2012. augusztus 16., csütörtök

Történjék bármi...









Megfontolásra: Mesterséges édesítőszerek

 
undefined

(NaturaHirek.hu) "A mesterséges édesítőszer betegség mindenhol felüti fejét és végigsöpör a világon, Magyarországon is több tízezer fogyasztót érintve. A nyugati orvostudomány nem nevezi nevén hogy mi is ez valójában, az orvosok pedig méregdrága gyógyszereket írnak fel rá.
Nevezzük visszatérő fejfájásnak, elviselhetetlen migrénnek, depressziónak, szorongásnak, izomfájdalomnak, izületi gyulladás fellángolásának, fülzúgás vagy fülcsengésnek, krónikus fáradtságnak, fibromyalgiának, irritábilis bél szindrómának (IBS), Crohn-betegségnek, gyulladás, sőt savas refluxnak, de ne hívják szintetikus édesítőszer okozta betegségnek mert a beteg még leállhat fogyasztásával és akkor nincs több felírt gyógyszer és orvosi vizit.
A tünetek egyik napról a másikra változhatnak, attól függően, hogy mennyi és milyen típusú édesítőszert fogyasztott az illető. Egyes kombinációk különösen mérgezőek lehetnek. A fogyasztók tünetei gyomorrontástól, migrénes fejfájástól a hányáson át látási zavarokig, a központi idegrendszeri rendellenességektől görcsökig és ideges rángatózástól kóros reflexekig terjedhetnek.
Az egész akkor kezdődött, amikor korábbi amerikai színész, Ronald Reagan hivatalba lépett, 1980-ban. Azonnal kirúgta az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszeripar vezetőjét és Dr. Arthur Hull Hayes Jr-t vette fel, aki engedélyezte az aszpartámot. Ez az évtized volt a diéta őrület korszaka és Rumsfeld egy vagyont keresett a mesterséges édesítőszer üzlettel, amelyet már évtizedekkel azelőtt betiltottak laboratóriumi vizsgálati eredmények alapján, amelyek egyértelműen kimutatták karcinogén mivoltát. Ugyanez a korrupt jóváhagyási eljárás engedélyezte 1991-ben a szukralóz bevezetését, majd 2003-ban a szorbitét. Ahogy a történelem mutatja amit Amerikában engedélyeznek, az Magyarországon is zöldutat kap. Az amerikai kormány nemcsak háborús káoszt terjeszt szerte a világon, hanem betegségeket is. Az élelmiszerek vegyi adalékai kémiailag állandóan megbetegítenek bennünket és megváltoztathatják testkémiánkat.
Ez nem lehetséges, mondanák sokan. Csakúgy, mint ahogy az amerikai kormány állt a szeptember 11-es World Trade Centerben történtek (9/11) mögött, meggyilkolva saját államolgárait majd ezt követően több millió iraki anyát, apát és gyermeket. Ez is lehetséges.

Az Öböl-háború-szindrómát elsősorban szintetikus édesítőszer okozta

Nem véletlen, hogy fibromyalgia sújtotta az amerikai csapatokat az Öböl-háború idején. Tanulmányok kimutatták, hogy diétás italokat fogyasztani 46 °C -os hőségben súlyos egészségügyi következményekkel jár. Ezt ügyesen az “Öböl-háború-szindróma” gyűjtőfogalom alá söpörték, de ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a csapatok most Irakban és Afganisztánban is.
Ugyancsak nem véletlen, hogy 5-ből 4 esetben a fibromyalgia nőket érint, akik gyakrabban fogyasztanak diétás italokat és élelmiszereket mint a férfiak. Szinte minden rágógumi és lehelet frissítő tele van mesterséges édesítőszerekkel.
A népszerű mondás, hogy “nincs elég mesterséges édesítőszer a termékekben ahhoz, hogy az egészségügyi problémákat okozzon” egy nagy hazugság. Különösen most, hogy 2012-ben az összes élelmiszer, ital, rágógumi és cukorka több mint 25%-ában vannak szintetikus édesítőszerek. A sok hatás összeadódik és tulajdonképp kevés, ill. szinte semmilyen szabályozás alá nem esnek ezek a vegyi anyagok az élelmiszerekben.
Nincs olyan vényköteles gyógyszer amely gyógyítaná azokat a problémákat amelyek a mesterséges édesítőszerek hatásait ellensúlyoznák. Tény, hogy az eddig dokumentált fibromyalgia eseteknek több mint 70 százaléka, a krónikus depresszió és a savas reflux az elfogyasztott vegyi anyagok számlájára írandó.
A rák lehet a távoli, hosszútávú fogyasztás után jelentkező komoly következmény. A receptre kapható gyógyszerek amelyeket ezen “krónikus betegség”-ekre kap a páciens, annyi mellékhatással rendelkeznek ami talán még súlyosbítja is a már kialakult helyzetet.
A jó hír az, hogy a mesterséges édesítőszer kór kezelése teljesen ingyenes és nem jár orvoshoz járással, egészségügyi biztosítással, mellékhatásokkal. A gyógymód a következő: el kell dobnunk a cukormentes rágógumit és cukorkát, a kukába az összes édesítőszeres, “light” étellel és itallal. El kell olvasni a címkéket minden ételen és italon, hogy ki tudjuk szűrni az összes mesterséges édesítőszert a termékekben, köztük az aszpartámot, szukralózt, szorbitot, aceszulfám-K, aszparaginsav, és a szacharin tartalmat.
Ne mérgezze és betegítse meg magát feleslegesen.
Forrásanyag:
http://www.holisticmed.com/aspartame/
http://www.militaryspot.com/resources/gulf_war_syndrome/
http://www.aspartamekills.com/mpvalley/
http://www.medicinenet.com/artificial_sweeteners/page8.htm
http://www.earthclinic.com/CURES/aspartame.html
http://www.foodintol.com/food_intolerance/irritable_bowel_syndrome"

(Forrás: http://naturahirek.hu/edesitoszer-egy-uj-fajta-betegsegokozo/)

Az amaránt

"Az amaránt mag, mint élelmiszer





Napjaink táplálkozásának pozitív divatirányzata, miként állítsuk össze étrendünket az emberi szervezet számára lehető ideálissá. A helyes összetétel megtalálása gyakran nem egyszerű, amit a táplálék-kiegészítők gyártásának egész iparággá fejlődése is bizonyít. A különböző hiánytünetek elkerülése fokozott problémát jelent az ételallergiában szenvedőknek, vagy - bármennyire meglepő - a vegetáriánusoknak is. Az amaránt, ez a Magyarországon még kevéssé ismert növény, sok szempontból jelent megoldást.

Az inkák igazi kincse

Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az Azték és Inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek hozzánk.
Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Monetzuma, az utolsó azték uralkodó, évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amaránt magot kapott ajándékba (adóba) alattvalóitól. Rajtuk kívül termesztették a Mayák, az Inkák és más elő-Kolumbiai népek is.
Kolumbuszt követő hódítók sok új növény- és állatfajjal ajándékozták meg az öreg kontinenst, de jó néhányat ott felejtettek. Ilyen volt az amaránt is. Ennek oka talán az lehetett, hogy az őslakók szent, testi, szellemi és lelki erőt adó növénynek tartották, amint a későbbiekben ki is derül, nem alaptalanul. A keresztény Európából érkező hódítók számára az amaránt barbár rituálék eszközének számított. (Pl. lisztjét ember vérrel keverve vallási szertartásokon megették.) Cortez a "problémát" úgy oldotta meg, hogy rendkívül keményen büntette még a termesztését is. Az amaránt visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szűnt meg, és itt vészelte át - a mai ember szerencséjére - az "újra felfedezéséig" eltelt néhány száz esztendőt. A világtól elzártan élő embereknek köszönhetően volt mihez nyúlniuk az amerikai kutatóknak.
A 70-es évek közepén, az Egyesült Államokban kezdődtek meg a kutatások és ezzel egy időben a termesztést koordináló amaránt centrum megalapítása. Magyarországi meghonosítása mintegy 15 évre tekint vissza, és a 90-es évek elején államilag elismert magyar fajtát is sikerült kinemesíteni. Termesztése - az itthoni ismertség hiányában - idáig teljes egészében export célra történt.

Egyedülállóan komplex beltartalom!

Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:

Fehérje (%)
Lizinhányad (%)
Szénhidrát (mg)
Kalcium (mg)
Vas (mg)
Magnézium (mg)
Amaránt
16
8,5
63
162
10
280
Búza
10
3,5
71
41
3,3
20
Amaránt/búza
160%
243%
89%
395%
300%
1400%
Kukorica
9
2,5
74
20
1,8
7
Rozs
13
4
73
38
2,6
-
Hajdina
12
5,8
72
33
2,8
-
Rizs
7
2,7
77
32
1,6
13
  
Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.
Amaránt
75
Tehéntej
72
Szója
68
Árpa
62
Búza
60
Földimogyoró
52

Kukorica
44
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.

Felhasználási módok végtelen tárháza

Étrendünkbe való beillesztése többféle módon is lehetséges:
A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve a hajdinakásához hasonló kitűnő köret. Lisztje, kelt tésztában 5-10, egyéb esetekben 10-50%-ban helyettesítheti a búzalisztet.
Ennél jóval sokrétűbb a pattogatott amaránt mag felhasználhatósága, amelyhez ma már a legtöbb bioboltban hozzá lehet jutni. A legegyszerűbb, ha reggeli müzlinket gazdagítjuk vele vagy önmagában keverjük tejbe, joghurtba. Ezen kívül a sütőipari termékeken, a leveseken, a salátákon, a különböző édességeken keresztül a töltelék és panír anyagig nagy változatosságot biztosít a felhasználónak.

Az amaránt-félék több fajtája már Kolumbusz előtt őshazájában (az Andok trópusi magasföldi völgyeiben) a kukoricával egyenértékű kenyérgabona volt. Az apró magból készült kenyér kissé tömörebb és édeskésebb ízű, mint a búzakenyér. A disznóparéjfélék családjába tartozó növénynek kb. háromezer fajtája van. Ma már nemcsak az inkák termesztik és nemcsak táplálkozási célokból, hanem szemetgyönyörködtető dísznövényként is szerte a világban. Afrikában pl. levélnövényként fogyasztják, Belső-Mongóliában (Kína legszárazabb vidéke) kenyérgabona és zöldtakarmány. Érdekessége ezen a vidéken, hogy lefagyásig folytonosan nő, sőt aratás után hirtelen megugrik, s egyre sűrűsödik. Sokoldalúságára jellemző, hogy egyik variációja a nálunk kakastaréj néven ismert kedvelt dísznövény. Bárhol eredményesen termeszthető, mert rendkívül szívós és ellenálló.
Az amarant magja és lisztje rost-, kalcium-, vas-, vitamin- és fehérje-tartalom tekintetében felülmúlja a hagyományos gabonaféléket. Az amaránt-fehérje különösen gazdag LIZIN-ben, amely összetevő a gabonafélékből és a kukoricából nagymértékben hiányzik. Az amarant- és a búza-liszt keverékében viszont a fehérje összetétel majdnem ideális. Az ilyen keverékből készült élelmiszerek élettani és beltartalmi jellemzői kiemelkedően jók (egy majdnem teljes aminosav-választékot kapunk), és az egészséges táplálkozás követelményeit sokkal jobban kielégítik, mint a hagyományos termékek.
A mag főzve, pirítva, csíra-zöldségként, lisztje a búzaliszt helyett, ill. azzal keverve mindenféle ételben használható. A mag hő hatására kipattog, mint a pattogatott kukorica, s így közvetlenül is fogyasztható. Felhasználható müzli-keverékekben, süteményekben, édességekben is. Igen jóízű és sokáig friss kenyér készül az ilyen kevert lisztből.
A mag lapított gömb vagy lencse alakú, színét a maghéj külső rétegében elhelyezkedő festékanyag adja, lehet: csontfehér, sárga, barna, rózsaszín, vörös vagy fekete. Őrleménye hasonló a búzaliszthez, de inkább szürkés színű, enyhén olajos tapintású. Sütésnél a búzalisztet 10-15%-ban (lehet 1/5-öd) helyettesíthetjük ezzel a közönséges amaránt-liszttel. A mag különlegessége, hogy nincs benne glutén, azaz sikér, de több fehérjét, telítetlen zsírsavakból álló olajat, rostot és hamut tartalmaz, mint a gabonafélék, és a B1- és B2-vitaminok mellett C-vitamint is. Teljes kiőrlés esetén 5-ször annyi vasat, kétszer több fehérjét tartalmaz, mint a búzaliszt. A szokásos őrléssel (korpa nélkül) készült amaránt lisztben 10-szer több vas, 7-szer több kalcium és 4-szer több cink található, mint a közönséges búzalisztben.
Mindezen tulajdonságokkal könnyen lehet, hogy a XXI. Század kenyérgabonája lesz!?
Kenyérként még nem kóstoltuk, de a belőle készült tészta elismerést érdemel. Műtrágya és vegyszermentesen termelt durumbúzából és amarántmagból készül, kőmalomban teljeskiőrléssel. Tojást nem tartalmaz. Kalcium, vas és foszforban gazdagabb, mint a búzából készült tészták. "Az élelmirost-tartalma alapján a tészta az élelmi rostban gazdag különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek csoportjába sorolható." (OÉTI 1096/96)

(Forrás: http://lugositoreceptek.blogter.hu/249116/az_amarant_mag_mint_elelmiszer)

Vacsora: Zöldséges tojás úri huncutsággal

Vétetett dupla marék zöldség a Jéghegyből, bedobaték egy varázsüstbe. Rájapruccantotték egy telis teli tojás, és melléje még kettő tyúkadomány fehér része. Megszóraték egy nagyon éles késhegynyi tengeri adománnyal, amit sónak neveztek el. Összesüték. Ééééés... megkoronáztaték fél maréknyi ősi kinccsel, úri huncutsággal: amaránttal!

Mai 2. edzés

Vertical plyo


Igazi edzés tényleg, főleg, hogy a Game day+Overtime után ma ez volt a 2. edzés. Szó szerint patakokban folyt a víz rólam, és olyan izomlázam lett utána a combomban, a vádlimban, a karjaimban, a mellizmomban (!!), hogy az csuda. És megint olyan éhes lettem, mint a délelőtti edzés után. Uzsi jött közvetlenül, egy fehérjét is ittam, nem volt gond.

Szuper, hogy megcsináltam, a duplázós edzéseknél ez volt a legkeményebb nap, ezután a többi sétagalopp lesz ;-) :)))

Uzsonna: Paradicsomsaláta

 Szeletelt paradicsom, hagyma apróra vágva, csöpp só, bors, oliva, ecet. Ugyanaz, mint  itt.


Edzés előtti önmotiváció 2 - Így is motiválhatod magad (7)

Merthogy hamarosan jön a mai 2. edzés!!!

Tényleg egyszerű és tényleg nagyszerű. Az ilyen dolgokat szeretem. És működik. Ezt meg pláne szeretem!
(stylebyle.blog.hu)
(Nem ilyen a nacim, ezt csak combillusztrációnak szántam :))
Vettem még tavaly nyáron egy üzlet megszűnése miatti nagy kiárusításon egy rövidnadrágot. Hűvösebb nyári napokon is horható, de ősszel is harisnyával, sőt télen is, ha van hosszú kabátod, vagy nem vagy fázós, mondjuk hosszú szárú csizmával. Felpróbáltam a boltban: derékban kicsit szűk volt, meg nagyon kidudorodtak a kapaszkodóim, combban rendesen bevágott. De én már akkor tudtam, hogy addig nem nyugszom, amíg pont jó nem lesz ez a naci, semmi hupli, semmi bevágás. Eddig a szekrényben lógott, de most elővettem. Ideakasztottam, ahol tornázni szoktam, gyakorlatilag mindig a szemem előtt van.

A mai első edzés előtt felpróbáltam: derékban bő, combnál csak kicsit szűk. S-es :) Most, hogy megint ránéztem, simán le tudnám nyomni a mai 2. edzést is, annyira felspannol, hogy bizony:

Közelebb vagyok a célomhoz, mint gondolnám!!!

Nincs még kép erről, de ma készítek egyet, ez lesz az előtte. És ha meglesz egyszer (mert meglesz!!!) az utána fotó is, akkor egy önmagam számára hatalmas dolgot vittem véghez! És ha ezt én meg tudom csinálni, akkor bárki képes rá!! Te is!

Ebéd: Mozzarellás-joghurtos sült hal

A receptet tegnap kaptam egy kedves FB csopitagtól:

A fagyasztott halat felolvasztjuk, a vizet leitatjuk róla és az olivával kikent hőálló tálba vagy tepsibe helyezzük, megsózzuk.
A piroshúsú paprikát rákarikázzuk a halszeletekre.
A joghurtba belekeverünk reszelt fokhagymát, tojást és őrölt borsot, ezzel nyakonöntjük a halszeleteket.
Rászórjuk a reszelt sajtot, és meghintjük fűszerpaprikával.
Addig sütjük, amíg szép piros nem lesz.


Annyiban változtatok, hogy mivel meleg van és a sütővel nem óhajtom növelni a lakás hőfokát, serpenyőben készítem el. Ja, és kifelejtettem a fűszerpaprikát :)
Zöldséget pároltam hozzá, mint itt, csak most kihagytam a krumplit. 

Mai 1. edzés

Itt írtam róla, hogy ma 2 edzés lesz.


Megvolt az első, a Game day és az Overtime. Hát, a kis 12 perces ráadásból nem ment minden, a végén már tapostam az utlsó 2 gyakszi helyett. De megcsináltam.
És érdekes módon annyira éhes lettem az edzés végére, hogy az valami hihetetlen. Még nem is volt tán ilyen, hogy ennyire. Úgyhogy gyorsan elkészítettem a hamis pizzát, és már be is pusziltam. :)

Tízórai: Hamis pizza



Fogtam egy tortilla lapot, megkentem egy kis ketchuppal, megszórtam egy kis oreganoval. Sonkaszeleteket fektettem rá, zöldséget és füstölt mozzarellát. Kicsit átmelegítettem, és már kész is.

Edzés előtti önmotiváció

Huh. Ma két durva edzés vár: Game day és Overtime, és a Vertical plyo. Le tudnám nyomni egyben, de az a teljesítmény rovására menne. A Game day+Overtime önmagában is kemény, meg csak a Vertcal plyo is. Így akármennyire nincs kedvem kétszer átöltözni, tusolni..., az első edzést megcsinálom most. Pedig fáradt vagyok, ezer dolgot írtam össze mára, amivel haladni kellene, de amíg nem kapom vissza a kölcsönadott időgépemet, nekem is csak 24 órából áll a nap, és nem szeretném, ha elmaradna az edzés.
Így hát marad a "felszívom magam", most egy olyan dologgal, amiről később írok majd. És érdekes: már a dolog gondolatától is érzem, ahogy nő a pulzusom, ahogy egyre határozottabban tudom, hogy igen, megcsinálom a tervezett edzést, mert meg tudom csinálni, mert kell a vékonyabb comb, mert kell a zsírmentes test, mert jövőre már minden kisebbségi érzés nélkül akarok bikiben strandolni!!!




Szexhormon és tortúra

Ősi ösztön a vadászat. Attól, hogy nem vagyok pasi, én is szoktam vadakat üldözni: elsősorban legyet, szúnyogot. Az utóbbi időben egy, ezen a vidéken eddig nem honos fajt fedeztem fel. Messziről nézve, külsőleg szinte már aranyos, kedves, miközben egy rút és veszélyes fenevad. De leginkább undorító. Július végén csak 1-2-t láttam, le is vadásztam, de egy nap... Hirtelen csapatostól támadtak, annyi volt belőlük, amennyit együtt még életemben nem láttam. Nem volt már elég a vadászszerszámom (a tenyerem), keményebb eszközökhöz kellett folyamodnom.

Itt olvashatjátok a vadászat kezdetét a július 31-i bejegyzésben.

De a helyzet nemhogy megoldódott volna, egyre súlyosabbá vált.

Erről írtam augusztus 3-án.

De még mindig nincs hepiend: kábé egy hete már elviselhetetlen lett a helyzet, jött hát, aminek jönnie kellett: mindent (!) kidobtam a speizból, és a konyhából is. Gyakorlatilag a konzerveken kívül nem maradt más, mint a hűtő kicsinyke tartalma. Vérzett a szívem, nyüszögött a pénztárcám, de nem tehettem mást. Vettem egy (neten kinyomozott) szert, azzal mindent lefújtam, megvártam, míg megszárad, és a konzerveket visszapakoltam a polcra. Egy hónap múlva megismétlem a műveletet, és még akkor sem lehetek biztos benne, hogy vége a vadászatnak. Na de ugye ősi ösztön a vadászat...

Reggeli: Banános-magos zabkása

Reggel




Reggeli

Végre zabkása! Imádom, és annyira régen volt már!



Receptet a lilára kattolva találsz.