2012. augusztus 20., hétfő

Belső csend

 
Meggyőződésem, hogy az életünk alakulása nagyon nagy részben azon is múlik, ahogy gondolkodunk. Kábé két hónapja, a FB-on találtam rá Bagdy Emőke egy kis reggeli gyakorlatára. Akkor napokig így ébredtem, aztán valahogy elmaradt. Kár. Fel kell vennem a szokásnaplómba.

Voltam Bagdy Emőke egyik előadásán. Láttam élőben. Olyan, mint a képen. Mosolygós, energikus, hihetetlenül okos, logikus, tapasztalt, meggyőző. Szívesen hallgatnám újra. :)

(nagygeneracio.hu)

"Reggel, mielőtt kinyitjuk a szemünket, állítsuk be az agyunkat arra, hogy ma egész nap jó dolgok történnek majd velünk. Mondjuk végig magunkban ezt a rövid szöveget: ,,Jó reggelt kívánok magamnak és mindazoknak, akiket szeretek, és akikkel ma csak találkozni fogok. Odavezetek egy fénysugarat a lábujjaimhoz, végigvezetem az egész testemen, és mosolyog minden pici sejtem, örül a mai napnak. Ma valami jó történik!" Próbáljuk ki - és tényleg valami jó fog történni! A saját egyetemi hallgatóimmal is csináltam ilyen kísérletet, igen meggyőző végeredménnyel. A gondolat, a tudat hatalma valóban teremt. Ha meg akarjuk találni ennek az összefüggéseit a modern kvantumfizikában, akkor egész nyugodtan menjünk utána, mert megtaláljuk. A szemünk persze mindent magába fogad, és viszi hátra a tarkólebenybe az információt - de ha az agyunk azt az üzenetet kapta, hogy ma jó dolgok történnek majd, akkor csak jókat keres. Meg van ígérve, te üzented meg - hol van az a jó? És egyszer csak valóban észrevesszük az apró, örömteli dolgokat! Egyszerűen kinyílik bennünk a pozitív érzelem, jobb lesz az energia-háztartásunk. Ezt mindenki kipróbálhatja saját kísérlet keretében is. Egy hétig minden reggel tegyük be a teremtő tudatunkba, hogy ma valami jó történik, közben figyeljük a közérzetünket, a lelkiállapotunkat, a velünk történt eseményekről pedig írjunk naplót - és rá fogunk jönni, hogy ez így igaz. Ha nem hiszünk másnak, higgyünk önmagunknak, a saját tapasztalatainknak!" (Dr Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?)

Napi bölcs

(facebook)

Mai edzés

Kedves kis boszi, vállon veregetheted magad: megcsináltad. Asylum 3. kör napi dupla edzésekkel: pipa! Nagyon jó volt, a végén már fárasztó is volt, és most jön egy kis lassítás. De nem állok meg. várom még a Les Mills edzést, addig is csinálok mást. Kértem és kaptam tippet, mit hogyan. Asylum eredmények holnap. És örülök, hogy jövőre nem kell azt mondanom, hogy bárcsak már tavaly elkezdtem volna :))


Asylum étrend itt
Asylum 1. heti étrend itt
Asylum 2. heti étrend itt
Asylum 3. kör 1. heti eredmények itt


Nap - csodák - lementék

Nehezen indult ez a hétvége. Mentem volna is meg nem is. Mint Okos Katica a Mátyás király mesében. Aztán végül mentem. És nem bántam meg.
  •  Találkozhattam egy csomó rokonommal.
  • Mamit a már pár éve családi hagyomány kapcsán elvihettem az ünnepi szentmisére.
  • Sikerült tartanom az e napra tervezett kajaértékeket.
  • Jövő héten lesz a szülinapom. Nagymamám megkérdezte: Milyen tortát kérsz? Mondtam neki, hogy cukor- és lisztmenteset. Elgondolkodott: HA RAJZOLOK EGYET, AZ JÓ LESZ? Hát megzabáltam! :))
  • Anyu megfodrászolt és megpedikűrözött :)))
  • Vezethettem (manapság ritka kiváltság).
  • Hazafelé megálltam naplementét fotózni:
Bátaszék után:




Dunaszekcső előtt:




Amikor megálltam, megállt mellettem egy dzsipis pasi, és megkérdezte, baj van-e az autóval. Megköszöntem. És csodálkoztam. :)

És most kérdés nélkül megcsinálom az Asylum 3. kör utolsó edzését!

Vacsora

A vacsi: paradicsom, paprika, felvágott.

És persze a bögre tea és a pohár víz.
(Találtam egy narancsos zöld teát, hát, ez valami isteni volt és nagyon jólesett!)

Uzsonna: Hamis melegszendvics


Uzsonnára egy joghurtot ettem (de elfelejtettem lefotózni), és melegszendvicset. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérre kétféle vékony sajtszeletet fektettem, amikor meleg volt, ketchupot csurgattam rá.

Plusz egy bögre tea és egy pohár víz. :)

A rizs

Nem iktattam kis a rizst az étrendemből, mert finom, nagyon sok jó makrot tartalmaz, és változatossá tehető vele az étrend.

Alapvetően két fajtája létezik, az afrikai és az ázsiai. Ezen belül is két típus létezik, a hosszú szemű és a rövid szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A rövid szemű rizs az egészségesebb, a “belek szivacsának” is nevezik.



Élettani hatása:

A rizs teljes értékű táplálék, egészséges, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Glikémiás indexe magas, így túlsúlyosaknak és diétázóknak csak mértékkel ajánlható. Koleszterin- és szódiummentes, nem allergiakeltő, minimális zsírt tartalmaz. Az egyik legkönnyeben emészthető és hasznosuló fehérje. Gazdag aminosavakban, melynek összetétele nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz. A rizs mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezen kívül tartamaz még a szervezet működéséhez fontos, nem esszenciális aminosavakat is.

(mindmegette.hu)

"Rizsfajták:

Barna rizs: az egyik legegészségesebb és teljes értékű táplálék. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas, B1-, B3-, B6 vitamin tartalma, ezenkívül E-, K vitaminok, esszenciális aminosavak és nyomelemek is vannak benne. Magas rosttartalma miatt segíti a belek megfelelő működését, felszívja a salakanyagokat, segít a székrekedésben. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az epekő. Ideális méregtelenítésre. A maga szelén tartalom segít megelőzni a bélrák, mellrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulását. Csökkenti a koleszterin szintet, ezáltal megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek. Kíváló fehérjeforrás. Stabilizálja a vércukor szintet. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel gluténmentes.

Basmati rizs: Az indiai konyha alapköve. A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű, és kissé illatos - a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják - nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják az Arab és Európai országokba. Íze aromás, kissé diós.

bioreznancia, szív és érrendszeri betegségekRizottó rizs: A leghíresebb rizottó rizs az Arborio, amely apró szemű rövid rizs. Más, rövid szemű rizs is alkalmas rizottónak. A rövid szemű rizs fajták elsősorban japán ételek és desszertek készítésére alkalmasak.

Jázmin rizs: Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik. Helyettesíthető a Basmáti rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez. Nem ajánlott süteménykészítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.

Fekete rizs: Indonéziából és a Phillipines szigetekről származik. Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom fehér rizzsel elkeverve vagy rizs süteményekhez. A Kínában termesztett változata nem ragadós, és nagyon finom curry mellé – ezt néha vörös rizsnek is nevezi, mert a színe mély lila.

Vörös rizs: Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz fözéskor. Finom barnra rizzsel kombinálva.

Vadrizs: A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy vízi fű magja. Sioux and Chippawa-ból származik. Hosszú, fekete szemű, kissé rágós, és diós ízű. Tovább kell főzni, mint az átlagos rizst. Nagyon finom salátákban, levesben, vagy más rizzsel kombinálva. Továbbá nagyon egészséges – magas a protein, B6 vitamin, cink, magnézium tartalma.
magas vérnyomás, barna rizs, cukorbetegség
Ragadós rizs - Rövid szemű rizs: glutinous tartalma végett ragadós, kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön és Kínában termesztik. Az örőlt változata fehér, az őröletlen fekete. Kínai és Thai ételekhez való, de kíváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is.

Amerikai hosszú rizs - Cariline rizsnek is nevezik, mert South Cariline-ban termeleik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre. Főzés után kissé ragadós, és mivel nincsen jellegzetes íze, illata, így Európai ételek mellé kiváló köret.

Félkész rizs - Ez lehet barna, fehér hosszú vagy rövid szemű rizs. Őrlés előtt félig megpárolják, így nem veszít el annyit a vitaminokból, mint a fehér rízs. Sokszor hozzáadnak B viamint és vasat. Elkészítése könnyü - maximum 10 percig kell csak főzni.

Felfújt rizs - A felfújt rizst magas hőnyomás alatt párolják. Könnyű és ropogós, kiváló süteményekhez, kekszekhez vagy reggeliként."

Forrás: http://egeszsegedrearpikam.blogspot.hu/2009/12/rizs.html

Ebéd

Töltött paprika

Anyu tündér volt: édesítőszerrel készítette a paradicsomszószt és mini rántással, a többi étkezési keményítő. Az ízén egyébként egyáltalán nem lehetett észrevenni. Így hosszú idő óta először tudtam enni töltött paprikát, amit imádok. Rizs van benne, de én nem iktattam ki teljesen a rizst az étrendemből, és ez a mai tervbe is belefért, így hát semmi gond. Ráadásul már annyira megszoktam, hogy az ilyesfajta ételeket is kenyér nélkül eszem, hogy fel sem tűnt, hogy ma sem ettem hozzá.

Volt tegnapi húsleves is, isteni, de nem ettem ma.

És hamarosan megiszom a teát és a vizet.

Augusztus 20-i tízórai és társai

Amíg kicsi voltam, mindig augusztus 20-án ünnepeltük meg a szülinapomat. Tamásiban ilyenkor búcsú volt, összegyűlt a család, a rokonság, volt torta, lóverseny, "ringlispil"...

Most már évek óta új családi hagyománya van az augusztus 20-nak: eljövünk a nagymamámhoz, elvisszük az ünnepi szentmisére, aztán felmegyünk a keresztszüleimhez fél órára ebéd előtt.


 
Mivel a mise fél 10-kor kezdődött, beleesett a tízórai időbe, a narancsomat vittem magammal. A csomagtartóban.


Nem, nem áldozás közben majszoltam el a narancsot, hanem utána, keresztanyáméknál. Volt, amit csak megszagoltam, a narit megettem.



A kukorica

Imádom a kukoricapelyhet. Sok finom fajta létezik, de az eddigi legjobb, amit találtam, a spáros bádzsetes. :)

A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók (kenyér és péksütemény, rizs, tésztafélék, burgonya, kukoricapehely) rövid ideig maradnak a gyomorban, ugyanakkor jó a savkötő képességük és nem serkentik a savelválasztást (amivel nekem korábban, amíg nem figyeltem tudatosan a táplálkozásomra, nagyon sok problémám volt!). Ezért fekélybetegek, idősek számára is javasolt az az élelmiszer, amely akár dara, akár pehely formájában tartalmazza a kukoricát.
Magas rosttartalma miatt a kukoricából  készült termékek kedvező élettani hatásúak, a felszívodási problémákkal küzdők alapélelmiszere lehet, és miután hamar a telítettség érzését adja, de kisebb az emészthetőségi foka, kiválóan alkalmas fogyókúrázók számára is.

"A kukorica élettani hatásai

undefined

A kukorica őshazája Észak- és Dél-Amerika, Európába csak Amerika felfedezése után került, így mi is megismerhettük ezt a finom csemegét.
Egyik fontos táplálkozás-élettani jelentőségét magas fehérje- és szénhidráttartalma adja. A cukortartalom a zsenge kukoricában a legmagasabb.
A benne rejlő fehérje mennyisége a hüvelyesekhez hasonlóan magas, zsírtartalma viszont négyszerese a zöldborsónak.
Több vitamint, elsősorban B1, B2, B3, C és E vitamint tartalmaz, ennél fogva szerepe van az idegrendszer ép működésében, a bőr védelmében, az anyagcsere megfelelő működésében, a csontok, fogak és vérerek egészségének megőrzésében.
A benne rejlő ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, kálium, vas, cink és a réz említhető, melyek az optimális szív- izom- és bélműködést segítik. A kalcium csontjainkat, a cink az immunrendszerünket erősíti és védi bőrünket.
A kukorica torzsavirágzatában levő virágok hosszú bibéi, melyek a termés kialakulása után is kilógnak a fellevelek közül, fontos gyógyító hatással rendelkeznek, annak ellenére, hogy ezeket rendre eldobjuk. Népiesen kukoricabajusznak nevezzük. Gyógyító anyagain túl C és K vitamint is rejt magában. A húgyhólyagra, vékonybélre és a májra jótékony vizelethajtó, kőoldó, gyulladáscsökkentő hatása révén. Használják a prosztata és a hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedéseinek csökkentésére.
A népi gyógymód receptje szerint körülbelül másfél teafilternyi mennyiségű szárított vagy friss kukoricabajuszt 2 csészényi vízzel kell leforrázni, ebből naponta háromcsészényit ihatnuk.
Aki gyógyszermennyiségben szeretné fogyasztani, az a kezelést beszélje meg háziorvosával.
A kukoricaolajból ugyan olcsón előállítható biodízel üzemanyag készíthető, azért nem szabad megfeledkeznünk, hogy emberi fogyasztásra is kiváló.
Különféle bőrbetegségekre, ekcémára, pikkelysömörre, korpára lehet gyógyír, a bőrt pedig puhává és rugalmassá varázsolja. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így kedvezően hat a szív-és érrendszerre, csökkenti a káros koleszterinszintet.
A pattogatott kukorica felszívja a felesleges gyomorsavat, így savtúltengésben szenvedők bátran fogyaszthatják."

Reggeli

Reggelim 50 g zabpehely 5 g kakaóporral sé édesítővel, 30 g kukoricapehely tejjel.

Plusz egy bögre tea és 1 pohár víz :)

Ébresztő gondolatok: fanatizmus?

Lassan az asylumos 3. speckó köröm végére érek, és ma reggel az volt az első gondolatom, hogy többen mondták nekem ebben az időszakban, hogy őrültség, amit csinálok, fanatizmus, ez már túlzás..., és sorolhatnám. Aztán amikor látták, hogy gyakorlatilag nem arról van szó, hogy nem eszek, kicsit csitult a dolog. És amikor látták, hogy nem egész nap edzek, hanem csak megcsinálom a napi adagot, letusizok, aztán élem tovább az életem, akkor is kicsit apadtak a túlzó gondolatok.


Hiszen eszem, majdnem mindent, csak az adag kisebb, és nincs süti, kevés a kenyér, de ezekkel eddig sem estem túlzásokba.
Hiszen fizikailag is jól vagyok: a napi 1-1.5 óra torna 2 hétig fárasztó ugyan, de ettől még jól vagyok, sőt: egyre jobban.

Felmerült bennem, hogy vannak élethelyzetek, amikor mindenkit lehetne azzal illetni, hogy fanatikus. Ha csak magamból indulok ki: amikor fősulira jártam, vizsgaidőszakban szinte másra sem volt idő, mint tanulni. Hát még a fősuli végén! A 2. államvizsgámra (akkor már dolgoztam, és arcüreg-gyulladással táppénzen voltam otthon) 2 hétig semmi mást nem csináltam, mint tanultam. Hogy úgy menjek vizsgázni, hogy ne kelljen azon izgulni, milyen tételt húzok. Éjjel-nappal csak tanultam, ezt a 2 hetet erre szántam, mégsem mondták, hogy fanatikus vagyok.
Amikor készültem ki Dél-Tirolba dolgozni, hetekig csak az kötötte le az időmet és az energiámat, hogy készültem az útra: telefonálgatás, hivatalos ügyek intézése, minden cucc beszerzése a szappantól a hajfestékig, a kiztazás megszervezése... Semmi mással nem foglalkoztam, mégsem mondta senki, hogy túlzásokba estem.


Ha valaki gyermeket vár, minden követ megmozgat, hogy felkészüljön a baba érkezésére, az utolsó 1 hónapban mindennek készen kell állnia, kórházra a cuccnak bekészítve, a babaszoba, pelenka, cumi... ott kell legyen, mégsem fanatikus a család, a leendő anyuka.

A lényeg: szeretném ledolgozni a maradék fölösleges testzsíromat. Nem vagyok dietetikus, sem edző, de ismerem magam, ismerem a testemet, tudom, mi az, mennyi az, amit bírok, és tudom, hogy hol kell lassítani. Nem diétázok, nem csinálok hülye kúrákat, mert az izmaimhoz ragaszkodom. Csupán kalóriadeficitben étkezem, ezt is csupán addig, amíg elérem azt a zsírszintet, ahonnan már mehet az alakformálás másik része, az izomformálás.


Az Asylum 3. köre dupla edzésekkel az én ötletem volt, és csupán azért alakult így, mert amíg várom a következő edzés dvd-t, addig is szerettem volna edzeni, program alapján, mert nekem így jobban megy. Nem ajánlom, hogy így csinálja valaki, ezt a blogban többször is leírtam, hogy ez az én programom, az én étkezési tervem, magamnak. A térdeimre nagyon kell figyelnem, a tavalyi októberi futós esésem után még jobban, és ezt meg is teszem. Van, hogy az ugrálások helyett másik gyakorlat megy, van, hogy taposok inkább, nem ugrálok abban az egy percben. Célom nem a program végrehajtása mindenáron, hanem zsírvesztés. Hogy jobban érezzem magam a saját bőrömben, hogy ne a klimax hormonális változásai közepette álljak neki változtatni, hanem még előtte (lassan 40 vagyok!).


Tehát ha bárki aggódna értem, innen üzenem: nem éhezem, és nem rokkanok bele a napi 1 óra edzésbe. De ha fogyni szeretnél, saját magad vedd figyelembe, a saját testedet, a saját paramétereidet. És a legfontosabb tényező az egészséged legyen! :)