2012. augusztus 17., péntek

A teljes kiőrlésű kenyér


Habár kenyéren/kiflin/zsemlén/péksüteményeken nőttem fel, nem favorizálom ezek fogyasztását. Ha kenyeret eszem, az teljes kiőrlésű, és így néz ki, mint a képen (testepitek.hu). Néha becsúszik másfajta, pl. rozskenyér, de pék ismerőstől tudom, hogy abban roppant kevés a rozs és szörnyen sok a kakaópor, amivel színezik.
Persze mindenki maga dönti el, mit eszik, és kinek hisz. Srgítségként itt egy cikk a teljes kiőrlésű kenyérről.


"A teljes kiőrlésű kenyér és péksütemények előnyei
 
A legalapvetőbb élelmiszereink forrásai a gabonafélék. Jó egészségünk megőrzéséhez fontos, hogy fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákból készített táplálékokat is, hiszen az elemi rostja pozitív élettani hatásuk miatt segítik a szervezetünk működését, s gyorsítják az emésztésünket is.
Kutatások bizonyítják, hogy az emberiség a Közel-Keleten már az i.e. 8. évezredben is termesztett gabonát. Hogy a magvakból kenyeret lehet készíteni kelesztéssel, az már az óegyiptomiak találmánya. Magát a technikát a rómaiak terjesztették el Európában az i.e. 5. évezredben.

A gabonafélék a legfontosabb táplálékaink táplálkozástani szempontból vizsgálva. A szénhidráttartalmuknak fontos része keményítő, ami egy kifejezetten jól hasznosítható energiaforrás, ami elegendő rosttartalommal kiegészítve egyenletesen és hosszan tartóan látja el szervezetünket energiával.

Elsősorban a gabonamagvak héja tartalmazza a cellulózt, lignint és hermicellulózt, azaz a vízben nem oldódó rostokat. Ballasztanyagoknak is nevezzük őket, s fontos szerepük van az egészséges bélműködés fenntartásában. Ha elegendő folyadékot viszünk a szervezetünkbe, a térfogatuk megnő, s így lerövidül a salakanyagok átjutási ideje a bélrendszeren keresztül.

Kiemelkedő szerepük van a vízben oldódó rostanyagoknak is, például a zabban a béta-glukánnak. Jó hatással vannak a koleszterinre, az epe- és zsírsavakra, valamint a vércukorszintet is egyenletes szinten tartják.

Zsírban oldódó vitamin is található a gabonaszemek csírájában, egészen pontosan E-vitamin, a héjában és a héj alatti részben pedig a B-vitamin többféle változata. Ásványi anyagokban is nagyon gazdagok, telis-tele vannak szelénnel, foszforral, káliummal, kalciummal és magnéziummal. Azok a termékek, amelyek teljes kiőrlésű gabonafélékből készültek, nagy dózisban tartalmazzák a különféle B-vitaminokat, amelyek az idegrendszerünk működésére is hatással vannak.

Azon a termékek fogyasztása, amelyek teljes kiőrlésű gabonából készültek, bizonyítottan jó hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegéggel és a rosszindulatú daganatokkal szemben, valamint csökkentik az elhízás kockázatát is. Rendkívül fontos, hogy a magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása mellett arra is figyeljünk oda, hogy sok folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen a rostok megkötik a vizet, s csak akkor tudnak megduzzadni, tehát csökkenteni az éhségérzetünket, ha bőséges folyadékot kapnak."

 

3 megjegyzés:

  1. Megmondanád nekem, hogy ez a fajta kenyér meddig áll el, ha már felbontottad? Én esetleg azt is megkérdezhetem, hogy Te konkrétan milyen fajtát szoktál venni? Én még csak egyszer kóstoltam, és persze egész más, mint a megszokott vizes zsömle:) Kicsit fura volt először, de biztosan hozzá lehet szokni. Csak kíváncsi lennék, hogy meddig lehet/érdemes tárolni.

    VálaszTörlés
  2. Aldiban vagy DM-ben szoktam régebben venni, a Tescoban is lehet kapni. Ez is frissen a legjobb, kábé 5-7 napig eláll, de 3-4 nap után kezd szétesni, akkor szenyónak már nem igazán jó. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a választ. Én is DM-ben vettem, de azt vettem észre, hogy egyre több helyen árulnak ilyen kenyeret. Egyébként nem szendvicset csináltam belőle, hanem kis falatkákat:) De a válasz mindenképp hasznos!!! Sok sikert a mai naphoz is! Üdv

    VálaszTörlés