2012. augusztus 2., csütörtök

Napi bölcs


Amikor tavaly ősszel egy reggeli futás alatt hatalmasat estem, nem volt kedvem nevetni. Mert szétment a térdem és nem tudok futni. Aztán rá egy hétre már tudtam rajta nevetni: nyertem! Az összes gyereket túlszárnyalva nekem volt a legtöbb és legnagyobb sebem!! ;-)

Vacsora+ötlet

Mai vacsim megint egy shake. Így edzés után jól fog esni, de éhes hála az égnek nem vagyok.

Ötlet:

Uzsonnára és vacsorára is kiváló: körözött paprikában.


A túrót elkeverem apróra vágott hagymával, kis sóval, tejföllel vagy natur joghurttal. Kevés őrölt csemege piros paprikával még egyszer jól átkeverem, és kész is. paprikába töltöm, és ehetek.

Tipp:
Ha krémesebben szereted, turmixold össze az egészet.

Mai edzés


Kegyetlen meleg volt egész nap. Kint 34 fok, a lakásban délutánra 28. Nem bírom a meleget, 20 fok körüli időben érzem jól magam, ami manapság megy, nagyon keményen megvisel.
De elhatároztam valamit. Hogy engem soha többé senki nem nevezhet még viccből sem bálnának, de még dundinak sem. És habár ma este is sok dolog közbejött, a kedvem sem volt túl jó, járt az agyam, mert akad agyalnivaló mostanság, és roppant melegem is volt, "megmotiváltam magam" (ld. itt), és nekiálltam.

Először egy BodyRock edzést csináltam, kétkezes súlyzóval, 10 kilóval: lásd itt.

Aztán 8 percet tapostam, 2x8 ütem zárt lábbal, 2x8 ütem vállszéles terpeszben, 2x8 ütem széles terpeszben, a zene végéig, erre a számra:
  


Nem az volt a legrosszabb, hogy bedurrant a vádlim közben, hanem hogy az izzadság folyamatosan folyt bele a szemembe, és a sós lé csípte a nézőkéimet.



Szóval: tádááámmm! Te is meg tudod csinálni! Ne hagyj ki edzést! Hajrá!!

Itt vagyok!!!

Motiváció

Van úgy, hogy halálosan fáradt vagyok. Gyakran. Hiába alszom kábé egy hete napi 5-6 órát, ha előtte hónapokig szinte semmit nem aludtam. Ilyenkor arra gondolok: majd edzek holnap, ma pihennem kell.
Van úgy, hogy teljesen kipurcanok a kánikulától. A hőség amúgy is megterheli a szervezetet, hiába iszom napi 4-5 liter folyadékot, ez a közérzetemen nem sokat javít. Ilyenkor edzeni? Holnap talán hűvösebb lesz- gondolom.
Ilyenkor sokszor nincs étvágyam. De tudom: ha nem eszem meg a napi alapanyagcserémhez szükséges mennyiséget (és minőséget), lelassul az amúgy is vánszorgó anyagcserém, a szervezetem átáll raktározási üzemmódba, és ugye nem izom épül, hanem zsír. Pont az, amitől szeretnék végre megszabadulni. No de ilyenkor edzeni? Holnap minden könnyebb lesz- jár a fejemben.
Régebben előfordult a másik véglet: falási rohamok törtek rám. De tisztában vagyok vele, hogy 1-2 bezabálással hetek tervezett és betartott étkezését és keményen letolt edzését teszem tönkre. Na de így edzeni? Holnap. Igen -győzködöm magam-, holnap jó lesz.
Van, hogy semmi nem úgy jön össze, ahogy szeretném, kiakasztanak, begurulok, ideges vagyok vagy történt valami nagyon rossz. Na ne ám már, hogy a sarokban sírdogálás helyett edzzek- hallom a fejemben. Holnap, majd holnap menni fog!


ÁLLJ!
Mert a múlt ugye történelem, a jövő rejtély, egyedül a ma létezik!

Kipróbáltam, hogy betartottam az összes kifogásomat. A "majd holnap"-pal maradtak ki edzések, eszegettem csak egy kicsi chipset, csak heti egyszer egy pizzát, hol ezt, hol azt. Kegyetlen volt látni az adatokat, mennyire hiábavalóan elpazaroltam az addig befektetett időmet, kitartásomat, edzéseimet. És ami a legrosszabb volt: a lelkiismeret-furdalás. Hogy csalódnom kellett önmagamban. Sok emberben csalódtam már (nem is kevésszer), de állítom, hogy a legrosszabb az, amikor nem tudsz a tükörben a saját szemedbe nézni...

TUDOM, hogy ha fáradt vagyok is, le tudom győzni: csak elkezdeni nehéz az edzést.
TUDOM, hogy nyár van és még egy hétig kánikula lesz, és eddig sem haltam bele az edzésbe nyáron, hát majd kibírom, max kicsit nehezebben megy.
TUDOM, hogy ha van étvágyam, ha nincs, megeszem a tervezettet.
TUDOM, hogy nem falom fel a fél hűtőt többé együltő helyemben, mert nem éri meg.
TUDOM, hogy ha 2 db kekszet terveztem tízóraira, akkor 2 db kekszet fogok megenni, nem 2 és felet és nem 3-at. Mert nem fogom a kemény munkámat elcseszni elrontani.
TUDOM, hogy vannak rohadt nehéz napok, ilyen az élet, és azt is TUDOM, hogy a lent után hamarosan jön a fent, de ezért (is) keményen meg kell dolgozni!

TUDOM, HOGY HA MINDENT MEGTESZEK A (bármely) CÉLOMÉRT, AKKOR ANNAK MEGLESZ AZ EREDMÉNYE!!!

És HISZEM, hogy meg tudom csinálni!

Mert elkezdtem egy nap. Azt mondtam: MOST kezdem! És MEGCSINÁLOM!

NINCS KIFOGÁS.
NEM ÉRDEKEL, KI MIT GONDOL ERRŐL.
EZ AZ ÉN CÉLOM, ÉS MEGCSINÁLOM! KÖVETKEZETESEN! MOST!

undefined

Őrült izomlázam van, kegyetlen a meleg, hulla fáradt vagyok.

MEGYEK EDZENI!!! :)))                                                                                                                        

Mert NEM AKAROK ILYEN BOSZI LENNI!!!!!:

(Fotó: Iiu Susiraja)

Uzsonna

Krémtúró, puffasztott rizs


A túróba kis natur jogit tettem és fél adag vaníliás fehérje port, jól összekevertem.
Puffasztott rizzsel ettem.


Diétás fagyi !!!

Tojásfehérjét kell kemény habbá felverni fehérjeporral és édesítővel, fagyasztani, és kész is!




(Én nem szeretem a fagyit, így max a fülemben hordom.)

Gyümölcs+gyerek (?)


Itt írtam a gyümölcsről, hogy miért jó, én miért szeretem és ajánlom (akkor is, ha fogyni vágysz).
Gyerekként is szerettem a gyümölcsöket. Nagyszüleim kertjében mindenféle gyümölcsfa volt, valahogy ebbe szoktam bele, hogy a család eszik gyümölcsöt.
Aztán az unokahugimmal kifogtam Amerikát: kemény 6 éve alatt még egy szelet gyümölcsöt sem evett meg! Na de zöldséget sem. Gyakorlatilag fogalmam nincs, hogy tud életben maradni, mivel hogy mást sem igen eszik. Ő a tipikus fényevő? Mert közben csintalan, eleven, okos, táncol és állandóan edz, szeptemberben megy iskolába, de már olvas és sokmindent leír, jól számol; éli a 6 évesek életét.

Legközelebb, ha találkozunk, kipróbálom ezen ötletek valamelyikét. Hátha bejön, és eszik egy-két falatot valamelyik kreálmányból. Egy próbát mindenképp megér!








Ebéd

Mindezt leírni tovább tart majd, mint az ebédet elkészíteni. Tehát egy gyors, egyszerű és nagyszerű étel lesz ma az ebédem: spenótfőzelék.

Előkészítem a következőket:
  • már reggel a fagyasztóból kivett spenót
  • lábos
  • fakanál
  • oliva olaj
  • fokhagyma
  • tej
  • őrölt csemege fűszerpaprika
  • liszt (most éppen U)
  • 1 pohárban hideg víz
  • (fűszer, ha szeretnéd)
Így készül:
  • A lábosban egy csepp oliva olajon megpirítok 2-3 gerezd szeletelt fokhagymát.
  • Rászórok egy kevés lisztet (annyit, hogy a kis olajjal jól el tudjam keverni).
  • Ha a liszt rózsaszínesedik, azaz mepirul, lehúzom a tűzről.
  • Gyorsan szórok rá egy kis piros paprikát, megkeverem.
  • Ráöntök kábé 1 deci hideg vizet, visszateszem a tűzre.
  • Hozzáöntöm a felolvadt spenótpürét, keverem.
  • A végén egy csepp tejet szoktam hozzáadni még.
Ezer variációja van a spenótfőzelék készítésének. Én mindig kihagyom a hagyományos áztatott zsömlét/kenyeret, és sosem marad el a fokhagyma. Van, aki tojást üt bele, én nem szoktam. Mellé ehető húsétel, tojás, vagy ki mit szeret. Én ma 2 tükörtojással eszem. (Normál esetben 1 egész tojás és egy fehérje lenne (a sárgájában sok ugyan a vitamin, de magas a zsírtartalma!), de mivel nem tudom elhasználni a sárgáját külön, megeszem a 2 tojit.

Gyümölcs





  • A gyümölcsökben magas a rosttartalom, így segítik az emésztést, a salaktalanítást.
  • Kedvezően hatnak a szervezet sav-lúg egyensúlyára.
  • Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
  • Antioxidáns tartalmuk miatt segítenek megakadályozni bizonyos betegségek kialakulását.
  • Segítik a változatos táplálkozást.
  • Mivel az ember a szemével is eszik, színeikkel feldobják az ételeket.
  • Természetes gyümölcscukrot tartalmaznak, nem kell félni a hozzáadott cukortól és adalékanyagoktól, mint pl. a bolti lekvárok, sűrítményből készített gyümölcslevek esetében.
Egyik kedvencem az áfonya. Minden étrendben előszeretettel ajánlják.
 

A banán kiváló gyümölcs, magas CH tartalma miatt inkább délelőttre javaslom, de edzés előtt egy fél banán jó választás.

Citrom: túróhoz, teába is isteni.

Dinnye: magas a cukorértéke, de nyáron ki nem hagynám!

Eper, szamóca: rengeteget ettem idén is, amikor szezonja volt! (A bolti spanyol és egyéb epret kerüld. Tudom, hogyan érlelik be...)

Málna: nagyon nagy kedvencem. Makrói kiválóak, finom is. Amíg érett, minden nap része volt az étrendemnek.

A mennyiségre a gyümölcsöknél is figyelni kell.
Persze csak akkor, ha úgy szeretnél strandolni, mint én jövőre: felhőtlenül, így:


Tízórai

Gyümölcssali

(2 barack, 1 alma, meggy)

A lehetetlen nem létezik



"Vannak, akik inkább a szívükre hallgatnak és nem arra, amit mások diktálnak. Ritkán találkozni ilyen emberekkel, de ők azok, akik emlékeztetnek arra, hogy ha elindultál az utadon, ne tántorítsanak el a kétségek és gyötrelmek, hogy jó abban hinni, hogy nincs "nem tudom", hogy nincs "úgyse sikerül" vagy "lehetetlen". Ők emlékeztetnek minket arra, hogy jó elhinni: a lehetetlen nem létezik."
(Sean Tomphson)

Garam masala

Tegnap írtam arról, hogy szeretem az indiai konyha ízvilágát, és hogy több fűszerem is van itthon. A tegnap bemutatott a meat masala volt (lásd itt). Ma az egyik alap fűszerkeverékről írok, a garam masalaról.

Garam=csípős, masala=keverék. A garam masala egy indiai csípős fűszerkeverék. A dél-tiroli kollegám, egy indiai szakács által ismertem meg. (Kattintva olvashatsz erről többet itt .)

undefined

Pontosabban mondva: majdnem megismertem. Ugyanis ahány ház, annyi szokás a garam masala elkészítésében. És persze a recept titkos. Mivel nincs összehasonlítási alapom az eredetivel, nekem nagyon bejött az a vátozat is, amit megismerni engedett. És így a bolti is.

undefined

Te is készíthetsz, ha van kedved keverni-kavarni-darálni-őrölni-morzsolni. Ez csak egy alaprecept:

undefined

4 evőkanál egész koriander
1 evőkanál római kömény
1 evőkanál szemes fekete bors
1 evőkanál szárított gyömbér
3-4 szem fekete kardamom
¾ evőkanál szegfűszeg
¾ evőkanál fahéj
¾ evőkanál babérlevél.

De jóbarátunk, gugli segít, ha itthon akarod megvenni készen.
Az enyém merani, a Punjub nevű boltból:

Reggeli

Az ember a szemével is eszik, ennek jegyében készült a mai reggeli 2 tojásból, paradicsomból, paprikából és petrezselyemből.



Két tojást a serpenyőbe ütöttem fel (utálok mosogatni, így nem használok erre külön tálkát), fakanállal ott megkevergettem, palacsinta szerűen megsütöttem (nem fordítottam meg). Tányérra tettem, a felére rászeleteltem 1 paradicsomot, 1 paprikát. Betakartam friss petrezselyemmel. A rétegezetlen tojásrészt ráhajtottam a zöldségesre:


 És máris nem olyan unalmas és színtelen ez az egyszerű reggeli. :)

(Fél narancsot és egy puffasztott rizst ettem meg előtte.)

FlyLady:Zónázzunk!

Szeretek informálódni, olvasgatni a neten. Tévém nincs, így amíg mások filmet, híradót, sorozatot (...) néznek, én - többek között- szörfözök a világhálón.

Szeretek új, praktikusnak tűnő dolgokkal megismerkedni, kipróbálni őket, és ha beválik az ötlet, marad, ha nem, mehet.

Több mint egy éve találtam rá a FlyLady-re (www.urban-eve.hu). Kipróbáltam, nagyon bevált, maradt. Ez egy olyan program, ami jelentősen megkönnyíti az életet, rendszert ad, rutinokat, amivel a magamfajta sokszor szétszórt, feledékeny, a házimunkát nem mindig kedvelő nőci megkönnyítheti a saját életét, nagyon hamar megtanulhatja jobban beosztani az idejét. És nincs elfeljtett dolog a boltból, nincs otthon hagyott fontos irat, nincs akkora kupi, hogy ne toppanhatna be bármikor bárki. Jó, csak szörnyen ritkán.


Így túl vagyok a reggeli rutinon és az 1. zónán (http://www.urban-eve.hu/2011/03/01/1-zona-bejarat-eloszoba/). Mivel ma megvolt az 1. zóna, csillog-villog a lépcsőház és az előszoba, holnap "takarítási szabadnapot" vehetek ki. Egy nap, amikor nincs takarítás (csak az esti rutin)? Juhhéééé! :)

Heti étkezési terv (1/2)

Átmeneti időszak van: nincs még meg a következő edzés DVD (Les Mills Pump), addig "szabadon választott" edzéseket végzek, és az étkezési terv is így áll össze: az eddigiekből választok az étkezési naplóból.

A héten eddig csütörtökig terveztem előre (katt ide az előzményekért), ma reggel elkészült a folytatás. Ez sem szentírás, de ha nem tervezem meg, nincs mit betartani.


Cs
P
Szo
V

R

2 tojás, zöldség, narancs

gyümölcs, túró, bagel
gyümölcs, túrókrém, bagel
tojáspizza
T

gyümölcssali

gyümölcssali
alma
gyümölcsjoghurt
E

spenót, 2 tojás

spenót, hamis bundás kenyér
lencsefőzelék, pörkölt
leves, szendvics
U

puffasztott rizs, túrókrém

meggyes-mákos joghurt
25 g fahéjas zabkása
40 g corn flakes, tej
V

fehérje turmix

fehérje turmix
fehérje turmix
fehérje turmix

Megjegyzés:
  •  A gyümölcssali mindig az aktuálisan meglévő gyümölcsből készül. Jelenleg van itthon alma, barack, narancs, és fagyasztva málna, meggy.
  • A túrókrém nem a bolti cukros, mindig én készítem.
  • Túróból igyekszem a zsírszegényet választani, de ez pénztárcafüggő, így mindig az akciósat veszem, ami általában 500 g-os. A tervet úgy szoktam összeállítani, hogy 1-2 napon belül sikerüljön elfogynia a túrónak, ne menjen tönkre a bontott csomagolásban.
  • A bagelt az Insanity diétából ismerem, akciósan jutottam hozzá, 2 van egy csomagban, eszerint terveztem.
  • Ez a terv a meglévő dolgokra alapoz. Lehet úgy is tervezni, hogy megcsinálod a heti/2 napi/napi (kinek mi szimpatikusabb) tervet, és írsz hozzá bevásárlólistát.

Akarat

"Az eltökéltség indukálja a teljesítményt. Nem a piciny eltökéltség, nem a durva elhatározottság, nem a futó cél, hanem az erős és fáradhatatlan akarat, amely legyőzi a nehézséget és a veszélyt. (...) Az akarat óriásokat teremt."

(Donald Grant Mitchell)


Jó reggelt!

Baldachinos jó reggelt!