2012. augusztus 1., szerda

Napi esti

Lement végre a nap. Elmúlik egy kis időre a kánikula. Jó volna gyűjteni ezt a meleget. Jólesne télen. De addig is alszom egyet. Holnap új nap jön, új örömökkel, új kihívásokkal. Szép jó éjt kívánok mindenkinek!

 



FlyLady: Antihalogató szerda

Majd elfelejtettem, pedig fontos! Ma antihalogattam (www.urban-eve.hu) a centizést!



Éééééééééééés:

COMB MINUSZ 1 CENTI! Juhhéééé!

Ha este éhes vagy ...

... gondolhatsz arra is, hogy szerinted ők ott lehetnének-e most Londonban, ha
  • nem tartanák be az étkezési tervet,
  • kihagynának 1-2 edzést,
  • esténként nem lennének a tervükkel következetesek,
  • pizzán élnének,
  • betolnák a kis chipset-mogyit este a tévé előtt..









De hogy hétköznapi példát is mondjak, és ha már ennyit beszélek róla, miért ne legyek ez a példa én magam:

Szerinted következetesség nélkül le tudtam volna fogyni 1-2 ruhaméretet?


Mindig van lehetőséged választani.
A döntés a te kezedben van.
Én drukkolok!
Hajrá!!! :)))

Vacsora+ötlet

Fehérjeturmix. De melyik?

 
Ezen a héten változtattam annyit az étkezési tervemen, hogy 50 g-mal csökkentettem a CH-t a fehérje javára, és vacsorára már csak egy turmixot iszom. Többen kérdeztétek, hogy mit javasolok a vacsora kiváltása, már ha fehérje turmixról van szó. Mindenképpen lassú felszívódású legyen, a csomagoláson olvasd el, kérdezd meg az eladótól, vagy guglizz utána. Gyors felszívódású fehérjét érdemesebb az edzés után (közvetlenül, de legalább 45 percen belül) fogyasztani. A lassú felszívódású kiváló egy-egy étkezés kiváltására, de nem ész nélkül! Mert itt is érvényes, hogy a turmixok fogyasztása nem helyettesíti a változatos és egészséges étrendet!
És ami még fontos: mindenképpen nézd meg a választott por makróit (még a boltban!): ne legyen magas a szénhidráttartalma, és semmiképp ne legyen benne cukor!!

Vacsiötlet: Grillcukkini


Boszorkányos gyorsasággal az asztalra varázsolható:
  •  megmosod az arasznyi, vékony cukkinit (nagyból, vastagabból is isteni),
  • vékony karikára vágod héjastól,
  • olaj nélkül használható serpenyőbe teszed,
  • icipici sót vagy ételízesítőt szórsz rá,
  • sütés közben villával nyomogatod (hamarabb kész, ha ügyes vagy, a villa mintája is meglátszik a la grillrács ;-))
  • többször megforgatva, nagy lángon 1-2 perc alatt készre sütöd.
Önmagában és köretként is mennyei! (Lásd még -lilára klikk- itt .)

Napi bölcs

Uzsonna

Mivel ma ugyanazt uzsonnáztam mint tegnap (túró, natur jogi, mazsola nélkül), hoztam egy korábbi uzsimat ajánlatnak:

 Réteges túró



A túrót összekevertem tejföllel, pici folyékony édesítővel. A barackot feldaraboltam. Rétegeztem. Látványnak sem utolsó, és isteni finom is! :)

Mai edzés

P90X Plyometrics

undefined

A tegnapi P90X Legs and back szuper volt. Kicsit idegesítő volt Tony szófosisága. Ma reggelre semmi izomláz, csak éreztem kicsit a fenekemet. Délre viszont olyan izomlázam lett a fenekemben és a lábaim hátsó részein, a vádlimban, amilyet még az Insanity alatt sem éreztem. Ezért gondoltam, hogy ma is lábra kéne edzeni, kicsit rádolgozni az izomlázra. Tanácsot kértem P90X ismerőktől, és kaptam: csináljam a Plyot.

Hát a Plyo... 57 perc... Isteni!!! Semmi extra mozdulat, csak csináltam, csináltam, és a felénél már majdnem kiköptem a tüdőmet, és kezdett iszonyatosan fájni a vádlim és a hátsóm, de jókor iktatták be a kis szüneteket, lazításokat, így ki lehetett bírni. Sok (hasonló) gyakorlat volt ezek közül az Asylumban is, ami ugye imádat, így még inkább tetszett ez az edzés. És Tony? Isten bizony, nem is hallottam. Csak amikor bíztatott és motivált. És jól csinálja. Tud valamit ez a pasi és az edzés, az tutko mobili!

Megint csak büszke vagyok magamra, amiért megnéztem a motivációs videót, és ahelyett, hogy nyavajogtam volna amiatt, hogy milyen (hulla) fáradt vagyok, és különben is szörnyen meleg van, megint megcsináltam a mai napra rendelt szent edzésevangéliumot!

Motiváció

Yes, yes, yeeees!!!
CSAK TE, senki más, EGYEDÜL TE vagy az, aki valóra válthatja az álmodat!!!
Gyerünk, és dig, dig, dig deeeper!!!



CSI, mohácsi helyszínelők

Avagy nyár II. Lajos király halálának helyszínén

A Csele egy patak. Szárazság idején kiszárad teljesen. Esőzésekkor képes megáradni. Jaj, ez olyan snassz- mondhatnánk-, ez csak egy patak a sok közül! No de ez egy olyan patak, ami szerepel a történelem könyvekben. Itt lelte ugyanis halálát II. Lajos király.

Tegnap ott fürdőztem-pihiztem-napoztam (és ültem lóra !!! ), ahol a Csele patak a Dunába ömlik. Meseszép hely.










Olimpia

Minden elismerésem a családoknak és a versenyzőknek! És az édesanyáknak!




Indiai tészta

Hogy tegnap is indiai kaja volt? Na puff: imádom, felpörgeti az emésztésemet, változatosságot visz az étrendbe. Hiszen a mai azért kicsit más, mint a tegnapi fűszeres csirke (receptért katt a lila részre). :)

Recept:
  • A tészta: tescos diabetikus pultos ch-csökkentett spagetti tészta. Ebből 35 g-ot megfőztem.

  •  Közben serpenyőben kis olivaolajon köményt (egész) sütöttem, mielőtt odaég, rádobok paradicsomszeleteket, fokhagymát (ettől lesz kicsit ragadós a "szósz").
          (A fokhagyma pucolásnál nem muszáj az ujjatokba így belevágnotok :))


  •  Hozzáadom a zöldséget (ami épp van itthon, vagy ma a tegnapi maradékát), pici vízzel felengedem. Addig főzöm, amíg a zöldség roppanós lesz (mivel a zöldség tegnap megfőtt, ma csak beledobom a serpenyőbe). Mehet rá a tészta, összekeverem. Mivel van husi is tegnapról, azt is hozzáadom.
  • Megszórom egy kis sáfránnyal, kevés chili porral, még egyszer megkeverem, és már el is készült! Mennyei!

Nagyon jól variálható étel. 


Tízórai

Gyümölcssaláta


1 zöldalma, 1 barack, fél narancs

Meat masala

India. Tanultunk róla a suliban: gazdaság, földrajz, vallás, flóra és fauna... Volt egy mesekönyvünk, Az ezeregyéjszaka legszebb meséi, innen ismertem a maharadzsát. Aztán jött a Sandokan és Kabir Bedi. :) Jó messzi ország, sosem jutok el oda, hagyjuk- gondoltam.







De mint tudjuk: ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor ugye Mohamed megy a hegyhez. Nem mentem Indiába, de egyszer csak betoppant az életembe egy kis India, pontosabban egy kis indiai. Olaszországban (Dél-Tirolban) dolgoztam két évig. Egy szállodában mosogattam, salátát készítettem, takarítottam és szobalánykodtam. 4 in 1, roppant kemény volt, de megérte. Ott, a konyhán a szakács egy indiai srác volt. Egész nap punjabi nyelven énekelt vagy indiai zenét hallgatott, és főzött oridzsi indiait is. Hát így ismerkedtem meg egy nagyon pici szelet Indiával, és az indiai konyha ízvilágával.

undefined

undefined

undefined

undefined





undefined


A tiroli szabadnapokon (heti 1 volt csak) át szoktam buszozni Meranba (Merano), ahol volt egy Punjab nevű indiai bolt, indiai eladóval, indiai árukkal. Német-angol-olasz halandzsnyelven sikerült megértetnem magam, nagyon kedves volt mindig a tulaj, és mindig sikerült elmagyaráznom, mit szeretnék, és megértenem, mi mihez, miért, hogyan jó.

undefined

Az egyik fűszer, amit ajánlott, és amit kipróbáltam és azóta is használom: a meat masala. Húsokhoz ajánlott fűszerkeverék, amiben van többek között koriander, kömény, chili, fekete bors, só, gyömbér, fahéj, magok, fokhagyma, hagyma, mustár... Egészen különleges ízt ad a husiknak. Aki csípősen szereti, tehet hozzá még erőset is.




Magyarországon is beszerezhető, gugli megmutatja az indiai boltokat. Aki soha nem evett még indiait, annak is javaslom, legalább egyszer próbálja ki, érdemes.

Kiegészítés a napi kalória kiszámolásához

Napi kalóriaszükségletet ilyesmi módon szoktam számolni.
De hogy oda vagy vissza?



Kétféleképpen próbáltam a számolgatást:
  1. előre eltervezve egy napra: előre kiszámolva, mennyi szénhidrát, zsír, fehérje, kalória kell és lesz az adott napon,
  2. a nap folyamán mindent felírva, amit ettem, és napközben láttam, mennyit ehetek még, mennyi fehérje, zsír, Ch kell/lehet.
Jobban bevált az első. Azaz: jobb/könnyebb/hatékonyabb  számomra egy előre eltervezett dolgot tartani. Eleve nem szeretek görcsölni a kaján, és szeretem előre tudni, mit fogok enni, könnyebb így a bevásárlás is, és lehet előre csomagolni, ha szükséges.

Reggeli

Barack, friss sajt, mandula, kenyér



A Pókasszony csókja...

Csak hogy éjjel se maradjon eseménytelen a napom...

Reggel felébredtem, és éreztem, hogy valami nem stimmel. Mintha lenne valami a számban. Vagy a számon. Belenéztem a tükörbe: a felső ajkam bal oldalán egy hatalmas duzzanat. Az első gondolatom az volt: mintha megcsípett volna Pókasszony. A második pedig az, hogy akkor már lehetett volna a Pókember is :))

Jó reggelt!


(Napfelkelte a konyha ablakból 2012. augusztus 1.)