszához kevertem 125 g túrót, vizes kézzel gombócokat formáltam belőle és a pirított fahéjas abonettbe forgattam. Gyümölcsjoghurttal locsoltam le. Mennyei és nagyon laktató étel, nem mellékes, hogy pár perc alatt készen van!



Elvarázsolt tízórai

Szerintetek meleg lesz ma?
Sejtettem én, hogy a reggeli palacsinta bőséges és tápláló étek lesz! Negyed 11 és egyáltalán nem vagyok éhes, sőt... Oké, nagyon meleg is van, ilyenkor inkább folyadékot kívánok.

A tízórai fehérje turmix lett volna, mert úgy terveztem, hogy tízórai előtt lesz az edzés. Akkor még nem tudtam, hogy ma is kánikula lesz. Viszont a fehérjét beépítettem a reggelibe, így áleszinordnung :)

Így hát iszom egy finom fahéjas teát és egy pohár vizet. :)

(Kép: facebook)

Cukormentes lekvár

Rengeteg gyümölcsöt kaptam, amit megenni nem tudok, olyan sok, kidobni nem akarom, és most el sem ajándékozom, hanem lekvárt főzök! Kutakodom a recept után, addig is íme néhány, boltokban kapható diabetikus leki. Én nagyon el szoktam olvasni a leírásokat, hiszen a mesterséges édesítők miatt is át kell(ene) gondolni a vásárlást, és a gyümölcscukor, fruktóz és társai ugyanúgy hízlalnak, mint a cukor...
És a félreértések elkerülése végett: nevezzük inkább hozzáadott cukor-mentesnek, csupán az orzság idei tortája körül kialakult hercehurca miatt is... Hiszen a gyümölcsök tartalmaznak természetes gyümölcscukrot...


"Barack - St. Dalfour

Nálunk ő volt a favorit, elképesztően édes lekvár ugyan, de a benne lévő hatalmas barackdarabok meggyőztek minket. Az üveg hátoldalán az áll, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, és az összetevők között sem bukkantunk rá a mumusnak kikiáltott édesítőre, mégsem vagyunk meggyőzve arról, hogy ez a termék soha életében nem látott cukrot. Ha viszont ettől eltekintünk, megvan a tökéletes lekvár. Pont olyan, amilyennek lennie kell, szép a színe, jól kenhető, elég nagyok benne a barackdarabok és ízfokozót sem éreztünk rajta. Ja, és nagyon-nagyon finom.


Hecsedli - Herbária

Az állaga azért nem győzött meg minket, ugyanis nagyon nehezen hisszük el, hogy ez a lekvár a palacsintán belül marad. Inkább hasonlít tartósított csipkebogyólére, mint egy tisztességes lekvárra. Az ízével egyébként nincs nagy baj, sőt még az a Borsamunkatárs is lelkesen kanalazta, aki eddigi tapasztalatai szerint nem szereti a hecsedlit. Nem túl édes, de nem is savanyú, ahogy az sok csipkebogyó-készítménynél lenni szokott – szóval nem rossz választás, de az állagot nem tudjuk megbocsátani.




Eperlekvár - Lidl

Borsaszakács eperlekvárját ugyan valószínűleg nem lehet egy napon említeni ezzel dzsemmel, de mi mégis meg voltunk vele elégedve. Benne voltak az eper magjai, ami elég bizonyíték volt arra, hogy a termék látott gyümölcsöt. Az íze ugyan nem ér fel a friss eperével, de egy lekvártól senki ne várjon csodát. Az állaga pont jó, az illata elég epres, ennyi nekünk bőven elég ahhoz, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül töltsük a palacsintába. (Sőt, mi magában habzsoltuk, nagykanállal.)




Meggy - Pacific

Ettől a lekvártól még az ellenségünket is megkímélnénk. Bár a címke nem erről tanúskodik, de szerintünk ez a termék soha nem látott gyümölcsöt, ízfokozót és mesterséges színezéket annál inkább. Sokat töprengtünk rajta, hogy miként lehet ilyen, lekvárokat megszégyenítő édes trutyit gyártani, és végén arra jutottunk, hogy a recept a következő: végy egy pohár Meggymárkát, főzd össze zselatinnal, majd örülj a garantáltan gyümölcsmentes lekvárnak. Híg, íztelen, a legkevésbé sem meggyőző.


Málna - Schwartau

Ennél a lekvárnál kicsit bajban voltunk, ugyanis az egyik tesztelőnk odáig volt érte, a másikat viszont csak nehezen lehetett meggyőzni arról, hogy valójában tartalmaz gyümölcsöt. Egy málnalekvártól az ember elvárja, hogy legyen benne mag, ebben azonban nem volt, még mutatóban sem – most vagy sikerült feltalálni a málnamagozót, vagy nincs benne málna. Sosem fog kiderülni, ugyanis a címke szerint van benne gyümölcs, ráadásul az íze is pont annyira málnás, hogy könnyen el lehet hinni, hogy nincs benne jelentős mennyiségű ízfokozó. De akkor hova tűntek a magok?"

Forrás: borsa.hu

Reggeli: Boszipalacsinta

Összekevertem 1 tojást, 1 késhegynyi szódabikarbónát, fahéjat, 30 g zabpelyhet (apró szeműt), 20 g diabetikus lisztet, 100 ml tejet, 100 g túrót. És mivel edzés után vagyok, 1 adag fehérjeport. A túróm darabos volt, így az egészet beleöntöttem a mixerbe és gyorsan átforgattam benne. A csodaserpenyőmben olaj nélkül, lassú lángon megsütöttem. Az egész 10 perc, és ebben már benne van a mosogatás is, amit érdemes mielőbb megtenni, mert nagyon ragad és gyorsan szárad ez a massza. (Nem a Felipe ;-)) Nekem 6 kis palacsintám lett ebből a mennyiségből. Hajszál vékonyan 3 db-ot megkentem cukormentes lekvárral, a többit egy bögre frissen főtt kávéval ettem meg. (A képen nem megégett palacsintát látni, hanem a fehéjtól szép barnás színt kapottat.) És jön a tea és a víz. :)

Mai edzés

O-óóóó! Gumiköteles has- és lábedzés volt. Hááát, kérem, simán éreztem, hogy a combomban egyelőre aluszkálnak az izmocskáim a zsír alatt! A far egyik részénél kicsúszott a térdem alól a gumikötél, és úgy arcbavágott, hogy egyből nem éreztem, hogy kora reggel van ... ! A meglepődés után jót nevettem. Így vicces volt ez az edzés :
  •  bemelegítés
  • hasizom
  • far-combhajlító
  • kis farizom
  • láb
  • nyújtás.                                                                            (grando.hu)

Nem egészen egy óra volt, nehéz volt, de jólesett. A tegnapitól szétszakad a hátam és a karom, de azt hiszem, a mait is érezni fogom hamarosan. :)

Ébresztő gondolatok




 (bokay.hu)
  • Megy a kutakodás külhon felé, de amíg nincs normális ajánlat, kezdek itthon. Így a reggeli rutinba tegnaptól visszavettem az edzést is, hogy ne maradjon munka utánra.
 (wellnesscafe.hu)

  • A tesóm segítségével jöttem rá arra, hogy az alvásproblémáimra vannak alternatívák. Korábban a BB csopisok sok ötletet, segítséget adtak, amiket azóta is használok, és amik érdekes módon szóról szóra megegyeznek az általam tegnap óta végzett "terápia" egyes szükséges részeivel. A dolog elalvási inszomnia. Vezetem az alvásnaplót és figyelek. :)

(mno.hu)

  •  Ma is kegyetlen meleg lesz, de mivel nem nagyon tudok tenni ellene, már most eldöntöm, hogy ma is kibírom.

(barikad.hu)