2012. július 31., kedd

Napi esti


Jó éjt, szép álmokat! :)

Mai menü

reggeli: kókuszos-barackos zabkása, lásd itt
tízórai: 2 alma
ebéd: indiai fűszeres csirke
uzsonna: túró, fehérje turmix katt ide
vacsora: fehérje turmix

Napi bölcs

Vacsora

Vacsora: egy fehérje turmix.

Megjegyzés: Büszke vagyok magamra, mert ma is 100 %-osan tartottam a kaját és az edzést. Ebéd után elővettem egy szeletke tk kenyeret, és arra gondoltam: megkenem egy csepp mézzel, ez lesz a desszert. Aztán a hasamra és a combomra gondoltam, amivel nekem még dolgom van. És szépen visszatettem a kenyeret a helyére.

Mai edzés

A meglepetéssel teli cselei pihenő és napfürdő után nagy kedvem lett volna aludni egyet. A tegnapi edzés után főleg tudom magamról, hogy képes vagyok legyőzni a kifogásaimat és a lustaságot, így megnéztem a mai motivációs videót (nem is egészen végig), és a már előre kiválasztott DVD-t kapcsoltam be:

P90X Legs and back



Csak hallomásból ismertem ezt az edzést, egy kedves ismerősöm odáig van érte, ő már végigcsinálta. Tony Horton, az edző, tényleg "szófosika", de a gyakorlatok tetszenek, jól megmozgatta a lábaimat, számomra eddig ismeretlen gyakorlatokat is találtam benne, ami jó, mert így nem unalmas az edzés sem az eszemnek, sem pedig a testemnek. És gyakorlatilag könnyen megoldható a dolog: csak egy füldugót kell beszerezni, vagy zenét hallgatni közben :) A bemelegítés és a nyújtás is tetszett. Majdnem 60 perc volt, nagyon jólesett :))

Itt találtok róla egy kis videót: http://youtu.be/4sIE7HE_-QA.

Van célod ? Hát tegyél érte !

Na, ezt végignézem, aztán irány edzeni!!
Dig, dig, dig !











Hihetetlen !

Mindig is féltem bizonyos állatoktól. Első számú a pók. Nem tudom megmagyarázni. Egyszerűen régebben még szó szerint rettegtem tőle, a lakásban sem maradtam bent, ha csak egy aprócskát is felfedeztem valami távoli zugban. Óriási hisztik árán valakivel mindig leszedettem, aztán sajnáltam, mert bántják... Ma már odáig eljutottam, hogy az eszemmel tudom, hogy nem fog bántani, sem megenni, de még porszívóval sem merem leszedni. és a hiszti jelentősen csillapodott :)
Ma lementünk a Cselére hűsölni-napozni-pihenni. Jó volt a víz, csodás a táj, amikor a kisgyerekes családok hazamentek, csend is lett. Aztán egyszer csak megjelent. Ott lépegetett fenségesen és én csodálattal teli félelemmel figyeltem. Kecses volt, csendes, nyugodt. És gyönyörű.







És egyszer csak hirtelen odajött hozzám a gazdája, és megkérdezte, nincs-e kedvem felülni Lédire. Így hívták ugyanis a lovat. Tiltakoztam, és az összes hirtelen eszembe jutó kifogást felhoztam, hogy miért nem. Aztán átfutott az agyamon, hogy miért is ne. Az úr megmutatta, mit hogyan, G. segített, és én egyszer csak ott ültem Lédi hátán. Nyereg nélkül. Csodálatos érzés volt. A ló meleg teste, feltűnően puha szőre, a sörényének az érdes fogása, az okos, barna szeme... És Lédi lépegetett is. Nagyon érdekes érzés volt a combommal tartani magam a lovon, ezen a félelmetesnek hitt jószágon, amitől mindig tartottam. Hálás vagyok ezért a pár percért, a felismerésért, hogy ez nagyszerű dolog, Lédinek, amiért idegenként elviselt, elfogadott, és a gazdájának is, amiért odajött, és önmagamnak, amiért volt bátorságom legyőzni a félelmemet.


(Persze mindez nem jelenti azt, hogy holnaptól pókokat fogok melengetni a keblemen...:))

Facebook oldal: Boszorkánykonyha

Bizonyíték :)

Uzsi a Duna-parton, hűtőtatykóból :)


(100 g túró, 50 g natur jogi, 15 szem mazsola.
És egy fehérje turmixot is ittam.)


Uzsonna

Most lemegyek kicsit a Cselére hűlni-napozni-pihenni. Így ott ér az uzsonna idő. Készülök: viszem a hűtőtatyómban a túrómat és a turmixomat. :)

Recept: Indiai fűszeres csirke

Indiai fűszeres csirke grillcukkini ágyon párolt zöldséggel



Hozzávalók (1 főre) és elkészítés:
  •  1 fej vöröshagymát apróra vágva egy ek oliva olajon üvegesre pároltam.
  • Hozzáadtam a 100 g felkockázott csirkemellet.
  • Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje, fedő alatt pároltam.
  • Közben a cukkinit vékony szeletekre vágtam, egy serpenyőben olaj nélkül, boszorkányosan "meggrilleztem" (serpenyőbe vele, villával lenyomkodni, többször megfordítani).
  • Amikor kész volt a cukkini, ugyanabban a serpenyőben 4-5 perc alatt megpároltam 120 g fagyasztott zöldséget.
  • A húsról közben levettem a fedőt, meat masalat adtam hozzá, és addig főztem, amíg a lé sűrű lett.
  • Már lehet is tálalni!
(A maradékból holnap kreatívkodok :))

Szex hormon


Ó, hogy az a ... !
Vettem molyirtót, mert láttam pár dögöt a speizban, és nem szeretném, ha elszemtelenednének számszerűleg... Az is kész csoda volt, hogy sikerült találnom szert. No mindegy.
Szóval akkor, mondom: irtsuk a molyokat! Használati utasítás elolvas, csomagolás kinyit, hátsó védőfólia levesz, ajtóra belülről felragaszt -itt már kezdtem azt gondolni, hogy zseni vagyok-, és most jött a dolog lényege: a szex feromonnal beragacsozott elülső rész fóliájának lehántása. Ami sikerült is, csakhogy a tenyeremmel tartottam a már leszedett résznél, így az összes szex hormonos dzsuva a tenyeremre ragadt!!! Jó 10 percembe került, mire szó szerint kínkeservvel lesikáltam és szárazon ledörzsöltem a tenyeremről a trutyit. Közben láttam magam egy horror film főszereplőjeként, akit hirtelen kiszagolnak holmi hatalmas molyok, és csak jönnek, jönnek, egyre többen lesznek, míg már teljesen belepnek, én kétségbeesetten próbálom eltakarni magam a karjaimmal, hiába sikítok, senki nincs a félhomályos, majd molyoktól sötét folyosón, utolsó leheletemmel küzdök a hatalmas molyok áradatával, és akkor kiírják: to be continued...

James Bond 007

Ez a súlyzókészlet besz*rás! Tisztára olyan a szobámban, mintha én lennék a csaj az egyik James Bond filmből! Ez a kémkészletem, avagy a távcsöves puskám...! :)))

Tízórai

Hamarosan a nyakamba veszem a várost. Mivel Mohács kisváros, gyalog megyek.

undefined

És mivel a tízórai útközben fog érni, hát viszem magammal az almámat.


Szép délelőttöt mindenkinek!

Reggeli

Kókuszos-barackos zabkása


 

"Szájbarágósan"- kérésre

Egy étel tápanyagtartalmának kiszámítása


Egy kedves blogolvasó kérte, hogy írjam le "szájbarágósan", hogy lehet kiszámolni egy adott étel tápanyagtartalmát. Példának egy egyszerű, reggelinek szuper ételt választottam. Ugyanígy minden egyes ételnél ki lehet számolni, minden egyes összetevőjét, alapanyagát figyelembe véve.

Kókuszos-barackos zabkása

Tehát elhatározom, mit szeretnék készíteni. Reggeli: kókuszos-barackos zabkása. Lehet számolni a készítés közben is, de ki lehet számolni csupán az összetevők alapján is. Kinek hogyan kényelmesebb.
A konyhában vagyok. Előkészítem a hozzávalókat és eszközöket: zabpelyhes zacsi, kókuszos zacsi, barack megmosva, folyékony édesítő, számológép.  Előttem van egy hőálló tál és Lulu, a mérlegem. meg egy evőkanál, hogy ha "megszaladna" öntés közben a zab, vissza tudjak adagolni vele.
  1. Kimérem a 25 g zabpelyhet.
 


Megnézem a csomagoláson a tápanyagtáblázatot. Ez a nyers étel bizonyos adagjára vonatkozik, feltüntetik, hogy 100 g-ra vagy egy adagra (ott is szerepelni szokott a g).

100 g zabpehely kalóriaértéke 372 kcal. 25 g-ra nézve: 0.25x372=93 kcal.
Felírom a füzetbe: 25 g zab ---> 93 kcal.

100 g zabpehely fehérjetartalma 13.5 g. 25 g-é: 0.25x13.5=3.375 (kerekíteni szoktam: 3.4).
Füzet: 3.4 g fehérje.

100 g zabpehely szénhidráttartalma 58.7 g. 25 g-ban van: 0.24x58.7=14.675 (kerekítve 14.7).
Füzet: 14.7 g CH.

100 g zabpehelyben van 7 g zsír, 25 g-ban: 0.25x7=1.75 (kerekítve 1.8).
Füzet: 1.8 g zsír.
 
     2. Ráöntök a zabra kétszeres mennyiségű vizet. (Én mindig vízzel készítem a zabkását, nekem így egyszerűen jobban ízlik. Laktózérzékenyeknek is könnyebb a dolguk a számítással így, hiszen a víznek nincs kalóriaértéke, szénhidrát- és zsírtartalma, így ezekkel nem kell számolni. :))
 
    3. Mikróban 2 percig főzöm. (Aki nem használ mikrót, forró vízzel a zabot leöntve állni hagyja, ugyanezt az eredményt kapja: a zab megszívja magát a vízzel, besűrűsödik. De megfőzhető tűzhelyen is, hagyományosan.)
 
    4. Közben kimérem a barackot.
 
Mivel a baracknak nincs tápanyagtáblázata, kiguglizom az értékeket, pl innen: http://www.fogyas.info/tapanyag-kaloria-energia-tablazat_kcal-kalkulator.php. De ha beírod a keresőbe, hogy "barack tápértéke", kidob egy csomó oldalt, érdemes ezeket átböngészni egyszer, és 1-2-t elmenteni a kedvencek közé. Különféle táblázatok különböző értékeket dobhatnak ki, nincs köztük óriási különbség (persze akadnak extrém esetek ;-)), érdemes egy értéket figyelembe venni vagy egy átlaggal számolni. De pl. a barack nem hurkazsíros kenyér, nagyon nem lőhetünk mellé, számoljunk bármelyik értékkel is.
 




Ez most 198 g, 200 g-mal fogok számolni (olajnál pontos lennék, de ez csak gyümölcs).
100 g bari 40 kcal, 200 g: 40x2=80.
Füzetbe írom: 200 g barack ---> 80 kcal.

100 g bari 0.7 g fehérje, 200 g: 0.7x2=1.4.
Füzet: 1.4 g fehérje.

100 g barack 9 g szénhidrát, 200 g: 9x2=18.
Füzet: 18 g CH.

100 g barack 0.3 g zsír, 200 g: 0.3x2=0.6.
Füzetbe jön: 0.6 g zsír.

    5. Kókusz jön.
Mivel ez csak ízesítés, és a zacsin 10 g-os értéket adnak meg, én most 10 g kókuszt teszek a zabkásám tetejére, az értékek a zacskón lévő táblázatból már mehetnek is a füzetbe:


Füzetbe: 10 g kókusz 69 kcal (!!! Ilyen pici mennyiség és ilyen sok kalória! El lehet csúszni, ha nem   mérek, a napi mennyiséggel rendesen!)
               6.2 g zsír (!!!!!!).
Mivel nincs más nekem kellő érték, lehet guglizni, ha akarsz:


0.3 g fehérje/10 g.
1.5 g CH/10 g.

Egymás alá írva az értékeket, összeadva meg is van a kész étel tápanyagtartalma.

Az étkezési naplómban én így szoktam írni:


Csak így leírva bobyolult. Gyorsan bele lehet jönni, és az egyszer kiszámolt kaja a füzetben megmarad, legközelebbi főzéskor csak oda kell lapozni.

Jó számolást! :)

Jó reggelt !